Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Jules van Hest [Hot Radio]

In gesprek met?

Jules van Hest wordt op 16 februari 1980 geboren in het Limburgse Baarlo. Hij begint bij lokale radiostations als Omroep P & M, Maasland FM en Radio Decibel. Nadat Jules twee jaar een MBO-opleiding heeft gevolgd, besluit hij om over te stappen naar een veel leukere school: de Radio 538 DJ School. Na een paar maanden training krijgt Jules een kans in de nacht van Radio 538. De zon ziet Jules dus nauwelijks, want overdag moest hij slapen.

Om het tekort aan zonlicht te compenseren, besluit hij na twee jaar Radio 538 en Nederland te verruilen voor Dolfijn FM, het radiostation van Curaçao. Voor dat programma presenteert hij iedere werkdag een show en op zaterdag de Top 40. Na 17 maanden kiest hij ervoor om weer terug te gaan naar Nederland. Hij mag aan de slag bij HOT Radio, de commerciële regionale radiozender van Oost-Nederland. Eind 2005 wordt het radiostation gesplitst in twee edities: HOT Radio Plus en HOT Radio 93 FM. Voor die laatste zender presenteert Jules elke werkdag van 16 tot 19 uur een radioprogramma.

- Je begon bij de dj-school van Radio 538. Hoe kwam je daar?
Na het sturen van een demo-cd in 2000 werd ik gebeld door Radio 538 en uitgenodigd voor een evaluatiegesprek. Op zich vond ik het al erg bijzonder, dat het radiostation waar ik van droomde om er te werken, mij zelf belde.
Tijdens het gesprek werd me verteld dat ze enthousiast waren over mijn demo-cd en dat er plannen waren om de Radio 538 DJ School te starten. Dat hield in dat Radio 538 vier lokale en regionale dj-talenten professionele en intensieve begeleiding en coaching zou gaan geven, met als doel die talenten klaar te stomen voor een eigen radioprogramma op Radio 538.

- Wat heb je er geleerd?
Technieken om nog beter met je luisteraars te communiceren, dus door je luisteraars zo goed mogelijk bij het programma te betrekken. Dat doe je bijvoorbeeld door in de ‘jij-vorm’ te praten. Verder leerde ik allerlei ‘trucjes’ die het voor de luisteraars onbewust leuker maken om naar je programma te luisteren en hoe je hun aandacht kunt vasthouden zodat ze vastgekleefd blijven aan de radio.

Ook leer je er interviewtechnieken voor bijvoorbeeld telefoongesprekken, stemgebruik tijdens presentaties en de inhoud van je programma. Kortom: alle fijne kneepjes van het radio maken.

- Uiteindelijk kreeg je een nachtprogramma op Radio 538, maar daarna stapte je over naar Dolfijn FM, een radiostation op Curaçao. Waarom?
Ik kon na twee jaar bij Radio 538 gewerkt te hebben niet in vaste dienst worden genomen. Vandaar dat ik via een ex-collega in contact kwam met Dolfijn FM op Curaçao. Al vier weken nadat ik bij 538 was gestopt, zat ik in het vliegtuig. Waarom daar naar toe? Het leek me een fantastische ervaring, een enorme uitdaging en erg avontuurlijk. Ik dacht meteen: ik ga radio maken op een tropisch eiland waarvan je normaal alleen droomt om er op vakantie te gaan. Het hele Curaçao avontuur voelde als een fantastische 17 maanden lange vakantie!


- Het lijkt me heel relaxed daar: prachtig weer en lekker je show maken. Was het ook echt zo heerlijk?
Ja, zeker weten! Ik heb me op Curaçao bijna dagelijks gerealiseerd: damn, wat heb ik het toch goed! Doordeweeks maakte ik mijn radioprogramma vanuit de studio van Dolfijn FM, elke middag van 3 tot 6. Zaterdagmiddag was helemaal een droom: ik presenteerde elke week de Dolfijn Top 40, live vanaf het strand van Mambo Beach. Dan stond ik daar in mijn zwembroek, met uitzicht op de knalblauwe Caribische zee, en een temperatuur van ongeveer 30 graden programma te doen. Heerlijk was dat! En dan had ik tijdens de Top 40 ook nog eens uitzicht op topless dames die beach-ball aan het spelen waren op het strand!

Bovendien was de sfeer bij Dolfijn FM ook erg goed. We vormden echt een team. Ook kon ik me naast mijn radioprogramma’s bezig houden met het maken en inspreken van commercials, promo's en jingles. Vele artiesten die naar Curaçao kwamen voor een concert, kwamen ook altijd langs bij Dolfijn FM. Daardoor heb ik onder andere Marco Borsato, Blof, Trijntje Oosterhuis, Guus Meeuwis, DJ Tiësto, Krezip, Xander de Buisonjé en Veldhuis & Kemper mogen interviewen. Dat was natuurlijk geweldig om te doen! In het weekend ging ik er op uit met het autootje dat ik daar had gekocht om één van de prachtige stranden van Curaçao te bezoeken. Vooral snorkelen in zee was één van mijn favoriete bezigheden, echt prachtig al die felgekleurde vissen en de koraalriffen.

- Wat zijn de belangrijkste verschillen qua radio in Nederland en op Curaçao?
In Nederland hoor je weerberichten en files op de radio en op Curaçao hoor je dat niet. Het is elke dag heet en files kennen ze niet. Verder hoor je op veel Curaçaose radiostations Salsa en Merengue muziek. Dat past helemaal bij de sfeer van het eiland en dat hoor je in Nederland haast nooit op de radio. Het lijkt ook wel alsof het er op Curaçao minder toe doet wat er in de rest van de wereld speelt aan bijvoorbeeld oorlogen en politiek. Daar houden mensen op Curaçao zich minder mee bezig. Het is allemaal wat relaxter en ontspannender, dus als radiomaker hou je daar ook rekening mee.

- Na 17 maanden kwam je terug in Nederland en ging je voor Hot Radio werken. Waarom heb je voor dat station gekozen?
Omdat ik op HOT Radio al eerder een half jaar had gewerkt toen ik nog op school zat. Toen presenteerde ik daar op zondag een radioprogramma. Ik wilde na Curaçao graag bij HOT Radio werken, omdat ik het een erg leuk station vond en nog steeds vind. Het klinkt professioneel, de muziek die gedraaid wordt vind ik leuk, ik heb alle vrijheid met het maken van radioprogramma’s en mag ik bij HOT Radio alle jingles en promo's maken. Ik vind het erg cool om me ook daar mee bezig te houden, want het is elke keer weer een uitdaging om het origineel en vernieuwend te laten klinken. Vaak kan ik 's nachts niet in slaap vallen, omdat ik dan vol zit met nieuwe ideeën voor mijn radioprogramma’s, de jingles en promo's en HOT Radio in het algemeen.

- HOT Radio is recentelijk opgesplitst in HOT Radio 93FM en HOT Radio Plus. Wat vind jij van die keuze?
Slim, want daardoor verbreed je je doelgroep. Je kunt je zowel op jongere luisteraars richten, als op de wat oudere. Je bereikt dus een grotere markt en er is voor elk wat wils.

- Over het algemeen gaat het vrij slecht met regionale commerciële radiostations. Hoe komt dat volgens jou?
Ik merk zelf niet dat het slecht gaat met regionale commerciële radiostations, indien dat het geval is. Ik hou me daar ook niet zo mee bezig. Ik wil me bezig houden met radio maken. En ook al gaat het erg goed met een radiostation, je bent en blijft altijd bezig om het nog beter te maken, dat staat nooit stil. Dat is de uitdaging.

- Lijkt HOT Radio 93FM niet teveel op Radio 538?
Voor een gedeelte wel. Wat muziek betreft zijn er veel overeenkomsten. Als regionaal station kun je toch wat meer nieuwe muziek draaien en uit proberen of het aanslaat bij je luisteraars. Daardoor kun je gevarieerder klinken dan bijvoorbeeld Radio 538. Dat risico kun je bij een landelijk radiostation niet lopen, daar is de muziekkeuze toch wat veiliger. Ook staat HOT Radio 93FM denk ik een stuk dichter bij de luisteraars, omdat het regionaal is. Je kunt je specifiek richten op de regio waarin je uitzendt.

Als er op een landelijk radiostation verteld wordt dat er flitscontroles zijn in Amsterdam, terwijl je in Maastricht woont, dan heb je daar niets aan. Daar heb je als regionaal station geen last van. Regionaal is een stuk directer. Ook weet je beter wat er speelt bij je luisteraars, omdat je midden in hun regio zit. Het komt dus een stuk persoonlijker over op de luisteraars.

- Heb je nog andere passies naast radio?
Ik hou heel erg van fotograferen. Dingen zo mooi mogelijk in beeld brengen. Aparte foto's maken van doodnormale voorwerpen. Daarnaast ben ik ook een natuurliefhebber. Ik vind het leuk om te volgen hoe beesten zich gedragen, of bekijken hoe mooi sommige bloemen of planten zijn. Op Curaçao heb ik erg genoten van de vele hagedissen, leguanen, vissen, vogels (pelikanen, kolibrie's, flamingo's, enz) en boomkikkers die daar waren en die heb ik natuurlijk allemaal op de foto gezet.

Verder zou ik ook nog heel graag eens tv-programma's willen maken. Of in een film spelen. Het lijkt me namelijk superleuk om voor de camera te staan. Voordat ik bij de radio werkte, was een andere grote hobby van me namelijk videofilmpjes maken. Ik ga ook vaak naar de bioscoop.

- Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?
Een heleboel originele en enthousiaste radioprogramma’s. Misschien komen er ooit nog eens ansichtkaarten op de markt met daarop foto's die ik heb gemaakt. Ik zou ook nog wel een boek willen schrijven voor kinderen. Of een tv-programma presenteren. Of een eigen audio bedrijf beginnen voor jingles en zo. Of een asiel openen voor afgedankte Chihuahua's. Ja, ik wil nog zoveel dingen doen, ik heb een hoop ambities. Ik ben een doorzetter, dus als ik dingen graag wil, zal het me lukken ook. Ik hoef me in ieder geval niet te vervelen de komende tijd.

Gerelateerde Artikelen