Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Ties Roodhardt [KXradio]

In gesprek met?

Ties Roodhardt is op 14 februari 1978 geboren in Maarssenbroek. Al snel blijkt de liefde voor muziek aanwezig te zijn, want het huiselijke Hammond-Orgel wordt zo ongeveer in een jaar tijd afgeschreven. Al snel wordt besloten om het orgel in te ruilen voor een moderne synthesizer en via jaren les en diverse muziekwedstrijden besluit hij in 1996 om met enkele vrienden een drive-in show op te richten. Met deze drive-in show worden veel feesten georganiseerd in de regio Utrecht.

Nadat hij op zijn dagelijks werk in contact komt met Rob Stenders en Kees-Jan Schoots, besluiten ze gezamenlijk om een nieuw radiostation op te richten: KXradio. Op dat station is hij elke vrijdag van 21 tot 22 uur te horen met de ‘KX Basement’.

Hoe ben je met Rob Stenders in contact gekomen?
Dat is best een apart verhaal. In een ver verleden werkte ik bij een autobedrijf, samen met Kees-Jan Schoots, ook ��n van de oprichters van KXradio. ’s Ochtends luisterden we daar altijd naar Stenders Vroeg op 3FM. Fred Siebelink reed destijds in een zeer roestige Opel Kadett, waardoor Rob een oproep deed of iemand niet een betere auto voor Fred had. Nou, die hadden we wel! De deal was snel gesloten, waarna we de auto live in de uitzending zijn gaan afleveren. Intussen was Rob ook op zoek naar een andere auto, dus dat contact was ook snel gelegd. Vervolgens zijn we een paar keer ergens een hapje gaan eten en wezen sporten, waarna het KX-balletje is gaan rollen.

- En hoe ging het toen verder?
Tijdens een van die gesprekken vertelde Rob over de wens die hij had om ooit zelf een radiostation te beginnen. Hij liep al een tijd met dat idee rond, maar er was tot op heden niets van gekomen. Doordat ik op dat moment een eigen bedrijf binnen de IT-sector was gestart, vertelde ik hem over de mogelijkheden van internetradio en de daarbij horende toekomstige mogelijkheden.

We waren het er al snel over eens dat internetradio een zeer goed vertrekpunt zou zijn voor KX. Gezien de leeftijd van de FM-techniek en de snelheid van de ontwikkelingen op internetgebied, besloten we om met al die nieuwe technieken te gaan pionieren: streaming, podcasting, dat soort zaken.

Vervolgens hebben Rob, Kees-Jan en ik vele uren besteed aan gesprekken met diverse partijen die ons hierbij konden helpen. Het vervelende was dat er tijdens al die gesprekken veel werd toegezegd, maar er erg weinig gebeurde. Nadat ook de laatste samenwerking met een externe partij op niets uitliep, besloten we om het gewoon lekker met zijn drie'n te doen en dan maar te zien waar we uiteindelijk terecht zouden komen.

De studio bij Rob werd uitgebreid, de website werd gemaakt en we vonden een sponsor voor de streaming (bandbreedte), waarna we binnen twee weken ‘on air’ waren. Vanaf toen is alles heel snel gegaan.

- Je bent verantwoordelijk voor het technische gedeelte van KX Radio. Hoe ziet het er achter de schermen bij jullie uit?
Een van de zaken waar ik me inderdaad mee bezig hou is de techniek achter KX. Daar ben ik ingerold. Blijkbaar was ik degene die niet direct in paniek raakte bij het zicht van een computer, dus daar ben ik me toen verder in gaan verdiepen. Momenteel hebben we bij Rob thuis een volledige studio en muziekruimte staan, waar onze live uitzendingen plaatsvinden.Veel van de KX-deejays maken echter zijn of haar programma gewoon thuis. Hiervoor hebben we een stukje software geschreven, die de deejays in staat stelt om het programma automatisch naar onze KX-server te sturen.

De pc in de studio staat gesynchroniseerd met deze server en download op de juiste tijd het juiste programma. De scheduling zorgt er vervolgens voor dat ieder programma ook op de juiste tijd wordt uitgezonden. Klinkt misschien heel technisch, maar feitelijk is het een heel eenvoudig maar doeltreffend systeem. En gelukkig werkt het, want één van onze programma’s wordt zelfs vanaf St. Maarten verzonden!

-In het verleden heeft de AVRO moeilijk gedaan over de werkzaamheden van Gerard Ekdom voor KXradio. Zijn er nog andere zenders of omroepen die liever niet wilden dat hun presentator bij jullie plaatjes draaide?
Nee, dat valt op zich wel mee. Ik kan het ergens ook wel begrijpen. Gerard Ekdom is in onze ogen één van de beste deejays van Nederland en een muziekliefhebber pur sang. Daarom wilden we hem ook graag een programma laten maken voor KX. Natuurlijk zijn we geen concurrent van 3FM, want dat is één van de grootste zenders van Nederland met een goede frequentie. Die hebben wij niet.

Wij zijn een zender waar de deejay zelf helemaal bepaald wat hij draait en wat hij zegt, zonder restricties. Doordat KXradio meer hobbymatig is opgestart, en we met onze bereikbaarheid totaal geen concurrent van 3FM zijn, konden we niet zo goed begrijpen waarom Gerard geen programma voor ons mocht maken. Gelukkig heeft de AVRO dit toch ingezien en hebben ze later toch ingestemd, waar wij erg blij mee waren. Gerard blijft gewoon 3FM-deejay, die als hobby 1x per week ook een programma voor ons maakt.

-Op dit moment zendt KX Radio uit via een internetstream en zijn er podcasts van alle uitzendingen te downloaden. Welke distributiemogelijkheden zijn er in de toekomst haalbaar voor jullie?
We zijn druk bezig om de luistercapaciteit op diverse manieren uit te breiden. Samen met de mensen van Radio Remrandt hebben we de mogelijkheden van digitale kabel onderzocht. In de nabije toekomst gaan we ook uitzenden via die zogenaamde ‘digi-kabel’ van diverse grote kabelmaatschappijen. Als abonnee van deze maatschappijen heb je nu de mogelijkheid om je ook te abonneren op digitale televisie en het daarbij horende digitale radio. Met een simpel kastje kun je dan de hele dag KXradio via je stereo luisteren. We hopen in de loop van deze maand al met de eerste kabelmaatschappij te starten, waarna de rest in de loop van dit kwartaal zal volgen.Wij volgen natuurlijk ook nauwgezet de ontwikkelingen van nieuwe uitzendtechnieken.

DAB, DRM, noem maar op. We blijven ons in ieder geval 100% richten op alle ontwikkelingen die op internetgebied plaatsvinden, want ik ben ervan overtuigd dat deze techniek de meeste potentie heeft. De ruimte in de ether is schaars, daarom willen we met de best beschikbare technieken gaan ‘pionieren’. Als je echter nu de beste dekking wilt hebben, kan je natuurlijk niet om een FM-frequentie heen.

- Klopt het dat jullie destijds ook geinteresseerd waren in een overname van Yorin FM?
Ja, wij waren in de running om uit te gaan zenden via het kavel van Yorin FM. Daar zijn we, dankzij enkele investeerders, heel ver mee gekomen, maar helaas bleken onze financi�le mogelijkheden niet toereikend genoeg om als uiteindelijke koper uit de bus te komen. Samen met deze investeerders blijven we natuurlijk wel goed om ons heen kijken, want uitzenden via een goede FM frequentie blijft natuurlijk voor nu het ultieme doel.De overname van een groot regionaal station of een verregaande samenwerking is natuurlijk ook een prima optie.

We zien wel wat voor mogelijkheden we op ons pad tegenkomen. Een landelijk station met deejays zoals Rob Stenders en Henk Westbroek, maar ook met ruimte voor nieuw talent, waarbij ons motto “4 the love of music” hoog in het vaandel blijft staan, dat moet gewoon een succes worden, dat kan niet anders. Mijn telefoon blijft in ieder geval aanstaan totdat we de partij gevonden hebben die inziet wat voor potentie KXradio heeft.

-Er luisteren met name muziekliefhebbers naar KX Radio. Hoe groot is jouw liefde voor muziek?
Die wordt steeds groter! Destijds dacht ik dat die liefde al in grote mate aanwezig was, maar sinds het KX-avontuur is gebleken dat ik pas net bezig was om die muziekliefde te ontdekken. Man, wat is er toch veel mooie muziek! Ik vond mijn CD collectie van 400 albums al groot, maar na het zien en beluisteren van Rob zijn collectie bleek dat er vanaf 1950 tot nu zoveel mooie muziek gemaakt is, waar ik totaal geen weet van had. Dat is één van de dingen die KX met je doet, het neemt je mee op een muzikale ontdekkingsreis door al het moois wat er op muzikaal vlak is gemaakt.

Ik kan iedere keer weer genieten als ik verrast wordt door een mooie, maar onbekende oldie, en krijg steeds vaker prettige rillingen over mijn rug als er weer eens een goede plaat wordt uitgebracht. Er is zoveel meer dan alleen top 100 platen, daar ben ik inmiddels wel achter!Het klopt trouwens dat er veel muziekliefhebbers naar KXradio luisteren. Daar doen we het natuurlijk ook juist voor. We zijn wat dat betreft erg betrokken bij onze luisteraars, maar andersom is dat ook zeker het geval. We hebben diverse luisteraars die meewerken aan KXradio, bijvoorbeeld door het plaatsen van items op de website, maar we krijgen ook regelmatig tips voor nieuwe programma ideeén.

Tijdens de liveshows zijn onze deejays ook regelmatig in onze chatbox aanwezig, om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden of verzoeken te draaien.Laatst hebben we ook onze eerste live-uitzending gehad in Stairway to Heaven in Utrecht, waarvoor we onze luisteraars hadden uitgenodigd. Dat hebben we geweten! Zonder een advertentiebudget kregen we de ruimte in no time bomvol. Daaraan zie je echt dat KXradio steeds meer begint te leven, we merken dat we veel positieve mond-op-mond reclame krijgen. Ik beschouw zo’n drukbezochte avond echt als teken aan de wand, er zit gewoon veel potentie in KXradio. Ik ben ervan overtuigd dat we absoluut aan het begin van iets groots staan.

-Wat zijn jouw favoriete platen van dit moment en allertijden?
Dat zijn altijd van die gemene vragen. Dat is hetzelfde als aan een kind in de snoepwinkel vragen welk snoepje hij het lekkerst vindt. Maar vooruit, laat ik dan toch maar kiezen. Beste plaat van dit moment is ongetwijfeld “Wicked Soul” van Kubb. Of “Black Sweat”, de nieuwe Prince. Alhoewel, die stoere plaat van QF vind ik ook fantastisch. Ach, zie je, ik kan niet kiezen, kies jij maar. Beste plaat all-time is echter makkelijk: “Billie Jean” van Michael Jackson. Ik oefen al vanaf mijn zevende op de moonwalk, ooit zal ie me lukken!

-In de radiowereld lijkt het steeds minder om liefde voor muziek te draaien, want de playlists worden bepaald door de music directors. Klopt mijn idee en zo ja, wat vind je van die ontwikkeling?
Helemaal mee eens. Ik vind dat geen goede ontwikkeling, alhoewel ik hem wel begrijp. Er zijn de afgelopen jaren enorme bedragen in de frequenties geinvesteerd. Die investeringen moeten zich gaan terugbetalen. De grootste kans heb je natuurlijk om in de vijver met de meeste vissen te gaan hengelen. Het gevolg is dat veel stations min of meer hetzelfde doen, wat de verscheidenheid in radiolandschap niet ten goede komt. Radio maken gaat steeds meer lijken op een gelikt marketingconcept, waarbij alle vormen van emotie chirurgisch zijn verwijderd. Zoveel platen per uur, om de twee platen mag een deejay maximaal 2 minuten praten over van te voren afgesproken onderwerpen, waarbij het totale muziekaanbod 300 a 400 platen is. Dat heeft toch niets meer met radio te maken?

Muziek is emotie en als ik radio luister wil ik die terughoren! Er zijn nog maar een paar deejays in Nederland waarbij die emotie en liefde voor muziek hoorbaar is. De trend is dat ook deze deejays zich steeds meer moeten conformeren aan een format, waarbij iedere vorm van muziekvrijheid is uitgesloten. Dat is hetzelfde als een slager vertellen dat hij alleen nog maar kippenvlees mag verkopen, omdat dit soort het meest verkocht wordt. Belachelijk. Je kunt nog zoveel onderzoeken doen, maar een gemiddelde luisteraar bestaat niet. Wij bedienen liever een iets kleinere doelgroep helemaal, dan een grotere doelgroep voor de helft. Het enige format dat wij hebben is dat we niet discrimineren op artiest, genre of leeftijd, zolang het maar om echte muziek gaat.

-Wat kunnen we in de toekomst van KXradio en jouzelf verwachten?
Het afgelopen jaar hebben we toch meer dan fulltime aan KXradio gewerkt. Het kost een hoop tijd - en ook een aardige som geld, want we hebben bewust nagenoeg geen inkomsten - maar we geloven heilig in de haalbaarheid van KXradio. Als ik een reclame op TV zie van een station dat de garantie geeft dat je in 10 uur geen enkele plaat dubbel hoort, moet ik wel eens lachen. 15 platen per uur en dat 10 uur lang, dat zijn 150 verschillende platen. 150!

Er is zoveel meer mooie muziek, en dat willen we via KX laten horen. De doelstelling is simpel: KXradio moet een landelijk radiostation worden, dat via internet, kabel en FM beluisterbaar is, met daaronder diverse internetstreams met verschillende muziekgenres en verzamelplaats voor kwalitatief goede podcasts. Dit station groot maken, dat is de ambitie die ik heb. En dat is tevens ook de belofte die we bij KXradio gaan waarmaken, let maar op!

Gerelateerde Artikelen