Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Publieke omroepen vragen digitale radiofrequenties aan

DAB

De landelijke en regionale publieke omroepen hebben onlangs frequenties aangevraagd voor digitale radio (DAB). Ze besloten daartoe nadat op 30 maart minister Brinkhorst in de Tweede Kamer aangaf zijn pogingen om digitale radio te introduceren in Nederland als opvolger voor FM-radio op een laag pitje te zetten. Daardoor dreigt er volgens de publieke omroep een impasse rond DAB te ontstaan, die de publieke omroepen met hun stap willen doorbreken.

De landelijke Publieke Omroep zendt al sinds februari 2004 uit in DAB met slechts negen digitale radiozenders. Slechts 70% van alle huishoudens in Nederland kunnen DAB ontvangen, maar Nederlanders hebben nog geen interesse in DAB. Dit relatief kleine aanbod is niet voldoende om de verkoop van DAB-radio’s goed op gang te helpen.

Als de aanvraag voor meer DAB-frequenties door de overheid wordt gehonoreerd met zendvergunningen, neemt het aanbod aan nieuwe digitale radiostations mogelijk toe. “Zodra we de beschikking hebben over meer frequenties willen wij ook uitzenden in de vernieuwde vorm DMB-T van DAB, waardoor voor de luisteraar nog meer mogelijkheden ontstaan”, aldus Jan Westerhof van Publieke Omroep.

De landelijke en regionale publieke omroepen kunnen mogelijk een voortrekkersrol bij de invoering van DAB in Nederland vervullen. Als ze hun aanbod ook via DAB kunnen gaan uitzenden, wordt het wellicht aantrekkelijk voor de luisteraars om een DAB-radio aan te schaffen, aldus ROOS. Publieke Omroep en ROOS zien graag dat het Kabinet in het internationaal overleg extra DAB- frequenties voor Nederland onderhandelt, zodat alle commerciële omroepen ook via DAB uitgezonden kunnen worden. Of de lokale omroepen mogelijk ook via DAB gaan uitzenden is niet bekend. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen