Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Miranda van Holland [CAZ!]

In gesprek met?

Miranda van Holland wordt op 1 mei 1977 geboren in de Gelderse plaats Bennekom. Na haar tijd op de middelbare school gaat ze aan de universiteit kunstgeschiedenis en cultuureducatie studeren. Daarna wordt ze onder andere manager van de band ‘ELEVEN’ en gaat ze aan de slag als visagiste. Ook wordt ze DJ in de EO-nacht op 3FM en dat zonder enige radio-ervaring.

Na anderhalf jaar moet ze weg en gaat ze aan de slag bij Dalux FM, de lokale zender van Wageningen. Daar is ze nog steeds elke woensdagavond tussen 19 en 22 uur te horen met ‘Door Holland’. Sinds twee maanden presenteert ze iedere zondagavond om 23 uur de KX Index op KXradio. Sinds kort is ze ook de producer van Marisa Heutink op Caz!.

- Hoe ben je bij Caz! terecht gekomen?
Via Marisa Heutink. Wij kenden elkaar nog van de 3FM nacht en zijn goede vriendinnen. Ze zocht een producer waar ze prettig mee kon werken en die haar goed zou aanvoelen. Dat werd ik dus. Het is een te gekke uitdaging om voor een jong radio station als Caz! te werken.

Ik geloof absoluut in de potentie van Caz!. ‘Marisa’ is elke werkdag van 9 tot 13 uur te horen. Het is een programma dat behoorlijk verschilt van andere shows op dat tijdstip. Het is leuk om te zoeken naar een alternatief op de radio.

- Wat maakt iemand tot een goede producer?
Ik denk een juiste combinatie van creativiteit, snel informatie kunnen vinden, makkelijk contacten kunnen leggen, goed onder druk kunnen werken en vooral een goede regelaar zijn.

- Zou je niet liever zelf achter de microfoon van Caz! staan?
Nee, ik vind het werk dat ik nu doe erg tof. En dat is voor nu voldoende voor me.

- Als DJ werk je voor Dalux FM en KXradio. Hoe maak je jouw show op KX?
Ik doe de KX Index en dat is een lijst die bestaat uit alleen maar nieuwe platen. Het is een soort ‘hitlijstje’ zonder dat de ene plaat belangrijker is dan de andere. Ook de volgorde is willekeurig en dat maakt het ook spannend. Ik ben erg enthousiast over de muziek die op KXradio te horen is.

Alle KX dj’s zijn echte muziekfreaks en dat is echt heel erg tof. De KX Index is spannend. Er zijn altijd nieuwe platen, nieuwe ‘muzikale pareltjes’ om te ontdekken. Ik zorg dat ik de platen ken, wat achtergrond informatie heb en probeer een goeie balans te vinden tussen de verschillende platen.

- Toen je bij 3FM begon, had je nauwelijks radio-ervaring. Waarom ben je toen toch aangenomen?
Ik had een goede stem die lekker op de radio klinkt. Ik heb een vrij lage stem voor een vrouw. En ik communiceer gemakkelijk met luisteraars en ik heb een grote muziekkennis. Maar het is absoluut een grote uitzondering dat mensen met zo weinig ervaring bij 3FM terechtkomen. Ik heb vooral heel erg veel geluk gehad.

Ik ben dan ook nog altijd super blij dat ik die kans gekregen heb. Nachtradio is iets magisch. Je hebt heel direct contact met de luisteraars. En ik mocht alledrie mijn uren qua muziek helemaal zelf samenstellen. Dat is fantastisch. Je kunt dan echt een programma opbouwen en een sfeer neerzetten. Geweldig!

- Werk je nog steeds als visagiste? Zo ja, is dat wel te combineren met jouw werkzaamheden op de radio?
Ja. Dat doe ik nog steeds, omdat ik daar heel veel van mijn creativiteit in kwijt kan en het super vind om te doen. Het is wel erg lastig te combineren, dus ik moet me beperken tot de avonden en de weekenden.

- Je was ook manager van de band ‘ELEVEN’. Wat hield dat werk in?
Ik begeleidde de band, naar optredens, in vergaderingen, in gesprekken met platenmaatschappijen en dergelijke. Ik heb een geweldige tijd gehad met de band en alle rock’n roll cliche’s meegemaakt. Het was een geweldig gaaf avontuur.

- Je bent getrouwd met de boeker van het Flevo Festival. Bemoei jij je nog wel eens met de keuze voor een bepaalde artiest?
Wilfred is de boeker van het festival. Ik presenteer en organiseer zelf het La Luna podium. Dat is een heel erg knus alternatief poppodium. La Luna programmeer ik samen met hem. En daar kan ik me dus ook bemoeien met de keuze voor bepaalde artiesten.

- En er is toch ook nog een ‘La Luna Tour’?
Dat klopt. La Luna tijdens het Flevo festival blijkt al jaren een groot succes. Bezoekers zijn erg enthousiast. Het podium zelf is erg laag en aangekleed met oude lampen, stoelen, kunstbloemen, kitcherige vazen en schilderijen van huilende zigeuners. Dat geeft zo onwijs veel sfeer. Een band staat eigenlijk in de woonkamer van je oma te spelen.

En inmiddels touren we met dit concept de clubs rond. Primal Grunt Bookings uit Amsterdam verzorgt de bookingen en in samenwerking met Flevo, You Make Music en Kink FM reist het La Luna circus op het moment door het land. Ik ben dol op touren door de clubs!

- Sta je liever op een virtueel podium als een radiostudio of op een fysiek podium zoals bij festivals het geval is?
Dat is een lastige vraag zeg. Radio is geweldig als een show goed loopt, je een toffe gast in de uitzending hebt en technisch alles strak en gesmeerd loopt. De kick van een fysiek podium ligt veel meer in de interactie met de artiesten en het publiek. Het is geweldig als je een band lekker strak aankondigt en het publiek enthousiast reageert. Beiden zijn absoluut te gek. Ik zou niet kunnen kiezen.

- Waar houd je je liever mee bezig, muziek of mode?
Oei, een gewetensvraag. Toch muziek. Mode is wat vluchtiger. En muziek spreekt meer mensen aan en raakt mensen meer. Dat geld tenminste wel voor mij.

- Wat wil je in de toekomst nog doen?
Nog zoveel! Ik zou heel graag een radioprogramma ‘s avonds willen presenteren met veel kwaliteitsmuziek en geen ‘hitmuziek’. En met veel live muziek. Lijkt me geweldig! En ik droom van een La Luna avond in de grote zaal van Paradiso. Dat zou erg tof zijn. En in mijn achterhoofd heb ik nog plannen om een opleiding voor jonge modellen op te zetten samen met Cheeseworks.nl. En stiekem schrijf ik ook nog aan een theater script. Kortom: er zijn nog voldoende dromen om te verwezenlijken!

Gerelateerde Artikelen