Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Vincent de Lijser [Radio Veronica / Kink FM]

In gesprek met?

Vincent de Lijser werd geboren op 19 augustus 1980 in De Steeg, Gelderland. Tijdens zijn middelbare schooltijd kwam Vincent terecht bij de lokale omroep. Hij kreeg al gauw zijn eigen programma. Vervolgens draaide Vincent bij meerdere lokale omroepen in de omgeving van Arnhem, zoals M-FM, Favoriet FM en Dalux FM. In het voorjaar van 2002 kwam Vincent bij KINK FM terecht. Eerst maakte hij een programma op zaterdagmiddag tussen 15 en 18 uur, maar na een paar maanden breidde KINK FM de programmering uit.

Vincent kreeg een dagelijks programma tussen 14 en 17 uur. Momenteel maakt Vincent op die tijd elke maandag t/m donderdag het programma Music Matters en op vrijdagmiddag de Outlaw 41. Daarnaast is Vincent sinds oktober 2005 te beluisteren bij Radio Veronica. In het weekend presenteert hij tussen 4 en 6 uur Oh, Wat Een Nacht!

- Hoe ben je bij Kink FM terecht gekomen?
Da’s bijna vier jaar geleden, denk ik. KINK FM organiseerde in die tijd regelmatig concerten in Eerbeek. Eén van de lokale omroepen waar ik toen zat, M-FM, zond die concerten ook altijd uit, omdat Eerbeek daar in de buurt lag. Zo kwam ik Arjen Grolleman tegen. Hij zocht net een nieuwe dj voor in het weekend bij KINK FM, omdat Michiel Veenstra overstapte naar Radio Veronica.

- Kink FM is een tijd geleden in stand gehouden door vrijwilligers. Zo is Arjen Grolleman op vrijwillige basis voor de zender gaan werken. Zou jij hetzelfde hebben gedaan?
Ik ben begonnen als vrijwilliger op zaterdagmiddag, dus dat heb ik al gedaan. Ik moet er wel bij zeggen dat ik toen nog op school zat, dus dat kon allemaal makkelijk. Dagelijks op vrijwillige basis een programma maken lijkt me lastig in te plannen. Je moet toch eten en iedere maand de huur betalen enzo….

- Sinds begin dit jaar proberen de nieuwe bazen van Kink FM, Arjen Grolleman en Jantien van Tol, om het marktaandeel van de zender te verhogen. Denk je dat de missie zal slagen?
Absoluut! Als je geen vertrouwen hebt in een bedrijf, moet je er niet gaan werken, vind ik. KINK FM is goed bezig momenteel. Er wordt meer dan ooit aan marketing gedaan en de programmering is ook behoorlijk aangescherpt. De resultaten daarvan zie je niet binnen één of twee maanden, maar over een half jaar zul je zien dat het marktaandeel van KINK FM is gestegen.

- Je bent op Radio Veronica in het weekend te horen tussen 4 en 6 uur ’s nachts. Lekker voicetracken?
Hahaha, zeker niet. Het programma is altijd live! Dat is veel leuker, zowel voor de luisteraar als voor mij zelf. Radio Veronica is bovendien een hartstikke leuk station, met goeie muziek en een schat aan radio-ervaring, dus ik heb geen enkele moeite met de uren in de nacht.

- Is het niet zwaar om 7 dagen per week radio te maken?
Dat valt heel erg mee. Radio is natuurlijk ook voor een groot gedeelte hobby, dus het voelt voor mij niet als werk.

- Op Radio Veronica is zo ongeveer elke maand wel een lijst te horen. Denk jij dat de luisteraars daar niet een keer genoeg van hebben?
De luistercijfers bewijzen dat de lijsten populair zijn. Bovendien kiezen de luisteraars zelf welke nummers in de lijst staan. Het geeft ook een geweldig tijdsbeeld, zo’n lijst. Als je een hele week alleen maar hits uit bijvoorbeeld de jaren ‘80 hoort, aangevuld met leuke feiten uit die tijd, gaan mensen vanzelf leuke herinneringen aan die tijd ophalen. Dan heb je een fantastische week! Het leuke aan zo’n lijst is ook dat je nog wel eens nummers tegen komt die iedereen al lang weer vergeten was, maar die af en toe hartstikke leuk zijn om te horen.

- Wat zijn jouw favoriete platen van dit moment en allertijden?
Wat moeilijk… Ik vind zoveel muziek leuk. Mijn meest favoriete nummers verschillen dan ook nog eens per dag. Als je thuis in mijn cd-kast zou kijken, kom je ook de meest uiteenlopende dingen tegen. Momenteel vind ik de nieuwe cd van Jack Johnson wel erg leuk.

Wat betreft singles loopt dat momenteel ook weer uiteen van Hard-Fi (Cash Machine) tot Shakira (Hips Don’t Lie) en Armin van Buuren (Sail). En Nederlandstalige muziek vind ik ook geweldig. Het Goede Doel en Blöf, enzo, maar ook Frans Bauer en stiekem zelfs Koos Alberts, Benny Neyman en dat soort dingen.

- Zou je ook op een station kunnen werken waar muziek wordt gedraaid die je niet zelf leuk vindt?
Je hebt natuurlijk altijd wel bepaalde nummers die je zelf wat minder vindt. Als je weet dat je luisteraars een nummer graag willen horen, kun je zo’n plaat toch met veel plezier aankondigen. Je bent per slot van rekening bezig voor je luisteraars, niet voor jezelf. Maar mijn muzieksmaak is zo breed dat ik van de meeste dingen wel erg blij word. Alleen met jazz of country zou ik in een radioprogramma niet veel kunnen beginnen, denk ik. Daar heb ik gewoon te weinig mee.

- Wat is/zijn jouw favoriete jinglepakket(ten)?
Ik moet zeggen dat ik niet zo gek veel van vormgeving weet. Ik denk ook dat ik één van de weinige radiomakers ben, die echt nooit jingles heeft gemaakt. De meeste dj’s, zeker bij lokale omroepen, zaten urenlang achter de computer te prutsen en maakten zelf de vormgeving voor hun programma’s. Ik heb die behoefte nooit gehad en heb er ook het geduld niet voor, denk ik.

Qua vormgeving vind ik het huidige Radio Veronica-pakket absoluut één van de mooiste, maar ook dat van Radio 538. KINK FM komt binnenkort ook met een nieuw pakket, dat enorm stoer en absoluut vernieuwend zal worden.

- Hoe zie jij de toekomst van radio?
Moeilijk te zeggen. Ik heb weinig verstand van alle nieuwe ontwikkelingen. Ik denk wel dat de komende jaren etherfrequenties het belangrijkst blijven. Ondanks nieuwe ontwikkelingen als podcasten, Digitenne, en dergelijke. Het kost heel wat tijd om het grote publiek aan dat soort nieuwe dingen te krijgen. Mensen schaffen niet van alles aan, als onzeker is wat ze er voor terug krijgen.

Gerelateerde Artikelen