Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Jeroen Kijk in de Vegte [Caz] (1)

In gesprek met?

Jeroen Kijk in de Vegte heeft al bij vele radioprogramma's gewerkt, maar vaak was hij niet de hoofdpresentator. Bij Caz! heeft hij sinds 18 april een eigen ochtendshow genaamd 'Môge Jeroen'. Daarvoor was hij onder andere te horen bij Jensen in de Ochtend op Veronica FM en Ruuddewild.nl op 3FM.

Het interview met Jeroen is gesplitst in twee delen. Vandaag verschijnt het eerste deel waarin we met Jeroen zijn verleden bij onder andere Jensen in de Ochtend, Ruuddewild.nl, Veronica en Stenders Vroeg Op. In het tweede deel bespreken we de dingen waar hij op dit moment mee bezig is.

Deel 1 met Jeroen Kijk in de Vegte
In dit eerste deel van ons interview met Jeroen Kijk in de Vegte lopen we door zijn leven heen. Hij wordt geboren op 14 juni 1974 in Emmeloord. Al op jonge leeftijd is hij gefascineerd door dat apparaat met knopjes waar geluid uit komt. Aan zijn tijd op de middelbare school houdt hij een HAVO-diploma en een VWO-certificaat Engels over. Daarna kiest hij ervoor om Journalistiek te studeren in Zwolle, maar al na een jaar stopt hij daarmee.

In 1992 zet Jeroen zijn eerste stappen in medialand bij Club Veronica. Hij meldt zich aan naar aanleiding van de Veronica gids. "Daar stond een advertentie in waarin werd verteld dat er mensen werden gezocht voor Club Veronica, bijvoorbeeld producers en redacteuren. Ik wilde altijd al wel bij de radio werken, maar ik dacht dat het wel een erg grote stap zou zijn om meteen bij een landelijke omroep te beginnen. Toen ik de advertentie zag, vond ik dat ik het op z'n minst eens zou kunnen proberen. Ik moest toen op gesprek komen en wat opdrachten maken en opeens was ik aangenomen."

1997-2000: Jensen in de Ochtend (Veronica FM)
In december 1997 schuift Jeroen aan bij het radioprogramma van Robert Jensen op Veronica FM en dat blijkt te bevallen. Even later komen Jan Paparazzi en Edwin ‘Eddo’ Ouwehand erbij en is het team compleet. Volgens Jeroen verliep de samenwerking erg leuk. "We hadden erg veel plezier. Het maken van de ochtendshow was heel erg veel werk en daarnaast sprak ik nog veel dingen in, zodat ik vaak pas om vijf uur 's middags thuis was. Het gevolg was dat ik vrijdagavond om zeven uur vaak in coma viel en zondagmiddag pas weer ontwaakte. Daarna begon het dan opnieuw, maar we hebben veel lol gehad."

Eind 1999 kondigt Robert Jensen aan dat hij op sabbatical gaat. Het was moeilijk voor Jeroen om te bepalen of hij daaraan toe was. "Buiten de uitzending had ik vrijwel geen contact met Robert, dus ik kon zijn gemoedstoestand ook niet inschatten. Op het moment dat hij aankondigde dat hij even weg zou gaan, dacht ik van 'oke, dat zal wel'. Ik weet niet of het hem allemaal teveel werd, maar ik weet wel dat Robert na terugkomst na vakantie weer heel erg goed was op de radio. Het niveau ging dan flink omhoog om dan langzaam weer te zakken.” Hij vindt het feit dat hij vrijwel geen contact met Robert had, niet raar. “Ik hoef ook niet zo'n warm contact met de mensen met wie ik samenwerk, als de uitzending maar goed is."

Op Yorin FM heeft Robert Jensen Jeroen meerdere malen belachelijk gemaakt, ook toen hij er werkzaam was. Jeroen vindt het niet zo erg. "Ik heb dat eigenlijk nooit gehoord, alleen dat anderen het tegen mij zeiden. Het is ook wel zijn handelsmerk, dus ach, hij moet het zelf weten. Hij deed het trouwens al ver voor mijn tijd bij Yorin FM. Op een dag zat ik samen met Ruud de Wild en Sander de Heer in een televisieprogramma en de dag erna begon Robert zomaar een tirade tegen mij. Het ging toen over mijn kapsel, mijn kleding en dat soort dingen. Ik heb het maar opgevat als een compliment dat hij zijn zendtijd heeft gebruikt om mij aan te vallen. Heerlijk, ik heb ervan genoten."

In 2000, tijdens de sabbatical van Robert Jensen, stapt Jeroen over van Veronica FM naar 3FM. De belangrijkste reden hiervoor is de onzekere toekomst van Veronica FM. "Het was een onderdeel met de Holland Media Groep en die wisten niet wat ze met radio wilden doen. Een andere reden was dat het niet duidelijk was of het radioprogramma nog door zou gaan, omdat Jensen nog steeds voor onbepaalde tijd op vakantie was. Ik baalde er ook van dat ons programma alleen in Rotterdam en omgeving te ontvangen was. We waren eigenlijk een veredelde lokale omroep van die stad. Ruud de Wild bood mij toen aan om te werken voor een zender met een veel groter podium, was de keuze snel gemaakt. Gelijk na onze eerste afspraak zag ik het helemaal zitten, want we zaten precies op een lijn."

2000-2004: Ruuddewild.nl (BNN 3FM)
Jeroen maakt vanaf februari 2000 elke werkdag ‘Ruuddewild.nl’, samen met Sander de Heer en natuurlijk Ruud de Wild. De show scoort als een gek en de typetjes van Jeroen worden beroemd. Binnen no-time zit iedereen wachtend voor de radio totdat Paulus Pietsma het weerbericht vertelt en Moraly Beyer het nieuws behandeld. Volgens Jeroen was de samenwerking fantastisch.

"Ruud en ik begrepen elkaar heel erg. Ik ben heel erg trots op het programma dat we toen hebben gemaakt. Dit was echt de show zoals ik 'm wilde maken toen ik vijftien jaar was: een maf programma met heel erg veel luisteraars. We hebben het vijf jaar lang gedaan en daarna was ik er ook wel klaar mee. Alles hadden we wel een keer gedaan."

6 mei 2002: Pim Fortuijn
Deze datum gaat de geschiedenis in als de dag waarop Pim Fortuijn werd vermoord op het Mediapark in Hilversum. De twee uur voor de moord was hij te gast bij 'Ruuddewild.nl'. Ruud de Wild stond naast Fortuijn toen de kogels werden gelost, maar hoe heeft Jeroen de dag beleefd? "Ik begon die dag met een ontzettende kater, omdat ik de dag ervoor iets teveel wijn had gedronken op het balkon. Ik heb nog met de gedachte gespeeld om een dag over te slaan, maar een uitzending met Fortuijn wilde ik toch wel heel erg graag meemaken. Hij was de grote man van dat moment, dus ik ben toch maar gegaan. De uitzending was echt heel erg leuk. Hij heeft laten zien wie hij was en wat zijn standpunten waren. Ik was echt trots op die show.

Toen hij de deur uitliep, wilde ik toch wel even kijken hoe hij in zijn Daimler stapte. Ik keek uit het raam en zag het hele drama zich voltrekken. Wat me nog het meeste bijstaat van dat moment is de paniek en de machteloosheid vlak na de schoten. Daarna heb ik samen met Ruud op een trap gezeten op het Mediapark en de stilte zei genoeg.

Het jaar erna was heel erg verwarrend, want ik heb veel slapeloze nachten gehad. Een aantal teamleden van Ruuddewild.nl, waaronder ik, hebben nog moeten getuigen in de rechtbank tegen Volkert van der Graaf. Dat was vrij heftig, want je beleeft alles opnieuw. Na de uitspraak komen er allemaal stukken vrij en die heb ik gelezen. Dat is heel intens. Een jaar na de moord hebben we een speciale uitzending gemaakt waarin luisteraars ons vragen konden stellen en daarna was ik er ook wel klaar mee. Afgelopen 6 mei moest iemand mij om zeven uur 's avonds erop wijzen dat Fortuijn vier jaar geleden was vermoord, dus ik dacht er al helemaal niet meer aan."

Begin 2004: Ruud naar Radio 538
Begin 2004 kondigt Ruud aan dat hij over gaat stappen van 3FM naar Radio 538. Jeroen besluit om niet mee te gaan. "We hadden het programma zo lang gedaan en ik dacht dat het te makkelijk een sleur zou kunnen worden als we Ruuddewild.nl nog eens vijf jaar lang zouden doorzetten. Het moet geen gewoonte worden." Ondanks dat de heren niet meer samenwerken, blijft het contact bestaan. "We spreken elkaar niet elke dag, maar zo af en toe. We sms'en veel over en weer. Toen hij laatst dat boek uitbracht, hebben we lang aan de telefoon gepraat. Als we samen wat gaan drinken begint de avond om zeven uur en weet je om elf uur nog niks, hahaha."

Ruud zit nog steeds op Radio 538. Zijn sidekicks zijn Jelte van der Goot en Kimerly Berk. Toch hebben veel mensen heimee naar de 3FM-tijd met Jeroen en Sander. "Op dat moment was het echt een programma dat nog niet bestond. Er waren trouwens ook heel veel mensen die onze show verschrikkelijk vonden. Met Frits Spits heb ik een hele discussie gehad, omdat hij kwaad was dat wij door platen heen zaten te praten. Maar goed, er waren ook heel veel mensen die elke dag trouw luisterden."

2004-2005: Veronica
Zoals gezegd koos Jeroen ervoor om niet mee te gaan met Ruud naar Radio 538. In plaats daarvan begon hij in 2004 bij Veronica om op televisie te presenteren. Niet alle shows waren een succes te noemen. "Een belangrijk probleem was het feit dat Veronica heel erg veel weg zat geprogrammeerd op de afstandsbediening, net als Talpa tegenwoordig. Een andere reden is dat bij Veronica de films het heel erg goed doen, maar dat eigen programma's nauwelijks scoren, met uitzondering van 'De Grote Beurt'."

Na een tijdje keert Jeroen terug bij Radio Veronica. Daar zit hij ’s ochtends eerst naast Adam Curry en later naast Jeroen van Inkel. "Ik wilde niet overstappen naar een ander programma na mijn periode met Ruud, dus vandaar dat ik even geen radio wilde doen. Later had ik er toch wel weer zin in, mede omdat ik een aardig zakcentje kon verdienen door in te vallen of rubrieken te doen. Ik heb dat toen met beide handen aangegrepen en ik merkte meteen weer hoe leuk het was."

Begin 2005 maakt Beau van Erven Dorens bekend dat hij gaat stoppen als presentator van RTL Boulevard. Lange tijd wordt er gezocht naar een opvolger en Jeroen is één van de kandidaten. Toch ging het niet door. "Bij RTL was men tevreden over mijn proefuitzendingen en dus wilden ze mij wel als presentator. Ik heb dat bij Veronica neergelegd en ik kreeg twee keuzes: opstappen met een juridische afwikkeling en gewoon een programma bij Veronica doen. Ik heb voor dat laatste gekozen, want de show was al helemaal voorbereid en ik vond dat ik het niet kon maken naar de medewerkers toe om opeens te stoppen. We waren met zijn allen begonnen, dus dan moet je het ook afmaken."

2005-2006: RTL & Yorin FM
In de zomer van 2005 stapt Jeroen toch over naar RTL Nederland om ’s ochtends aan te schuiven bij Rob Stenders op Yorin FM en in te vallen bij RTL Boulevard. Jeroen had nog een contract.

"Mijn contract bij Veronica liep nog een half jaar door, maar de directie had wel in de gaten dat het weinig zin zou hebben om mij bij het station te laten blijven. Ik was al een tijdje aan het flirten met RTL en uiteindelijk heeft Veronica het op een hele keurige manier opgelost."

Yorin FM bestaat niet meer. Na flinke verliezen besloot RTL om de stekker uit het station te halen. Maar waarom heeft de zender de verwachtiging niet waar kunnen maken?

"Vergeet niet dat ik maar een half jaar bij de zender heb gewerkt, dus mijn waarnemingen zijn voor een groot gedeelte die van een buitenstaander. Wat me vooral opviel waren de losse programma's die totaal niet op elkaar aansloten. Het was eigenlijk een soort los zand. Als je dan ook niet eens om de zoveel maanden van muziekformat veranderd, raken de luisteraars het spoor helemaal bijster. Ook waren er veel mensen niet en daar stel je de mensen teleur mee. Dan is het niet zo gek als de mensen een ander station zoeken."

Flashback
Terugkijkend heeft Jeroen samengewerkt met vele grote namen: Ruud de Wild, Rob Stenders, Adam Curry, Robert Jensen en Jeroen van Inkel. Wie was het fijnst?

"Het zijn allemaal verschillende figuren. Met Ruud heb ik het langst en het intensiefst samengewerkt, dus dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Maar al die mensen hebben iets meegebracht waar ik wat van geleerd heb. Het zijn op zichzelf staande grootheden."

Gerelateerde Artikelen