Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Jeroen Kijk in de Vegte [Caz] (2)

In gesprek met?

Jeroen Kijk in de Vegte heeft al bij vele radioprogramma's gewerkt, maar vaak was hij niet de hoofdpresentator. Bij Caz! heeft hij sinds 18 april 2006 een eigen ochtendshow genaamd 'Môge Jeroen'. Daarvoor was hij onder andere te horen bij Jensen in de Ochtend op Veronica FM en Ruuddewild.nl op 3FM.

Het interview met Jeroen is gesplitst in twee delen. In het eerste deel hebben we uitgebreid met hem gepraat over zijn verleden bij onder andere Jensen in de Ochtend, Ruuddewild.nl, Veronica en Stenders Vroeg Op. In het tweede deel bespreken we de dingen waar hij op dit moment mee bezig is. Wie het tweede deel leest, komt erachter waarom Caz! een succes wordt, of Jeroen niet meer televisieprogramma's wil gaan presenteren en of het een probleem is om bij twee concurrende mediabedrijven te werken.

Deel 2 met Jeroen Kijk in de Vegte
In het vorige deel van ons interview met Jeroen Kijk in de Vegte liepen we door zijn leven heen. Hij noemt Ruuddewild.nl een programma waar hij trots op is. "Dit was echt de show zoals ik 'm wilde maken toen ik vijftien jaar was: een maf programma met heel erg veel luisteraars." Toch stopte hij er in 2004 mee.

"We hebben het vijf jaar lang gedaan en daarna was ik er ook wel klaar mee. Alles hadden we wel een keer gedaan." Er waren veel trouwe luisteraars, maar niet iedereen was enthousiast. "Met Frits Spits heb ik een hele discussie gehad, omdat hij kwaad was dat wij door platen heen zaten te praten."

Jeroen heeft samengewerkt met vele bekende DJ’s: Robert Jensen, Ruud de Wild, Adam Curry, Jeroen van Inkel en Rob Stenders. "Het zijn allemaal verschillende figuren. Met Ruud heb ik het langst en het intensiefst samengewerkt, dus dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Maar al die mensen hebben iets meegebracht waar ik wat van geleerd heb. Het zijn op zichzelf staande grootheden."

Môgge Jeroen
Momenteel is Jeroen elke werkdag te horen van 6 tot 9 uur ’s ochtends op Caz! met Môgge Jeroen. "Ik vind het erg prettig om te doen. Die ochtend gaat wel lekker en ik functioneer goed als ik gedisciplineerd moet leven. Voor de rest is het opnieuw het wiel uitvinden en proberen de show van de grond te krijgen. Ik heb niet de illusie dat ik na een paar weken al een goed programma maak. Je moet altijd zoeken naar de juiste vorm. Er ontstaan vanzelf leuke dingen die je vast kunt houden. Uiteindelijk zal het wel goedkomen. Ik ben nu drie weken bezig, dus kun je nog niet verwachten dat de show al als een huis staat, zeker niet in de ochtend."

Bij Yorin FM zat Jeroen naast Rob Stenders in de ochtend. Wat had zijn voorkeur: Stenders Vroeg Op of Môgge Jeroen op Caz!? "Het draaide niet om mijn voorkeur, maar ik begrijp dat SBS wat dingen wilde veranderen, want doorgaan op de weg van Yorin FM kon echt niet. De laatste tijd bij Stenders Vroeg Op was trouwens buitengewoon leuk. We hadden echt het gevoel dat we een goede lijn te pakken hadden. Wat er allemaal achter de schermen is besproken, weet ik niet. Rob is wel lange tijd nog in gesprek geweest met SBS, maar dat is niet gelukt."

Martijn Zuurveen komt over van Radio 538 om sidekick te zijn bij Môgge Jeroen. "Ik kende hem nog van BNN, want toen heeft hij dingen voor Ruuddewild.nl gedaan. Ik was op zoek naar iemand met een goed denkpatroon wat betreft het maken van radio. Hij heeft veel ervaring, want hij heeft ook redactiewerk gedaan voor Ruuddewild.nl op Radio 538 en de show van Dennis Ruyer."

Een ander teamlid is nieuwslezeres Mijke van Wijk. "Zij is een bewuste keuze geweest. Mijke zat eerst in de middag en ze kwam op mij over als een vrouw met kloten die wist waar het over ging. Als ik haar een schop geef, geeft ze mij er één terug."

Tijdens het programma komen er verschillende typetjes voorbij, zoals koningin Beatrix, Piet Paulusma en Noraly Beyer. "Het is iedere dag anders en het is vooral leuk als er een actuele aanleiding is. Het is dan erg fijn om in te spelen op het nieuws en er grappen over te maken. Bij Beatrix zijn er altijd dingen om te bespreken. Noraly Beyer is ook leuk, want de mensen blijven het goed vinden. Een echte favoriet heb ik niet, ze zijn me allemaal even lief."

Caz!
Yorin FM was geen succes te noemen. De luistercijfers waren slecht en het verlies te hoog. Bij Caz! gaat dat niet gebeuren. "Nu staan alle neuzen dezelfde kant op. Iedereen is ook verschrikkelijk gemotiveerd. Er is een duidelijke lijn in het station en over de uitstraling is goed nagedacht. We hebben nu ook een hecht team, in plaats van allemaal eilandjes. Het kan alleen maar beter gaan dan dat het was."

Waar Caz! in de luistercijfers terecht gaat komen, durft Jeroen niet te zeggen. "Ik zou het echt niet weten. Ik ga in ieder geval niet roepen dat we Radio 538 wel eens eventjes uit de markt zullen slaan, want we moeten realistisch blijven. Wel denk ik dat het mogelijk moet zijn om substantieel meer luisteraars te trekken dan dat Yorin FM ooit heeft gehad."

Nederlandse radiolandschap
Het Nederlandse radiolandschap in het algemeen vindt Jeroen boeiend. "Stel je eens voor dat 10 jaar geleden alleen Radio 2 en 3FM er waren om iets te kiezen. Nu moet je scherp zijn. Als je eventjes niet oplet, lig je uit de markt. Je ziet wat er gebeurd is met Yorin FM. Ik vind de radiomarkt niet te vol. Kijk eens naar Amerika, want daar is het nog veel erger. De stations lijken wel heel veel op elkaar. Ik denk dat er echt een markt is voor een goed talkradiostation, dat zou fantastisch zijn. Als je kijkt naar New York, zie je dat een nieuwsstation daar de absolute marktleider is. Ik vind het dan ook onvoorstelbaar dat BNR Nieuwsradio maar een half procent marktaandeel weet te scoren. Daar moet veel meer uit te halen zijn."

Jeroen zou graag een Nederlandstalig station in de ether zien verschijnen. "Ik vind het erg jammer dat het nog niet gebeurd. Voor zo’n TROS-achtig station is een enorme markt. Gooi Jan Smit en Marianne Weber maar lekker de ether in." Waarom heeft Caz! dat dan niet gedaan? "Ideeën voor een station worden altijd bedacht vanuit het oogpunt van marketing en volgens mij vinden adverteerders het allemaal nog niet zo interessant."

Televisie
Bij RTL Boulevard is Jeroen regelmatig te zien als invaller voor Albert Verlinde. "Ik heb daar echt heel erg veel plezier. We doen alles heel erg spontaan, want er is geen autocue waarvan ik de tekst oplees. Als ik een uitzending heb, neem ik 's ochtends met de eindredacteur wat onderwerpen door. Later die dag behandelen we nog wat andere dingen die ons zijn opgevallen. Het is net een spreekbeurt van vroeger op school over 'mijn konijn', maar dan over andere onderwerpen."

Al met al heeft Jeroen dus een druk schema als hij ook RTL Boulevard moet doen. ’s Ochtends vroeg eruit voor Caz! en ’s avonds op televisie met de laatste nieuwtjes uit showbizzland. "Ik sta om kwart over vier op 's ochtends. Nu valt het wel mee, want het wordt steeds vroeger licht. Om half zes ben ik hier. Van 6 tot 9 heb ik uitzending en daarna bereid ik de show voor de dag erna voor. Ook maak ik een overdracht voor Timur, zodat hij weet wat wij allemaal gedaan hebben. Soms moet ik ook nog dingen inspreken in Hilversum.

Als ik geen uitzending heb, kan ik om 11 uur naar huis. Met RTL Boulevard in mijn schema ben ik om half drie op de redactie, doen we om half zes een repetitie en kan ik om half acht naar huis. Op die dagen leef ik wel in een ei eigenlijk. RTL regelt dat allemaal goed, want als ik RTL Boulevard moet doen, krijg ik een hotel. Als ik klaar ben bij Caz!, kan ik op de hotelkamer even slapen en eten. Dan is het wel te doen, maar zonder die pauze niet."

Voor Veronica presenteerde Jeroen verschillende programma’s. Bij RTL zo af en toe RTL Boulevard, maar zou hij niet meer willen?
"Ik hoef niet zoals Chazia Mourali allerlei programma's te presenteren, maar RTL Boulevard vind ik wel heel erg leuk. Misschien dat ik nog wel eens een andere show bij RTL ga doen. Begin dit jaar heb ik meegedaan aan de Talpa-quiz De Slimste en zo'n soort show zou ik nog wel eens willen doen. Voor de rest wil ik het eigenlijk niet, want dan is het niet vol te houden. Vijf dagen de ochtend en soms RTL Boulevard, dan zit mijn schema wel aardig vol."

Jeroen werkt nu dus eigenlijk voor twee concurrenten. Raar vindt hij dat niet. "Nee, want die situatie is gewoon zo ontstaan. Toen Yorin FM werd verkocht, vond SBS het geen probleem dat ik RTL Boulevard zou blijven doen." Hij zegt geen last te hebben van SBS-mensen die plotseling achter plantenbakken duiken als hij langskomt. "Ik heb ook nog nooit een gesprek stil horen vallen omdat ik die informatie dan door zou kunnen spelen aan Boulevard."

Persoonlijk
Jeroen is momenteel te zien in het theaterstuk ‘Met Hart en Ziel’. "Het idee is ontstaan na een Teleac-uitzending. Daarin werd een cursus behandeld die ging over de geschiedenis van popmuziek in Nederland. Het werd gepresenteerd voor een zaal mensen en dat is zo goed bevallen, dat sommigen daar een idee voor een theaterstuk in zagen. Het was aanvankelijk voor middelbare scholen bedoeld. Tijdens het stuk speelt er een band en enkele leden daarvan kende ik. Ze hebben me gevraagd om mee te spelen en dat leek mij wel erg leuk, omdat ik het nog nooit had gedaan. Het is veel werk geweest, maar het was een unieke ervaring die ik niet heb willen missen."

Jeroen was columnist voor het homomagazine Expreszo. Sinds kort is hij daarmee gestopt.
"Het blad is echt bedoeld voor jongeren, dus de doelgroep is maximaal 20 tot 25 jaar. Ik vond mezelf te oud worden en daarnaast presenteerde ik ondertussen ook al RTL Boulevard en dat vond ik zo'n establishment. Ik was ook wel door de materie heen, want ik heb het een jaar of vijf gedaan. Het is erg lastig om elke maand iets te schrijven met een roze tintje over wat je hebt meegemaakt." Toch sluit hij niet uit dat hij ooit nog wat met schrijven gaat doen. "Ik vind het wel hartstikke leuk om te doen, dus wat dat betreft zou ik het best wel willen. Maar ach, dat komt nog wel een keer."

Wie zijn nou eigenlijk de favoriete DJ’s van Jeroen? "Ruud blijft heel erg leuk met zijn tempo en dynamiek. Timur doet het ook heel erg goed. Ik heb altijd al veel bewondering voor Jeroen van Inkel. Het is de laatste jaren een trend om hem af te zeiken, maar dat is volstrekt onterecht. Iedereen die nu wat met radio doet, heeft vroeger op de zolderkamer aan zijn lippen gehangen. Hij is het grote voorbeeld. Ik luister ook met veel plezier naar Tom Blomberg op Omroep Gelderland, want die heeft een leuk programma."

Dan als laatste: wat wil Jeroen nog bereiken? "Ik wil momenteel een ochtendshow maken die er toe doet, waar veel mensen naar willen luisteren. Dat zou echt fantastisch zijn!"

Gerelateerde Artikelen