Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Patricia van Liemt [Wild FM/100%NL]

In gesprek met?

Patricia van Liemt wordt op 3 september 1978 geboren in Haarlem. Ze groeit op in Zandvoort, waar ze na vier verschillende scholen uiteindelijk het bijltje erbij neer gooit om achter de bar te gaan staan. Op een dag moet ze daar invallen voor een zieke DJ. Dat bevalt goed en niet lang daarna mag ze elke vrijdag avond de platen aan elkaar draaien.

Na een paar jaar in de horeca te hebben gewerkt, behaalt Patricia uiteindelijk op haar 23ste het HAVO diploma om vervolgens theologie te gaan studeren. Na de propedeuse te hebben gehaald stroomt ze door naar de Universiteit om filosofie te gaan studeren. De muziek blijft kriebelen en ze wilde altijd al entertainen. Daarom solliciteert ze bij Wild FM. Met succes, want momenteel maakt ze elke werkdag de ochtendshow met Dave Leusink. Per september stopt dat, want dan gaat ze naar 100% NL om met Dave Donkervoort de mensen wakker te maken.

- De liefde voor muziek kwam je tegen achter de bar ?
Eigenlijk al veel eerder natuurlijk. Ieder mens heeft wat met muziek. Zoals Plato zei “Muziek is de taal van de emotie”. Dat ene liedje dat je doet denken aan je eerste vakantie liefde etc. Dus het gevoel was er altijd al. Toen ik zelf aan de schuiven mocht zitten merkte ik pas wat voor kracht er in verschuilt.

- Wat maakt muziek draaien achter de bar nou leuk en waarom is muziek zo belangrijk voor jou?
Ik was vrij jong (17 jaar) toen ik mocht draaien achter de bar. Ik vond het geweldig. Je kijkt wat voor mensen er voor je bar staan en daar speel je op in. Als je een klapper hebt gedraaid moet je echt nadenken welke plaat je erachter zet om de sfeer erin te houden.

- Toen je bij Wild FM begon, had je geen radio-ervaring. Waarom ben je toch aangenomen?
Ik zat weer eens aan mijn radio te draaien en vond Wild FM. Een nieuwe zender zonder deejays helemaal aan het begin. Ik dacht meteen daar wil ik aan mee werken. Zo gezegd zo gedaan. Ik had een foto van mezelf gestuurd en het onderwerp was “een piepkleine rose bikini” dan weet je zeker dat ze ernaar kijken. ;-) Ik studeerde Filosofie en wist dat ik daar nooit concreet wat mee ging doen. Na een gesprek met Koen van Tijn (algemeen directeur) kon ik als ‘Stagiaire' aan de slag.

Al vrij snel mocht ik er een keer bijzitten in de ochtendshow. Af en toe wat zeggen. In het begin doodeng natuurlijk maar het wende al vrij snel. Dat werden twee vaste dagen en na drie maanden vroeg Koen of ik het samen met Dave wilde gaan doen. Ik heb echt een klein dansje gedaan van blijheid want dit is mijn “ding”.

- Je begint 1 augustus bij 100% NL. Waarom die stap? Wat verwacht je van 100% NL?
Ja dat klopt. Spannend! Ik zat een paar maanden geleden niets vermoedend thuis toen ik een telefoontje kreeg van een ene Herbert Visser. Hij legde de hele situatie uit en had via via mijn nummer gekregen. Ik was redelijk overdonderd en zeker ook vereerd. Laten we wel wezen, een jaar geleden was ik nog ‘gewoon’ student met een grote passie voor radio. Dat dingen ineens zo snel kunnen gaan had ik niet verwacht. Ik heb nooit volgens de algemene regel geleefd eigenlijk altijd mijn hart gevolgd (een echte vrouw;-) en dat is voor mij kennelijk goed uitgepakt.

Wat ik van 100% NL verwacht? Moeilijke vraag. Ik stap er openminded in en ik weet dat mijn toekomstige collega’s er ook zo over denken. We zijn een klein team vergeleken met andere landelijke radiostations maar dat is in mijn ogen juist ook onze kracht. Iedereen gaat meedenken, samen gaan we radio maken. Super, ik kan niet wachten. En niet te vergeten is het persoontje Herbert Visser. Dat is echt z’n vriendelijk persoon. Ik ken weinig mensen die je á la minuut zo veel vertrouwen kunnen geven.

- Bij 100% NL ga je de ochtendshow maken, samen met Dave Donkervoort. Hoe is dat zo gekomen en waarom denk je dat het zal zijn om met hem samen te werken?
Ik ga inderdaad samen met Dave de ochtendshow voor mijn rekening nemen. Hoe dat komt? Geen idee. Ik doe nu ook de ochtendshow bij Wild FM samen met Dave Leusink. Dus misschien weet Herbert dat ik het niet erg vind om vroeg mijn bed uit te komen ;-)

Bij Wild FM doe ik nu nog de ochtendshow en ´s middags solo tussen 13 en 15 uur. Dat is een wereld van verschil. Terug praten kan iedere gek (met alle respect hoor), maar aankondigen of terug praten is wel wat anders. Solo vind ik persoonlijk moeilijker. Daarom is de combi erg mooi.

Ik kan er nu nog weinig over zeggen maar wellicht dat ik op een bepaalde manier toch nog aan Wild FM verbonden blijf…

Ik heb Dave Donkervoort ontmoet en dat voelde goed. Die man is echt zo gek als een deur. Is niet bang om zijn gevoelens te tonen en is een echte personality in mijn ogen. Ik denk dat we wel een leuk setje zullen zijn. Hij weet zijn “vrouwelijke” kant te benadrukken en ik mijn “mannelijke” kant. Dat kan nog leuk worden.

- Hoe is het nu om als vrouw tussen alle mannen radio te maken?
Leuk! Ik ben zelf niet echt op mijn mondje gevallen dus ik heb er geen last van. Ik denk dat ik per ongeluk ook iets testosteron heb meegekregen van mijn lieve ouders ;-) Om een voorbeeld te geven, bij Wild FM hebben we screensavers met halfnaakte Cristina Aguilera’s en Britney’s. We krijgen binnenkort nieuwe mensen(vrouwelijke collega’s) over de vloer waarop Koen zei tegen Dave dat die Screensavers veranderd moesten worden. Waarop Dave zegt “ ja maar Patries is er nu toch ook” waarop Koen zegt “ja maar zij is geen richtlijn” hahaha…ach van je collega’s moet je het hebben ;-)

Het enige wat ik wel merk is dat ik technisch aan ze onder doe. Ik heb toevallig net een cursus Pro Tools afgerond bij de Veronica Radioschool. Ik wil me absoluut meer bezig gaan houden met vormgeving. Zo gaaf als je zelf een sweeper of jingle kan maken.

- Toch zijn er in Nederland weinig vrouwen op de radio te horen, al wil 100% NL daar wel wat verandering in gaan brengen. Hoe komt het dat de andere zenders het niet doen?
Geen idee! Stom van ze. In het buitenland is het de normaalste zaak van de wereld om vrouwelijke deejays te hebben. Het is eigenlijk niet helemaal waar wat ik zeg, want toen ik begon aan mijn solo uurtjes tussen 13 en 15 uur op Wild FM was het een bittere pil.

In Nederland heb je niet heel veel vrouwelijke deejays als voorbeeld, dus ik ging Koen en Dave kopiëren. Maar als een vrouw wat harder gaat praten klinkt het schreeuwerig wat bij een man veel minder is. Daar ben ik trouwens nog steeds mee aan het worstelen. Ik heb een vrij harde stem en het klinkt gewoon weg niet als je gaat schreeuwen. En als je het rustig aanpakt krijg je meteen z’n Radio 2 gevoel. Ik ben nog steeds op zoek naar een gulle middenweg.

- Wat vind jij dan mooie jinglepakketten?
He zo ver reikt mijn kennis helaas nog niet! Ben al blij dat ik de plug-ins weet te vinden bij Pro Tools ;-)

- Wat heb je aan je studie Filosofie bij het maken van radio?
Alles en niets. Mijn studie filosofie heeft een bijdrage geleverd aan mijn “hoger plan”. Haha, nee hoor, ik ben heel blij dat ik dat ben gaan studeren, anders had ik nu met mijn economie studie ergens op een kantoor gezeten. Daar bedank ik hartelijk voor. Ik moet op een debiele tijd opstaan, maar elke dag met een big smile je bed uit stappen is heel belangrijk.

Arbeidsvreugde is zo fucking belangrijk. Ik denk dat veel mensen dat uit het oog verliezen en dan ineens ben je 65. Krijg je een mooie pen met je naam erop en een bosje bloemen van het tankstation. Well i pass!

- Naar welke radiostations luister je zelf en wat vind je van de hedendaagse radio?
Ik kan niet meer normaal naar andere radiostations luisteren, dat is een feit. Als ik in de auto zit worden mijn medepassagiers altijd gek van me. Ik raas van de ene frequentie naar de andere om te kijken en te vergelijken. Op mijn voorkeurkanalen staat op 1 Wild FM, op 2 Caz!, op 3 Fresh FM, op 4 SLAM!FM, op 5 Q-music en op 6 Radio 538. Je moet je concurrenten op de voet volgen. Ik zap het meest tussen Fresh FM en Wild FM als het puur om de muziek gaat.

- Van welke muziek hou je dan?
Ik kan werkelijk waar elke tekst van Guns’n Roses meezingen maar 50 Cent en Marco Borsato kan ik ook enorm waarderen. Het gaat om het gevoel wat je erbij krijgt. Waarschijnlijk ben ik gewoon een stereotype mens. 50 Cent moet uit mijn speakers knallen als ik in mijn auto zit maar als ik mee wil zingen dan zet ik een cd van Marco Borsato op. Ik hoorde laatst Dolly Parton toen dacht ik..wow eigenlijk best goed hahahaha…

- Heb je nog plannen voor de toekomst?
Ik wil een hond…hahaha nee hoor mensen zeggen wel eens tegen mij dat ik met mijn kop op tv moet. Hoezo heeft iedereen het trouwens altijd over een radio-hoofd? Het lijkt wel of mijn mannelijke collega’s zichzelf een negatief zelfbeeld aanpraten? Het lijkt me leuk om ooit een groot gezelschapsspel te presenteren. Maar die ambitie heb ik absoluut niet onmiddellijk. Radio is mijn ding! Maar wie weet wat de toekomst brengt. Eerst 100% NL…

Gerelateerde Artikelen