Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Marcel Blok [Radio 227]

In gesprek met?

Marcel Blok werd geboren op 23 mei 1978 in Numansdorp, Zuid-Holland. In 1992 kwam Marcel via een kennis terecht bij Radio Strijen Lokaal. Tijdens zijn studietijd draaide hij bij verschillende lokale omroepen als BOS Radio, Barendrecht FM, Stad FM Delft en vervolgens de stadsradio’s van Rotterdam en Den Haag. Hier presenteerde hij onder andere studentenprogramma’s, nieuwsprogramma’s en muziekprogramma’s.

In gesprek met: Marcel Blok [Radio 227] Eind jaren 90 volgde diverse commercieel regionale omroepen. Zo was Marcel te horen bij onder andere City FM, HOT Radio, Rebecca, Baja Radio, Hofstad Radio en Maximaal FM. Sinds september 2005 is hij  te horen op de semi-landelijke zender Radio 227. Hier maakt hij een lunchprogramma op zondagmiddag. Ook presenteert Marcel regelmatig de sportuitzendingen op de regionale zender Royaal FM met de live verslagen van PSV en is hij stationsstem van de televisiezender Maximaal TV in Zeeland. Daarnaast is hij ook nog bestuurslid van streekradio Origineel FM.

Verder zal Marcel komende zomer voor inval te horen zijn op de commercieel regionale zender Magic FM. Op dit Amsterdamse station zal hij een aantal weken de ochtend- en middagshow vervangen. En dit alles naast zijn werk buiten de media, want alle radiowerkzaamheden voert hij uit in zijn vrije tijd naast zijn reguliere baan.

- Hoe komt het dat je zoveel omroepen hebt doorlopen in de afgelopen jaren?
Dit is geen bewuste keuze. Ik ben eigenlijk helemaal geen “Omroep Hopper”. In principe heb ik het altijd naar mijn zin gehad bij de regionale omroepen waar ik programma’s maakte. Echter is er vaak een einde aan gekomen door formatwissels, verkopen of faillissementen. Dit verklaart gelijk waarom ik er nooit voor heb gekozen om er mijn werk van te maken.

De radiobranche is veel te onzeker. Bovendien heb ik nog wel wat gestudeerd dus laat mij het er maar lekker bij doen voor de ‘hobby’. Dan blijft het ook leuk! Overigens heb ik wel altijd gestreefd om radio bij een professioneel station te maken.

- Heb je nog veel contact met de deejays van de stations waar je hebt gedraaid?
Nee met een paar heb ik nog goed contact. In de radiowereld is het toch vaak ‘uit het oog uit het hart’. Natuurlijk kom je sommige mensen soms wel weer tegen, of mail je er eens mee, maar vaak neemt dat snel af. Iedereen is toch redelijk individueel bezig. Dit bedoel ik niet negatief, maar omdat het aanbod van deejays groot is, en de vraag relatief klein, is iedereen toch heel erg met zijn eigen ‘ding’ bezig. Begrijpelijk ook wel.

- Binnen welk format maak jij het liefst radio?
Het format van een zender maakt mij niet zoveel uit. Ik ben breed inzetbaar en pas mij makkelijk aan naar de stijl van een zender. Zo presenteer ik bij Radio 227 wat een Easy Listening format heeft, en zal ik binnenkort ook weer hitradio gaan maken bij Magic FM. Daartussen heb ik veel gehad; HOT AC, Classic Hits, Rock. Alleen klassiek en puur Nederlandstalig nog niet. Het laatste lijkt me overigens wel leuk om nog eens te doen. De interactie met luisteraars blijft het grootst met zo’n format. Hier ben ik van overtuigd.

- Je maakt bij een aantal stations programma, is alles live?
Vroeger heb ik veel voicetracks ingesproken (City FM, Hofstad Radio, Maximaal FM) maar bij de stations waar ik op dit moment zit doe ik alles live. Bij Royaal FM presenteer ik de sport en dat kan natuurlijk alleen maar rechtstreeks.

Ook bij 227 zit ik lekker in de studio op zondagmiddag tussen 12-14 uur. Het leuke hier is dat ik echt veel vrijheid heb. Ik mag zelf, binnen het format, de muziek uitzoeken. Daarnaast mag ik mijn spreeks houden wanneer en hoelang ik wil. En dat bij een station wat bij 8,5 miljoen mensen (6 provincies) via de kabel te horen is. Ik denk dat er weinig grote zenders zijn waar een programmamaker zoveel vrijheid heeft. Hooguit de landelijke publieke zenders.

- Je hebt ook nog eens programma´s gemaakt bij Baja Radio, hoe ging dat in zijn werk?
Baja Radio was het internetstation van de Baja Beach Club Rotterdam. Dit was één van de eerste internetzenders van Nederland. Het station draaide een mix van tropische Baja muziek in combinatie met hits en classics, dit met vrolijke presentaties. Ook hier heb ik een leuke tijd gehad en veel radio-uurtjes gemaakt. Met name de datingshow, die ik samen met moppentopper Jeroen Smits presenteerde, vond ik leuk om te doen. Helaas bestaat dit station ook niet meer. Volgens mij omdat Baja zich meer op andere vormen van interactiviteit via internet wilde richten, zoals bewegende beelden vanuit de Baja Clubs.

- Hoe ziet jouw ideale radiostation eruit?
Een radiozender met Dance Classics / Italo’s en een lekker snel jaren 80 jinglepakket. Allemaal een beetje freaky maar wel oke!

- Je bent ook nog stationsstem van een regionale televisiezender, hoe vindt je dat?
Heel leuk om te doen. Het is totaal anders dan radio, best lastig om het goed te doen, maar wel heel leerzaam. Via de radio ben ik in het voice-over werk gerold. Eerst bij RNN7 in Rotterdam en tegenwoordig ben ik de stationsstem van Maximaal TV, de regionale televisiezender welke via de kabel in de provincie Zeeland te zien is. Met name door veel te luisteren naar de grote voice-overs heb ik mijzelf dit een beetje eigen gemaakt. Ik kan hier trouwens nog wel veel in leren.

- Over het algemeen gaat het vrij slecht met regionale commerciële radiostations. Hoe komt dat volgens jou?
Ik denk dat het heel moeilijk is om van landelijke zenders met sterke frequenties en grote reclamecampagnes luisteraars af te snoepen. Daarentegen hebben commercieel regionale omroepen wel de regionale binding, onder andere door regionieuws, wat weer als groot pluspunt gezien kan worden. Commercieel regionale radio heeft daarmee zeker bestaansrecht en een grote groep luisteraars. Hier ben ik van overtuigd.

Helaas blijkt toch dat de advertentiemarkt voor regionale omroepen vaak beperkt is. Dit maakt het lastig voor zenders om te overleven. Jammer genoeg heb ik het zelf ook meerdere keren meegemaakt dat commercieel regionalen drastisch van koers moesten veranderen of zelfs moesten stoppen omdat het financieel niet haalbaar was. Dat blijft jammer en zonde. Wat ervoor terugkomt is meestal minder.

- Ben je wel eens afgewezen door een radiostation, en wat zou je doen als de Radioschool had bestaan in jouw jeugd?
Ja, dat is in het verleden wel gebeurd bij met name landelijke zenders. Het blijkt toch lastig te zijn om de stap als freelancer van regionaal naar landelijk te maken. Meestal kreeg ik, als ik weer eens een demo had gestuurd, een standaard briefje met de mededeling dat er of geen vacatures waren of mijn stijl niet helemaal bij het station paste. En dit dan terwijl de internetsite zoiets vermeldde als “dj’s gezocht”. Dat snapte ik dan nooit.

Ook het “niet helemaal” bij een station passen vond ik altijd feedback waar ik niet zoveel mee kon. Net of een presentator altijd maar in één format past. Logisch toch dat een aircheck van station X niet helemaal in de stijl is van het station waar je een demo naartoe stuurt! Maar dat wil niet zeggen dat je je niet kunt aanpassen aan die soms net iets andere stijl.

Ik vindt het jammer dan er in Nederland weinig wordt geprobeerd met nieuwe DJ’s. Als er zoiets als een radioschool in mijn tijd had bestaan dan was ik hier zeker op afgegaan. Je wordt er nooit slechter van naar mijn idee!

- Naar welke stations luister je zelf graag en wat zijn je favoriete deejays?
In de streek waar ik woon zijn veel Belgische zenders te ontvangen. Ik stem daarom regelmatig af op Antwerpen 1 of Donna. Ook luister ik veel via internet naar buitenlandse zenders. Met name KBIG uit Los Angeles en Radio Jackie uit London zet ik vaak aan.

Daarnaast luister ik natuurlijk ook vaak naar Radio 227, Royaal FM en sinds enige tijd Magic FM. In de auto ZAP ik altijd tussen de landelijke zenders, meestal de commerciële. Van de huidige DJ’s vind ik Kas van Iersel en Rob van Someren goed. Ook Tom Mulder en Look Boden blijven prima radiomakers.

- Wat is/zijn jou favoriete jinglepakket(ten)?
De Radio 10 Gold en Veronica pakketten vind ik altijd wel goed. Ook het eerste pakket van Stads Radio Rotterdam uit de tijd van “het centrum van gezelligheid” blijft vet. Ik moet bekennen dat ik het ruim 1 minuut durende “Stadsradioliedje” nog wel eens lekker hard opzet als ik in de Maasstad rij. In ieder geval ben ik nog steeds heel enthousiast over de pakketten van Top Format uit de jaren 80/90. Deze blijven mooi.

Gerelateerde Artikelen