Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Frank van 't Hof [V-Radio]

In gesprek met?

Frank van’t Hof wordt op 7 februari 1987 in Gouda geboren. Zijn radiocarrière begint op acht jarige leeftijd bij het radiostation Radio Midden-Holland. In 2004 stuurt hij een demo naar BNN voor het televisieprogramma ‘Hey DJ’. Uiteindelijk is Frank steeds verder gekomen in deze competitie voor nieuw radiotalent.

In gesprek met: Frank van 't Hof [V-Radio]In 2005 besluit Frank wederom een demo te sturen, dit keer naar de Veronica Radioschool. Met succes, want hij komt in de Klas van 24 van de Radioschool waar hij verschillende cursussen op radiogebied krijgt. In december 2005 wordt hij gevraagd om voor de Radioschool te werken. Hij doet er onder andere redactioneel werk voor de website, maar hij draagt ook zorg voor het internetstation V-Radio. Daarnaast is hij zaterdagnacht op Kink FM te horen met 'Ontij' en schuift hij regelmatig aan bij het programma 'Avondland' van Arjen Grolleman.

- Je hebt meegedaan aan het BNN-programma Hey DJ waarin de omroep op zoek was naar nieuw radiotalent. Hoe ging die show in zijn werk?
Ik heb echt ontzettend veel leuke dingen gedaan voor Hey DJ. Nadat ik door de eerste ronde van de competitie heen was gerold, werd ik uitgenodigd in de bar van BNN om een kwartier radio te komen maken. Erg spannend natuurlijk! Door mijn indrukwekkende en onthullende interview met paaldanseres Denise Mulder mocht ik door naar de tweede ronde en moest ik zoveel mogelijk stemmen zien te winnen.  Een heus promotieteam werd samengesteld (vrouwen met een T-Shirt waar mijn hoofd heel groot op stond, voor de liefhebbers...hij is nog te bestelllen!), ik ben in vele radio-uitzendingen geweest en heb vele kranten weten te halen.

Uiteindelijk mocht ik door naar het Hey DJ Summercamp en heb ik vier dagen met zeven andere DJ’s in Taribusch Tentenkamp in de middle of nowhere doorgebracht. Vele bekende DJ’s kwamen ons opzoeken, er werd een modeshow georganiseerd en we hebben bovenal veel radio gemaakt. In de periode van Hey DJ was ik nog maar 16 jaar en vond ik het fantastisch om op die leeftijd al tips te krijgen van DJ’s als Giel Beelen, Sander de Heer en Jeroen Kijk in de Vegte. Uiteindelijk ben ik vijfde geworden en heb ik twee van de drie televisieuitzendingen mee mogen draaien.

- Je hebt een jaar in de Klas van 24 van de Veronica Radioschool gezeten. Wat heb je allemaal geleerd?
In maart 2005 las mijn vader over de opzet van een Radioschool en hij heeft ons toen aangemeld voor de perspresentatie. Hier vertelde Jeroen van Inkel dat hij vroeger niemand had waar hij zijn radio-uitzendingen mee kon evalueren en die hem tips kon geven op radiogebied.  De Radioschool heeft docenten op vele vakgebieden die je wel die tips kunnen geven en wel je uitzending terug kunnen luisteren om daar hun commentaar op te geven! Ik heb me direct aangemeld voor de Klas van 24 en werd uitgenodigd om te komen op de selectiedagen. Uiteindelijk ben ik in de Klas van 24 terecht gekomen en heb leuke dingen gedaan met een gezellig en leuke groep mensen. Je zit in de klas met allemaal radioliefhebbers, kortom je hebt het over niets en anders en komt op de meest briljante ideeën voor radio-items en vormgeving.

Ik heb zoveel geleerd het afgelopen jaar! Het leuk is dat alle cursussen ontzettend breed zijn. Zo heb ik geleerd hoe ik een goed nieuwsbulletin schrijf, maar weet ik wat de truc is voor een goed interview. Omdat je bij de Veronica Radioschool alle ruimte krijgt om te werken met de apparatuur die bij andere grote omroepen ook gebruikt word, heb ik niet eerder zo veel geleerd op radiogebied als het afgelopen jaar. Een voorbeeld: Het automatisering systeem Dalet kende ik van naam voordat ik in de Klas van 24 zat. Nu weet ik alles van het systeem, van het configureren tot repareren van fouten in Dalet. Doordat ik de afgelopen periode veel heb ingesproken aan commercials/uuropeners en promo’s en dit direct heb kunnen evalueren met een docent van de Radioschool weet je precies waar je op moet letten en lees ik 9 van 10 teksten zonder fouten voor. Ik heb nog nooit zoveel geleerd en genoten in mijn schoolperiode!

- Er was dit jaar voor het eerst een Klas van 24. Wat moet er volgend jaar verbeterd worden?
Het was voor zowel de Radioschool als de leerlingen uit de Klas van 24 een leerzaam jaar! Ik vind dat de Radioschool echt flink heeft uitgepakt voor de eerste Klas van 24, er hebben echt onwijs leuke activiteiten plaatsgevonden, de Radioschool beschikt over prachtige apparatuur om de leerlingen mee les te geven en de docenten hebben gigantisch hun best gedaan.

Waar ik een grote voorstander van ben is dat er vakgroep gericht word geselecteerd. Het afgelopen jaar waren er namelijk een aantal leerlingen in de productiegroep die veel liever in de presentatiegroep wilden zitten.  Voor de inmiddels afgestudeerde Klas van 24 vonden er geen selecties plaats die vakgroep gericht waren.

Ik moest op de selectiedag bijvoorbeeld een nieuw format voor het toenmalige Noordzee FM bedenken, terwijl ik in de vakgroep Presentatie/DJ wilde komen. Ik had dus niet echt het idee dat ik me kon bewijzen op de selectiedag, ik kon immers niet laten zien dat ik dolgraag verder wil in het presenteren. De Klas van 24 lichting 2006/2007 word wel geselecteerd op vakgroep, zo haal je direct de gemotiveerde/enthousiaste, goeie en leuke radiomakers uit een groep. De Radioschool heeft nog vele leuke plannen voor de toekomst,  dus er zullen vast nog veel dingen verbeteren en veranderen!

- Wat vind je het leukste aan het maken van radio?
De luisteraar ziet niet wat er gebeurd in een radiostudio. Je kan een soort magische sfeer creëren en de luisteraar daarin betrekken. Iedereen de luistert radio: thuis, op het werk, in de auto of op de trekker, daarom heb je een vrij brede luisteraars groep, het is een kick als je van een luisteraar een compliment krijgt dan weet je dat je missie geslaagd is! Wat is er nou leuker dan leuke plaatjes draaien een intro volpraten en leuke items bedenken en maken?

- Voor welk radiostation zou je heel graag willen werken in de toekomst?
Ik heb een vrij brede muzieksmaak en een echte ‘radionerd’, daarom maakt het mij niet uit bij welk radiostation ik werk, als ik maar radio kan maken. Maar als ik dan toch mijn voorkeuren moet uitspreken: 3FM en Radio 538 zijn twee radiostations waar ik best een keer plaatjes zou willen draaien. Ik heb altijd al eens het woord: ‘Superprijs’ en ‘538 hummer’ in één zin willen zeggen en bovendien lijkt het me een gezellige club! 3FM draait muziek die mij erg aanspreekt en is een station waar de DJ ten opzichte van andere radiostations vrij veel vrijheid heeft. Ik vind het een station dat goed in elkaar zit, met leuke DJ’s! Kortom, leuke club!

- Op KINK FM ben je regelmatig te horen naast Arjen Grolleman of Mark van der Molen in ‘Avondland’. Hoe is het om met deze twee samen te werken? En wat vind je hun kwaliteiten?
Arjen Grolleman vind ik echt een meester in het maken van leuke radio! Doordat Arjen zoveel verschillende typetjes en erg veel met zijn stem kan, gebeurt er altijd wat in het radioprogramma. In het Kink FM pand staat een kast vol met hoedjes, brillen en jasjes. Als hij de sleutel in zijn ‘verkleedkast’ steekt, weet je dat er wat leuks gaat gebeuren. Evenals de sketches die je regelmatig voorbij hoort komen in Avondland, vaak ontstaan de ideeën hiervoor pas achter de microfoon en staat hij vervolgens een sprookje te verzinnen in het Duits.

Mark is ook zeker een goeie radiomaker! Als Arjen een avond geen Avondland kan presenteren, probeer ik altijd om naast Mark in Avondland te zitten. Ik kan echt zo om die jongen lachen. Zeker als hij ’s middags het pand binnen komt strompelen en vervolgens hard zuchtend richting de kantine loopt om zijn dagelijkse kroket met mosterd te halen. Mark is een radiomaker en radioliefhebber in hart en nieren en bedenkt de leukste dingen voor Avondland! Ik hoop echt nog lang met die jongen samen te werken!

- KINK FM is al een tijdje bezig om meer marktaandeel te veroveren. Wat vind je van de plannen en denk je dat het gaat lukken?
Ik ben er van overtuigd dat het Kink FM gaat lukken een hoger marktaandeel te scoren. De dagprogrammering van Kink luistert lekker weg op een doordeweekse werkdag. De zender is toegankelijk en fijn om naar te luisteren. Ik weet dat het management van Kink FM momenteel hard aan het werk is om de zender goed in de markt te brengen en ze hebben daar hele goede plannen voor. Het leuke van Kink is, dat het zo’n hechte en leuke groep mensen is die allemaal wat van het radiostation willen maken en daar ook keihard aan werken.

Als je het pand binnenloopt voel je gelijk al: ‘Hier word radio gemaakt’. De ene zit muziek te luisteren, de ander is bezig met het maken van vormgeving en uit een ander hoekje van het pand hoor je een nieuwe sketch voor het programma ‘Avondland’ komen, het is zo’n leuke organisatie van allemaal radioliefhebbers. Doordat we niet met heel veel mensen zijn, maar allemaal reuze enthousiast zijn, verwacht ik dat het station binnen geruime tijd staat als een huis.

- Je bent bezig met het opzetten van V-Radio. Wat maakt dit station bijzonder ten opzichte van andere internetstations?
Ik had er laatst een flinke discussie over: echte unieke en vernieuwde radio wordt niet meer gemaakt door de nieuwe generatie DJ’s die nu op de Nederlandse radio te horen zijn. Vele goeie DJ’s zijn al iets ouder en daarom is er zo’n grote behoefte aan jong, nieuw radiotalent. Met de Veronica Radioschool worden jonge en talentvolle radiomakers opgeleid tot professional op radiogebied.

De Veronica Radioschool heeft vele leden en er zitten echt flink wat talenten tussen die een opstapje nodig hebben om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen, dit hoeft niet op alleen presentatie gericht te zijn maar kan ook op redactie of techniek gebied zijn. Om deze mensen de kans te geven radio te maken in een professionele omgeving hopen we dat ze zich verder kunnen ontplooien om vervolgens de nieuwe generatie vernieuwende en uniek radiomakers te worden.

Je moet V-Radio zien als een podium voor nieuw talent! Maar ook een plek waar bekende DJ’s hun tips en ideeën overdragen aan nieuw radiotalent. Zo zijn we van plan om in de toekomst een programma op te zetten dat iedere week gepresenteerd word door een andere bekende DJ en leden van de Radioschool.

- Wie zijn jouw favoriete DJ’s?
Giel Beelen: Ik luister vrijwel iedere ochtend naar het programma van Giel en ik vind hem zo’n ontzettend goede radiomaker! Hij is technisch heel goed. Hij heeft voor iedere situatie een filler klaarstaan, is erg snel met zijn geluiden, weet altijd leuke bruggetjes te maken naar platen en onderwerpen en kan vele dingen tegelijk. Iedere ochtend sta ik weer te kijken van ‘de Giel mobiel’. Giel weet nooit wie deze mobiele telefoon op gaat nemen, maar zodra iemand de telefoon opneemt begint hij gelijk met het zoeken naar informatie over die persoon, zonder dat het de luisteraar opvalt. Erg knap!

Arjen Grolleman: Maakt een erg leuk radioprogramma waar altijd wel wat in gebeurd! Is erg creatief en weet een goed idee altijd net iets beter te maken. Arjen is erg slim en verteld de meest briljante verhalen. Ik kan soms uren kijken en luisteren naar Arjen’s manier van radio maken, hij is echt uniek en steengoed!

Sander de Heer: Is heel erg creatief en klinkt erg leuk op de radio! Als hij het middagprogramma op 3FM presenteert heeft hij zulke leuk bedachte items en praat hij nooit een intro strak vol. Ik kan daar zo van genieten! Als je Sander op de radio hoort, heb je niet het idee dat je naar een DJ zit te luisteren, maar naar een vriend die tegen je praat.

- Wat is jouw favoriete muziek?
Mijn muzieksmaak is vrij breed. Ik vind het leuk om nieuwe plaatjes en bandjes te ontdekken en vind het erg gaaf als je op Kink een maand ‘Steady as she goes’ draait van de Raconteurs, dat je die twee maanden later op een andere zender hoort. Wat ik momenteel een fantastische plaat vind is: Hot Chip – Boy From School. Een lekker dansplaatje, passend bij het warme weer.

Van goeie hits en kneiters ben ik ook zeker niet vies! Voor V-Radio doe ik de muzieksamenstelling en hou ik toch ook erg veel van een hete hit! Ook draai ik meer dan graag: ‘Dan Hartman’ met ‘Relight my Fire’! Kortom, Hits en Kneiters, Dance Classics en Rock!

- Wat is jouw radiodroom en wat ga je doen als een langlopende radiocarrière er niet inzit?
Mijn radiodroom is 17 hits in een uur draaien! En als een radiocarrière niet lukt start ik een webshop met erotische artikelen!

Gerelateerde Artikelen