Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Fred van den Bol

In gesprek met?

Fred van den Bol wordt op 17 januari 1968 in Rhenen geboren. Hij begint bij Keizerstad FM en gaat daarna naar Veronica FM. Dat station gaat in 2001 verder als Yorin FM. Samen met Olav Mol presenteert hij vele shows, waaronder de belangrijke middag- en ochtendrive.

In gesprek met: Fred van den Bol In februari 2004 verdwijnt hij van de zender. Inmiddels heeft hij een eigen bedrijf genaamd PrimaPromotie en is Keizerstad FM een belangrijke klant.

- Wat doe je momenteel?
Op dit moment heb ik een productiebedrijfje genaamd PrimaPromotie en we maken radiocommercials voor zowel lokale, regionale als landelijke accounts. Lekker creatief bezig zijn dus.

- Eén van jouw klanten is Keizerstad FM. Wat doe je voor ze?
Voor Keizerstad FM produceren we alle vormgeving en commercials. Heel fijn om zo’n stabiel station als klant te hebben en bovendien liggen mijn roots daar.

- Wat heb je gedaan voordat je bij Yorin FM kwam?
Voordat ik bij Yorin kwam, ahum, gewoon net als iedere ander in onze branche. Op mijn twaalfde mijn eerste mengpaneel, jarenlang in discotheken gedraaid, vele zolderkamerpiraten, als 16 jarig jochie begonnen bij Keizerstad FM (toen nog piraat) en gewerkt als verkoper binnendienst bij een elektrotechnische groothandel. Dit laatste was niet echt mijn ding en ik ben toen als vormgever en deejay aan de slag gegaan bij datzelfde Keizerstad dat toen een legale lokale omroep was geworden. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij Veronica FM, dat was pas echt gaaf!

- Welke namen heb je allemaal gehad?
Bij Yorin FM heb ik gedraaid als Fred de Deejay en Freddy Gonzales en daarvoor bij Veronica FM als SuperFred.

- Hoe was de samenwerking met Olav Mol?
De samenwerking met Olav Mol was echt helemaal super. We hadden een klik die er waarschijnlijk was doordat ik helemaal niets met Formule 1 had. Stelletje mafkezen in die autootjes! Er zijn trouwens weinig sporten waar ik iets mee heb, omdat je spieren daarvan slijten. Wat had ik een medelijden met die man als je op straat liep en er weer iemand kwam met de vraag wanneer Verstappen weer zou gaan rijden. Hi hi hi. Ontzettend veel gelachen met Olav. Ollie is okay ole olé!

- Uiteindelijk vertrok je bij Yorin FM. Waarom?
Er kwam een nieuwe directeur radio destijds bij de HMG die stevig wilde verjongen (zei hij). In die tijd werden Henk Westbroek en Rob Stenders dus aangenomen, met alle respect voor deze radiomakers. Verjonging, ach, ik zal jullie niet vermoeien met een portie omroeppolitiek. Ik ben er dus gewoon uitgesmeten.

- Hoe kijk je terug op je periode bij Yorin FM?
Qua radiofeeling was de Yorin FM periode niet top. Het merk Yorin had geen gevoel. Sinds het station deze naam kreeg had het geen duidelijke lijn waardoor de luisteraars niet meer wisten waar Yorin voor stond. Geen dance, dan weer wel dance. Eighties jaaaa leuk, nee toch niet. Het zwalkte nogal. Bovendien kwam de uitstraling van Yorin op TV niet overeen met die van de radio. Erg jammer als je zo’n mooi medium tot je beschikking hebt om je station te promoten.

Toen al werden er primetime shows gevoicetracked waar ik een absolute tegenstander van ben. Ondanks deze aspecten heb ik bij Yorin heel veel lol gehad met een leuke club collega-jocks waarmee ik met een aantal gelukkig nog steeds contact heb. Waar ik alleen maar positieve herinneringen aan heb is de Veronica FM tijd. Muziek klopte, gevoel klopte en die vormgeving: lekker hoor! This is radio, piew pauw poew.

- Wat heb je gedaan na jouw vertrek bij Yorin FM?
Nadat alle advocatenrompslomp achter de rug was, ben ik als een gek een demo gaan maken die ik naar de omroepen verstuurde. Achteraf gezien was ik hier veel te geforceerd mee bezig, maar ik had destijds net een nieuw huis gekocht waarvan de hypotheek ook gewoon betaald moest worden. Primaire zorg was dus zorgen voor een nieuwe baan. Dankzij de oprotpremie van Yorin kon ik het wel een tijd uithouden maar dit kon geen jaar duren, want ik ben een druk baasje die niet stil kan zitten.

Ook heb ik me gewoon ingeschreven bij het arbeidsbureau bij zo’n vrouw met een houten kralenketting en sandalen. Ha ha ha, het leek Jiskefet wel. Niet afwachtend ben ik ondertussen mijn plannen voor een eigen bedrijf verder uit gaan bouwen en zo is PrimaPromotie geboren. Gelukkig had ik aan mijn periode bij de radio veel leuke contacten over gehouden waardoor een grote benzinemaatschappij mijn eerste klant werd en een kledingmerk mijn tweede.

- Hoe vind je de stap van DJ naar een eigen bedrijf?
Eigenlijk ben je als deejay al een beetje ondernemer. In Hilversum ben je al snel gewend aan het feit dat je echt voor jezelf op moet komen en tijdens je programma moet je in no time beslissingen kunnen nemen. Alleen die administratie nu, bah bah. Ik heb toen een secretaresse gezocht: jong, slank, lange benen, brunette, lang haar. Oh ja, en in bezit van typediploma en zo’n stout brilletje!

- Sommige mensen vinden dat commerciële regionale stations weinig toevoegen aan het radiolandschap. Hoe zie jij dat?
Commerciële regionale stations voegen naar mijn mening wel degelijk wat toe aan het radiolandschap. Zij kunnen zich onderscheiden van de landelijke stations door nieuws van dichtbij te brengen. Een programma als Hart van Nederland scoort niet voor niets zo goed. Mensen willen toch weten wat er bij hen in de buurt gebeurt.

- Wat vind je het mooiste moment uit jouw carrière?
Carrière, hahaha. Nu moet je niet gaan overdrijven hoor! Maar de gaafste periode was toch wel bij Veronica FM. Als typetje SuperFred kon ik alles zeggen omdat mensen me toch als één of andere gestoorde in een supermanpak zagen. Oh ja, de bobbel in dat pak was niet mijn geslachtsdeel maar een opgerolde handdoek. Het is nu wel een keer tijd om deze illusie uit de wereld te helpen, hihi.

Verder vond ik het presenteren van de evenementen zoals de Drive-in en Sail-in Movies helemaal te gek. Heerlijk samen met Menno Barreveld aan een hijskraan hangen in een Austin Powers pak met een rare pruik op. Dat is mijn ding, samen met je collega’s en luisteraars een positieve sfeer neerzetten.

- Wil je nog terugkeren op de Nederlandse radio?
Radio maken is gewoon een verslaving en een passie waar je nooit meer vanaf komt en eerlijk is eerlijk, ik mis het nog steeds. Programma’s maken is spelen met gevoelens en niets is leuker dan live radio waarbij je gebruik kunt maken van die emotie, het moment zelf en de beleving van je luisteraars.

Het lijkt me nog wel een keer leuk om bijvoorbeeld in de nacht van vrijdag op zaterdag een programma te hebben waarin de bellers de ster zijn en ik ze meeneem in mijn maffe fantasiewereld. Nu nog even wachten tot een station dit weer aandurft. We zitten nu namelijk in de radioperiode “op safe spelen” en dit zal best wel weer een keer omslaan. Ik moet toch maar weer eens een demo gaan maken. Totdat deze demo af is (dit kan jaren en jaren duren) hou ik mezelf gewoon lekker bezig met PrimaPromotie.

Gerelateerde Artikelen