Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Menno Barreveld [Q-music]

In gesprek met?

Menno Barreveld wordt op 16 april 1976 geboren in Den Haag. Als jong ventje luistert hij veel naar de radio, maar het lijkt hem nog leuker om zelf programma's te maken. Zijn eerste stappen in radioland zet hij in zijn pubertijd. Even later komt hij via Radio Capelle en Stadsradio Rotterdam/Den Haag terecht bij Veronica FM. In 2001 wordt Veronica FM omgedoopt tot Yorin FM en ook op dat station is hij te horen. Daar heeft hij vele plekken in de programmering gevuld, waaronder de middagshow en een programma in de tweede helft van de ochtend.

In gesprek met: Menno Barreveld [Q-music] Ook is hij regelmatig in het land te vinden bij de drive-in shows en andere evenementen. In augustus 2004 stapt hij over naar Noordzee 100.7 FM. Dat station wordt in de zomer van 2005 overgenomen door de Persgroep. Het concern vormt de zender om tot Q-music. Op dat station is Menno elke werkdag tussen vier uur 's middags en zeven uur 's avonds te horen.

- Je bent begonnen bij Veronica FM dat later Yorin FM werd. Wat zijn de mooiste herinneringen van jou aan die stations?
Pfoe, dat zijn er zoveel! Ik kan me de rit naar huis nog goed herinneren nadat ik was uitgenodigd om te komen praten bij Veronica FM. Ik had me ingesteld op één of andere zware sollicitatieronde, maar ik kreeg eigenlijk meteen een baan. Onderweg naar huis heb ik allemaal mensen zitten bellen over hoe het gegaan was. Ik kan me dat gevoel nog goed herinneren: dat onwerkelijke, en tegelijkertijd trots en blijdschap. Verder waren alle events super om mee te maken: drive-inn movies, mega music dance experience, sunset dance en de drive in show.

- Waarom hebben zowel Veronica FM als Yorin FM de verwachtingen nooit waargemaakt?
Gebrek aan continuïteit en mismanagement. Na twee maanden het format omgooien/aanpassen omdat het marktaandeel niet meteen omhoog gaat, terwijl radio een heel traag medium is en je vooral geduld moet hebben en moet blijven geloven dat de ingeslagen weg de juiste is, ook al is ie op dat moment bijna onbegaanbaar. En wees duidelijk naar je mensen. Wat verwacht je van ze? Wat doen ze goed? Hoe haal je  als programmaleider het meeste uit de dj’s? Een voetballer die nooit traint komt ook niet in de perfecte vorm. Zie dj’s niet als machines die je aanzet en waar dan een programma uitkomt, maar begeleid ze om een beter resultaat te behalen, iets waar uiteindelijk een heel radiostation bij gebaat is.

En wees duidelijk naar je luisteraars. Wie ben je (als station zijnde)? En wat doen we voor jou als luisteraar? Dus geen drie slogans in een jaar tijd met vier totaal verschillende marketinguitingen waardoor de luisteraar de basis van je station al niet begrijpt en dus nooit een band met je gaat krijgen. Het gaat langzaam, je merk moet een A-merk worden. En dat gebeurt niet van de ene op de andere dag.

- In jouw laatste weken bij Yorin FM zat je in het weekend tussen 6 en 9 uur. Was dat een keuze van de directie of was het toch al intern bekend dat je weg zou gaan?
Dat was een keuze van het toenmalige, net opnieuw aangetreden, management. En ik had daar geen zin in, dus ben ik er niet mee akkoord gegaan. Ik heb geloof ik één keer zaterdag 6-9 's morgens gedaan, misschien ook een zondag, maar dat kan ik me niet herinneren. Daarna vakantie…

- In de biografie op jouw weblog noem je de overstap van Yorin FM naar Noordzee FM de fout van je leven. Waarom?
Dat je die gelezen hebt! Ik heb net zelf ook even gekeken en het staat er  inderdaad nog. Ik zal het uitleggen. In de 'opbouwfase' van mijn site heb ik een tijdje 'geschaduwlogd' en heb ik voor de grap mijn bio zo ingevuld. Ik moest testen of dat tabje en die functie werkten. Ik heb die link toen ook naar een paar mensen gemaild als grap en er boven gezet dat ik snel een normale bio zou gaan maken, maar ik ben niet altijd even snel. Dus eh, dat moet ik nog doen. Al is het niet helemaal onzin natuurlijk. Maar ik heb nooit spijt gehad van het weggaan bij Yorin FM, en het gaan werken bij Noordzee. Dat zijn allebei heel bewuste weloverwogen keuzen geweest.

- Noordzee FM gooide het op het laatst heel erg op BN'ers zoals Albert Verlinde en Winston Gerschtanowitz. Wat vond je daarvan?
Ik ben aangenomen toen het “music en entertainment” format ging beginnen, dus ik wist dat er televisiemensen radio zouden gaan doen. Zoals het format er op papier uitzag, leek het me een goeie uitdaging. Ik moet erbij zegen dat ik een ander programma  zou gaan doen dan wat het uiteindelijk geworden is. Maar er zit een megaverschil tussen radiofreaks en mensen die het een leuke snelle schnabbel vinden en denken dat radio niets meer is dan een beetje slap lullen en plaatjes draaien.

Ik voelde me na een half jaar de enige dj binnen de hele zender. En had mijn buik vol van het verplicht bellen met bekende Nederlanders over het feit dat Leco ze een ander kapsel gegeven had. Of dat de ex van Arne janssen een relatie zou hebben met de zoon van de dochter van de zus van Corry Konings waar Wilma Nanninga dan alles over wist. Totaal niet interessant. Dus de opmerking in mijn bio over de Belgische geallieerden is wel gemeend. Als Q-music niet gekomen was had ik geprobeerd om ergens in de nacht weer hits te gaan draaien ofzo. Bij Noordzee was ik niet lang gebleven in ieder geval.

- Afgelopen week werd bekend dat Wouter van der Goes Q-music komt versterken. Wat vind je van zijn komst?
Absoluut leuk! Een enthousiaste leuke radiofreak als collega erbij is altijd mooi. Hij kent Q al veel langer dan ik, al luisterde ik wel naar Q-music wanneer ik door België reed. Het station was voor mij dus ook niet vreemd toen ze Noordzee FM kochten. Ik denk dat Wouter de juiste man is om verder te bouwen met ons aan Q als station en als merk.

- Wat betekent zijn stap voor jouw carrière bij Q-music? Het lijkt mij namelijk logisch dat hij de middagshow toegewezen krijgt en dat is momenteel jouw tijdsslot.
Zijn stap van 3FM naar Q-music betekend dat wij een nieuwe stationsdirecteur hebben gevonden die Q-music een lekker station vindt en het een uitdaging vindt met ons te gaan werken aan een beter product. 100% positief dus. En wat voor jou logisch is is voor een ander misschien veel minder logisch…

- Het marktaandeel van Q-music is vijf metingen op rij gestegen en is nu gestabiliseerd. Verwacht je een nieuwe stijging, een daling of een verdere stabilisatie?
Ik weet nog niet wanneer, maar er komt zeker een nieuwe stijging. En er zullen ook meer dan genoeg dalingen zijn en stabilisaties, meevallers en tegenvallers. Je eigen leven verloopt ook niet altijd zoals je zou willen. Er zijn factoren die je niet in de hand hebt in het leven, en zo is het ook met radiostations. Maar wanneer je kijkt naar het marktaandeel bij de start en naar dat van nu, en kijkt naar hoe we het in bepaalde doelgroepen doen, zijn we goed bezig.

Wat vind je van het Nederlandse radiolandschap? Vind je dat er genoeg variatie is?
Nee, dat is er niet. En zoals het landschap nu ingedeeld is met frequentiepakketten die je ettelijke miljoenen per jaar kosten gaat het ook niet heel gevarieerd worden. En er zijn wel een aantal stations in Nederland waarvoor de kosten veel lager zijn en die dus veel meer op doelgroep zouden kunnen programmeren maar dat doen ze ook niet. Om een voorbeeld te noemen, een echte Marianne Weber, Lucas en Gea en Jannes zender zouden we in Nederland toch moeten hebben?

En hoe verklaar je de ongezonde financiële situatie waarin vele stations zich nu bevinden?
De bizarre bedragen die er zijn betaald voor de frequenties zijn daar de oorzaak van. Je moet met zijn allen je station programmeren op die grote groep boodschappers, want daar wil de adverteerder zijn potentiele klant bereiken, dus daar haal jij een stuk van je verlies terug. En dat sluit mooi aan bij de vorige vraag. We richten ons op die massa boodschappers en niet op kleine specifieke groepjes die van hardrock houden of van country.

- Welke DJ's waren vroeger jouw voorbeelden? En wie zijn nu jouw favoriete jocks?
Vroeger waren dat Jeroen van Inkel, Robert Jensen, Erik de Zwart (met de Top 40) Ruud de Wild en Wessel van Diepen. Dat is dus niet eens zo heel erg vroeger eigenlijk. En nu heb ik niet één specifieke favoriete jock. Iedere dj heeft wel iets goeds of leuks, of hij nou al 20 jaar in het vak zit of net komt kijken. Ik kijk er ook totaal anders naar dan vroeger toen ik nog bij de lokale omroep zat. Ik heb niet meer dat verromantiseerde vriendenclubjes beeld.

Het is een voorrecht wanneer je met een leuke groep kunt werken bij een station, zonder haat en nijd en vrienden bent met elkaar, maar radio is handel. Geen hobbyzolder meer. En zo zijn er een hoop dj’s die ontzettend goeie programma’s maken op de stations waar ze zitten maar nauwelijks opvallen omdat ze maar vier presentaties doen in een uur. Dat zijn meer de dingen waar ik naar luister. Hoe heeft iemand zich aangepast nu hij bij dat station zit en hoe doet hij het nu hij in de nacht eindelijk helemaal los kan gaan.

- Wat wil je nog doen in de toekomst?
Ik ben veel te druk met de 'dingen van vandaag' om daar echt over na te denken.

Gerelateerde Artikelen