Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Lex Gaarthuis [100%NL]

In gesprek met?

Lex Gaarthuis wordt geboren op 1 november 1983. Vanaf zijn eerste levensjaren is hij al bezig met muziek. Op zijn tiende begint hij met het maken van radio op cassettebandjes vanuit zijn jongenskamer. Het zou nog zes jaar duren voordat zijn programma’s ook echt op de radio worden uitgezonden, bij Super FM in Velsen. Zijn shows zijn ook op televisie te zien. In de jaren daaropvolgend draait hij nog bij achtereenvolgens AB-Radio (Bloemendaal), Radio Beverwijk, Beatradio.nl en BEAT FM (Heiloo). Hier doet hij ook diverse productiewerkzaamheden voor andere programma’s en is zijn stem te horen in jingles en commercials.

In april van het jaar 2004 wordt Lex naar internetstation Baja Radio gehaald om de middagshow te presenteren. Na het weer oppakken van een studie en het stoppen van Baja Radio richt hij internetstation Radio Just4U op waar hij programmadirecteur wordt en diverse shows presenteert. Inmiddels is hij te horen in het weekend op het nieuwe radiostation van Nederland: 100%NL.

- Je hebt bij verschillende radiostations in het management gezeten. Hoe is dat?
Dat is iets dat me altijd automatisch interesseert als ik bij een station binnenkom: hoe is het vanuit het management geregeld, wat zijn de denkbeelden en met welke gedachten wordt een station geleid? Door simpelweg interesse te tonen in dit soort zaken heb ik wat managementervaring op kunnen doen. Het is vaak geen dankbare taak, maar ik vind het erg leuk om te doen, mede omdat ik zaken die ik vanuit m’n studie oppik, meteen in de praktijk kan brengen. En aangezien ik ook grotendeels vanuit een dj-oogpunt nadenk over managementzaken kan ik een mooie brug slaan tussen de ‘werkvloer’ en de leiding van een station. Ik zou er later ook graag in verdergaan.

- Je studeert 'Media & Entertainment Management'. Wat houdt dat in en in hoeverre helpt het bij je radiocarrière?
Het is een opleiding die je voorbereid op een ‘lijn-management’ functie in de mediabranche in de breedste zin van het woord. Zelf geloof ik niet zo in het feit dat je opgeleid kan worden tot manager, je moet dat wel een beetje van jezelf al hebben denk ik. Het is een opleiding die de praktijk combineert met de theorie en dat is er wel erg leuk aan. In mijn radiocarrière heeft het me nog niet echt geholpen, maar ik kan wel veel radiodingen doen binnen die studie. Zo heb ik samen met een aantal medestudenten een half jaar gewerkt aan het opzetten en compleet draaiende houden van een intern radiostation voor alle vestigingen van de INHOLLAND Hogescholen. Het station heet FEELIN en is een station dat programma’s maakt voor en door studenten en deze intern uitzendt.

- 100%NL gaat op 1 september pas echt van start. Wat zal er vanaf dan anders zijn in vergelijking met nu?
Er zullen vanaf september een aantal dj’s bijkomen die nu nog niet te horen zijn op het station, zoals Dave Donkervoort en Nienke Disco. Verder zullen de programma’s dan hun volledige vorm aan gaan nemen, inclusief items enzovoorts. Nu wordt het station dus stap voor stap opgebouwd.

- Welk marktaandeel wil 100%NL halen?
We mikken uiteindelijk op een marktaandeel tussen de twee en drie procent. Ik denk dat dit haalbaar is omdat we met een heel specifiek format draaien. Als je 100%NL luistert weet je wat je gaat horen en je weet zeker dat het geen kopie is van iets dat er al is. En toch is het geen freakzender. Deze factoren kunnen er zeker voor zorgen dat we het gestelde doel op termijn kunnen halen.

- Overdag is 100%NL erg mainstream met bijvoorbeeld Clouseau en Marco Borsato, terwijl het 's avonds heel anders is. Is dat verschil niet erg groot?
Het verschil is misschien groot als je om 9 uur ’s ochtends luistert en dan weer een keer laat op de avond, maar als je gewoon over de gehele dag luistert hoor je de overgang niet eens, dit gaat heel geleidelijk. De doelgroep die we aanspreken kunnen we pas over een aantal maanden definiëren omdat we nu uit totaal verschillende hoeken en van totaal verschillende mensen positieve reacties krijgen. Ik denk zelf dat 100%NL vooral gaat aanslaan in de doelgroep van 15 tot 35 jaar en het meest onder jonge vrouwen aangezien we daar erg veel positieve reacties van krijgen.

Verder is het station een platform voor Nederlandstalig talent in de pop- rock en urbancategorie, waar op dit moment vooral de hiphopkant van profiteert aangezien er erg veel goede dingen worden gemaakt op dit gebied die je gewoon niet in de ether hoorde tot voor kort. Ik denk dan bijvoorbeeld aan acts als Opgezwolle, Typhoon en Terilekst die immens populair zijn bij een hele grote groep jongeren en die gewoon kwalitatief zeer hoogstaande producties afleveren. Dan draai ik liever een track van die gasten dan van de Black Eyed Peas.

- Je hebt voor verschillende internetstations gewerkt. Hoe zie jij de toekomst voor dat type stations en voor radio in het algemeen?
Internetradio vind ik iets fantastisch, vooral omdat gewoon iedereen z’n ding kan doen. Het blijft een discussie of je een internetstation echt commercieel goed kan exploiteren, maar het is zeker mogelijk om veel luisteraars te trekken als je het goed aanpakt. Dit bewijst Baja Radio waar ik voor gedraaid heb en waar echt erg veel mensen naar luisterden. Toch zal het naar mijn mening nooit een bedreiging worden voor de etherstations omdat de mobiliteit nog te beperkt is. Je kan bijvoorbeeld niet snel je favoriete internetstation opzetten als je op de fiets zit of iets dergelijks. Ik zie het dus vooral als een ontzettend leuk platform voor iedereen die gewoon lekker radio wil maken op wat voor manier dan ook.

De toekomst voor radio in het algemeen zie ik niet zo heel helder voor me, maar ik denk dat de informatieve functie van het medium radio in de toekomst weer belangrijker gaat worden door de toenemende concurrentie van de personal audio mogelijkheden als de iPods, mp3-spelers enzovoorts. Daardoor zullen waarschijnlijk ook des te meer dj’s die zich onderscheiden de kans krijgen om landelijk radio te (gaan) maken.

- Wat vind je van de doorstroming van nieuw talent op de Nederlandse radio?
Ik denk dat dit nog te weinig gebeurd. Dit komt simpelweg door de te grote, vooral financiële, belangen die spelen op de achtergrond van commerciële radiostations. Daardoor zal men sneller kiezen voor dj’s die zich al ergens hebben bewezen dan voor nieuw talent waarbij men denkt een te groot risico te lopen. Maar wil je je als station onderscheiden, dan zal je toch ook nieuw talent de kans moeten geven. En niet alleen de kans, ook de ruimte om zich te ontwikkelen. Op dat punt vindt ik het initiatief van de Veronica Radioschool een zeer goed middel om die doorstroming te bevorderen.

- Waar luister je naar op de radio?
Het laatste jaar luister ik niet zo gek veel landelijke radio meer. Ik luister liever naar lokale omroepen en internetstations om gewoon te horen wat voor gekke, leuke en/of opvallende dingen er allemaal worden gemaakt. Het enige programma dat ik echt MOET horen is Midden In De Nacht Rick op 538, dat is gewoon uniek en op een of andere manier blijft het leuk. Verder luister ik sinds het begin van ons station natuurlijk veel naar 100%NL om de verrichtingen van m’n collega’s en van het station als geheel te volgen en dit is erg leuk om te horen en ik ben hier erg positief over. Een tijdje geleden luisterde ik ook nog wel naar Jensen in de Middag op Yorin FM en af en toe naar Edwin Evers en Rob van Someren, gewoon omdat ik dat leuke radio vind.  Mark in the Dark op Yorin FM heb ik ook een tijdje gevolgd, jammer dat dat gestopt is.

- Je speelt in de band Mayday. Wat voor muziek maken jullie?
Mayday is een brugklas-ding. We maken nu al 9 jaar pop-rock muziek met van allerlei invloeden, maar uitsluitend eigen werk. Ik drum en probeer de tweede stem te zingen. Als je ons dan toch met iets moet vergelijken dan moet je denken aan acts als Maroon 5, Dire Straits of Keane. We hebben vorig jaar ons debuutalbum in eigen beheer uitgebracht waar 16 tracks opstaan, onder de titel “Queen of Hearts and Diamond Jack”. Na wat samenstellingswisselingen bestaat de band nu uit Remco de Vries op zang en leadgitaar, Jeroen Oskam op bassgitaar, Ramon Eriks op slaggitaar, Milco Sprink op toetsen en ikzelf dus op drums, percussie en tweede stem. Alhoewel het steeds moeilijker wordt om het te combineren met mijn andere bezigheden blijf ik het ontzettend leuk vinden om te doen en hoop ik dat we nog een tweede album gaan maken, want we hebben alweer een hoop mooie nieuwe liedjes op de plank liggen die weer een hele andere sound hebben dan degene op het eerste album.

- Waarom moeten mensen naar jouw show op 100%NL luisteren?
Sowieso omdat het mijn show is op 100%NL, hahaha! Maar als ik zo de reacties hoor op wat ik nu doe op 100%NL, dan is het een combinatie van een vlotte stijl van presenteren die vooral gebaseerd is op humor met een licht sarcastisch ondertoontje hier en daar. Het beste is om maar gewoon te luisteren. Vanaf september zal de show zijn definitieve vorm aan gaan nemen met items enzovoorts. Nu blijft het door de opstartfase waarin we zitten nog iets beperkter maar ik probeer er zoveel mogelijk in te stoppen. Zaterdag en zondag van 15 tot 19 uur ben ik te beluisteren!

- Wat wil je nog bereiken op radiogebied?
Mijn ideaalbeeld is om een leuke managementfunctie bij een landelijk radiostation te combineren met het dj zijn op diezelfde zender. Verder wil ik de lol vasthouden in wat ik doe en ik denk dat dat alleen maar de basis kan zijn van een groei die ik wil blijven doormaken. Ik ben pas 22 en heb het idee ondanks dat ik al voor heel wat stations gedraaid heb, het allemaal nu pas begint. Ik wil zoveel mogelijk leren van vakbekwame mensen zodat ik daar weer mijn voordeel mee kan doen. Radio is en blijft mijn passie en ik vind het fantastisch dat ik het nu ook mijn (parttime) baan kan noemen.

Gerelateerde Artikelen