Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Martijn Kolkman [Q-music]

In gesprek met?

Martijn Kolkman wordt op 22 april 1978 geboren in Haarlem. Al snel groeit er een liefde voor radio en muziek. De eerste single van hem is “Eternal Flame” van The Bangles. Op zijn dertiende begint hij bij lokale radiostations, zoals Z FM en N44 FM, om in mei 1998 te beginnen bij Radio 538. Daar presenteert hij in de nacht. Wat later kan hij ook de zon zien tijdens zijn shows als hij onder andere de 'Super Sunday' doet.

In september 2004 stapt Martijn over naar Yorin FM. Daar begint hij in de late avond, maar komt hij al snel in de ochtend te zitten. Nog geen jaar na zijn komst bij Yorin FM gaat hij alweer weg naar Q-music. Daar presenteert hij sinds september 2005 elke werkdag tussen 10 en 13 uur.

- Wilde je van jongs af aan al iets met radio gaan doen?
Vanaf een jaar of 9 begon ik thuis met het maken van bandjes met muziek. Een paar jaar later kocht ik een kleine studio om thuis lekker te kunnen prutsen. Eigenlijk ontstaat het gevoel voor radio vanzelf en het gevoel werd alleen maar sterker. Het is iets ongrijpbaars, maar het zit gewoon in me.

- Hoe bevalt het werken bij Q-music?
Je kent het vast wel! Iedere morgen weer flierefluitend naar je baas. Zo voel ik me, als ik ’s morgens naar Q-music rijd.

- In een jaar tijd ben je twee keer van station gewisseld. Waarom wilde je na een jaar alweer weg bij Yorin FM?
De koers de van Yorin FM was minder stabiel dan het aandeel Koninklijke Olie op de AEX in Amsterdam. Je gaat je toch afvragen of je dan ook niet zelf een andere koers moet gaan varen. Het kompas wees naar het zuiden, België! Q-music kwam met een aanbod en het klikte meteen.

- Hoe is jouw overstap naar Q-music contracttechnisch gegaan? Was jouw contract bij Yorin FM sowieso afgelopen, wilde Yorin FM sowieso van je af, heeft het zich bij jouw beslissing gewoon neergelegd of is er een afkoopsom betaald?
Mijn contract bij Yorin FM liep af en omdat ik een super goed gevoel bij Q-music kreeg, heb ik gekozen om op het Belgische aanbod in te gaan. Het is altijd jammer als je na één jaar al uit elkaar gaat, maar het is belangrijk dat je jezelf lekker voelt bij het werk dat je doet.

- Heb je achteraf gezien spijt dat je Radio 538 verlaten hebt?
Ja elke dag nog! Duh! Radio 538 was een hele goede leerschool. Je kunt je geen betere basis wensen voor de toekomst. Je wordt super getraind en gevormd door alle ondersteuning en mogelijkheden om te groeien. Tijdens de evaluaties met Wim van Putten word je letterlijk met je neus op de feiten gedrukt. Heel confronterend maar essentieel om te groeien.

Je kunt tegenwoordig goed horen wie wel en wie niet zijn getraind. Zelf zie ik die periode als een schoolopleiding die er toen voor DJ’s nog niet was. Het is echter ook goed om na 6,5 jaar gewoon verder te gaan en bij andere werkgevers te gaan werken om weer verder te komen. Daarom had ik besloten om in te gaan op het aanbod van Yorin FM.

- Q-music is inmiddels vijf keer op rij gestegen in de luistercijfers. Waar denk je dat het gaat eindigen?
Denk jij dat het eindigt dan?

- Waarom doet Q-music het zo goed?
Q-music is een nieuw fris product met een leuke vrolijke kijk op de wereld. Het is net een lichtverteerbare Liga.  We moeten dan wel proberen de komende jaren fris en sprankelend te blijven!

- Bij Q-music mag je niet veel praten. Vind je dat niet jammer?
Het is juist veel moeilijker om ‘compact’ te praten. Het is de kunst van het weglaten. Hoe kun je zo snel mogelijk luisteraars pakken, met zo min mogelijk woorden. Hoe verbeeld ik in 30 seconden een actie, terwijl andere stations er 3 minuten over doen.

- Je bent in vele commercials te horen, bijvoorbeeld die van Sport2000. Wat maakt iemand tot een goede stem voor een reclamespot?
Een 'goede stem' is  eigenlijk een achterhaald iets. Het is maar net wat met je stem kunt, dus hoe je hem gebruikt. Sommige acteurs hebben geen geweldig mooie stem, maar brengen juist een boodschap vol passie! Dat vind ik prachtig, zeker als je hoort met hoeveel emotie sommige commercials worden gemaakt.

- In het weekend ben je regelmatig te vinden in discotheken als DJ. Wat is er zo leuk aan het draaien voor een publiek?
Vooral de directe band met je luisteraars. Het is leuk echt direct te zijn wat ze bezighouden en hoe ze over bepaalde muziek denken. Daarnaast is het kick om voor heel veel mensen muziek te draaien, waardoor ze een geweldige avond hebben. Ik krijg er echt een voldaan gevoel van.

- Wat zijn jouw favoriete jinglepakketten?
Ik vind het allereerste Radio 538 pakket nog steeds wel cool. Vooral de kreet ‘op volle kracht’ blijft legendarisch.

- Sluit de muziek van Q-music aan bij jouw eigen smaak? Wat zijn jouw favoriete platen?
Je kunt mij met van alles blij maken. Muziek is zo lekker en vanwege mijn brede muzieksmaak gaat alles er wel in. In de auto zitten nu nog cd’s van onder andere The Killers, Beste uit het Foute uur, Boudewijn de Groot en Shakira. Dit geeft een aardig beeld denk ik.

- Je geniet regelmatig van een verre vakantie. Wat is jouw leukste vakantie geweest?
Ja vakanties verbreden je kijk op de wereld. Je ziet culturen en ook hoe mensen toch blij kunnen zijn zonder veel geld. Vooral Mexico is daar een voorbeeld van. Londen, Barcelona en Mexico zijn altijd weer heel bijzonder om te mogen komen.

- Wat wil je in de toekomst nog bereiken?
Vooral lekker lang aan Q-music blijven bouwen en er een nog sterker product van gaan maken. Verder hoop ik dit jaar te gaan beginnen met het organiseren van feesten en aanverwante activiteiten. En privé gezien zou ik ooit wel in Londen willen gaan wonen. Dit is echt een geweldige stad. NYC verbleekt erbij! Vriendelijke mensen, lekker eten en alles winkels ‘onder 1 dak’.

Gerelateerde Artikelen