Kies je favoriete radiostation

Dossiers

LBC Londen breidt uit via DAB

DAB

Het Londense talkstation LBC 97.3 slaat haar digitale vleugels uit. Vanaf september zal de radiozender in grote delen van Engeland te beluisteren zijn via Digital Audio Broadcasting (DAB). LBC neemt hiermee de plek in van ‘Digital News Network’ dat haar uitzendingen inmiddels al gestaakt heeft.

Wie naar LBC 97.3 via de ether wilde luisteren, moest zich daarvoor tot voorkort in de regio Londen bevinden, want alleen hier was dit station via FM en DAB te ontvangen. Vanaf september zal LBC echter ook in het noordwesten, het noordoosten en het westen van Engeland te ontvangen zijn via DAB, alsmede in het zuiden van Wales en Yorkshire. Inmiddels zijn de testuitzendingen al gestart.

Het is de bedoeling dat grote delen van de programmering van LBC 97.3, waaronder de ochtendshow met Nick Ferrari en de middagshow met Iain Lee, via het gehele DAB netwerk uitgezonden zullen worden. Daarnaast zullen er ook regionale programma’s te horen zijn. Zo zal elke regio haar eigen nieuws, weer- en verkeersupdates krijgen. De reguliere bulletins op LBC 97.3 zijn namelijk vooral gericht op Londen en luisteraars in bijvoorbeeld Manchester zijn natuurlijk meer geïnteresseerd in de files in hun eigen stad dan die op de rondweg van Londen.

De regionale content zal overigens gewoon in Londen geproduceerd worden. Volgens de Engelse krant ‘The Guardian’ heeft Mediawaakhond Ofcom hiervoor aan  Chrysalis, eigenaar van LBC, een vergunning gegeven. Normaal gesproken zijn lokale en regionale radiostations verplicht om hun nieuwsprogramma’s te maken in de regio waarop het zich richt. Hiermee wil Ofcom ervoor zorgen dat lokale stations ook echt ‘lokaal’ blijven. Echter, om de stations financieel tegemoet te komen mogen inmiddels een aantal lokale stations, waarvan de regio’s aan elkaar grenzen, hun nieuwsredacties al delen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen