Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Sander Lantinga [3FM]

In gesprek met?

Sander Lantinga wordt op 27 september 1976 geboren in Berkhout. Na een paar verhuizingen komt hij terecht in Biddinghuizen. Daar begint zijn liefde voor muziek die onder andere tot uiting komt doordat hij een band start genaamd 'Gekocht bij Albert Heijn'. Na de HAVO probeert hij de HEAO, maar dat blijkt geen succes. Vandaar dat hij Audiovisuele Journalistiek gaat studeren.

In gesprek met: Sander Lantinga [3FM] Voor die studie mag hij stage lopen in 2001 bij het SBS 6-programma Hart van Nederland. “Ik vond het dramatisch om naar te kijken, maar ik deed het wel omdat ik ervoor werkte. We begonnen 's ochtends om half tien met een vergadering en dertien uur later is de uitzending, dus je wilt toch graag weten wat er van alle plannen terecht is gekomen. Je was het aan je stand verplicht om te kijken, maar dan ging het weer over bejaarden, scootmobiels en bejaarden. Youp van 't Hek heeft van die standaard dingen waar hij over fulmineert, maar Hart van Nederland heeft dat ook. Er was altijd standaard een blokje 'gedupeerden'. Op een gegeven moment had ik het wel gezien.”

Het maken van het programma vond hij wel heel erg leuk. “Je zou het niet zeggen, maar er werkten veel jonge mensen achter de schermen. Het was een vriendenteam. Ik heb er veel gelachen en geleerd. Ik werd erg in het diepe gegooid, want ik had wel vier jaar les gehad op school, maar in de praktijk moest ik alles zelf uit zien te vinden. Dat kon daar mooi.”

MTV
De volgende stap was er één naar MTV. “Ik heb daar drie maanden stage gelopen. In die tijd hoopte ik mezelf onmisbaar te maken waardoor ik in die korte tijd vier dingen heb gedaan: zelf filmen, de opnameleiding, redacteur en gemonteerd. Ik heb hard gewerkt en dat viel in goede aarde. Ik mocht blijven en deed gevarieerd werk. Dan moest ik weer regisseren en dan deed ik de redactie voor een programma. Ik vond het fantastisch en in de zomer ben ik gevraagd voor een screentest. Ik heb toen 'nee' gezegd, omdat ik het meer iets vond voor iemand als Jeroen Post. Ik zag mezelf er niet tussen passen. Even later kreeg ik een mailtje met daarin de vraag of ik het toch echt niet wilde doen.”

Van het één kwam het ander en even later was hij op het scherm te zien. “Toen werd ik opeens angstig, want ik kon niet meer terug. Vandaar dat ik de eerste anderhalve maand heb gepresenteerd met een zak over mijn hoofd. Het is grappig, uniek, anders en een goede manier om me letterlijk te verschuilen. Ik wilde wel eens zien wat de kracht van de media was, of mensen het er echt over zouden hebben. Op een gegeven moment werden er forums geopend wie er nou precies achter de zak zat.” Uiteindelijk moest de zak af. “De Foo Fighters moesten geïnterviewd worden en niemand anders was beschikbaar. De zak moest toen wel af, want een artiest interviewen met zo'n ding op je hoofd kan natuurlijk niet.”

Sander vindt dat het huidige MTV weer goed bezig is. “Alhoewel, ik mis steeds meer de muziek. De M van MTV verdwijnt steeds meer en dat vind ik jammer. Het heeft ook met Nederland op zich te maken, want in Engeland gaat men er echt voor zitten als de nieuwe clip van Justin Timberlake op televisie komt. Hier is dat niet zo. In Engeland staat er ook constant een nieuwe single op nummer één, terwijl bij ons dingen als 'Toppertje' en de Crazy Frog bovenaan staan. Wij zijn meer een albumland. In 1992 maakte ik kennis met MTV waar toen mensen als Ray Cokes en Simone Angel werkten. Dat is het niet meer. Maar goed, ze doen nu wel leuke dingen, al is het niet mijn ideaal.”

Het begin bij 3FM
Na de periode bij MTV vond hij het tijd voor een nieuwe stap: radio maken bij 3FM. “Ik heb bij MTV leuke tijden meegemaakt en ik ging met heel veel plezier naar mijn werk, maar op een gegeven moment was ik uitgeleerd. Het geld raakte ook op, waardoor we onze wilde plannen niet konden uitvoeren. Steeds meer programma's werden geschrapt, waardoor ik op het laatst alleen nog maar zo af en toe MTV News kon doen. Eventjes heb ik het idee gehad dat MTV helemaal zou stoppen, dus ik vond het tijd om te gaan. Precies op dat moment werd ik gebeld door de NPS of ik wel eens aan radio heb gedacht.”

Hij begon in de nacht. “De leiding van de zender was gecharmeerd van mijn prestaties 's nachts waardoor er gekeken werd of er een dagelijkse plek voor me was. Dat bleek zo te zijn, waardoor ik een avondprogramma kreeg. In het begin was het heel erg lastig, want ik wilde perse zelf schuiven. Ik wilde niet zoals Gordon en Patty Brard zijn die kunnen gaan zitten en alles wordt voor de rest geregeld. De eerste drie maanden in de avond waren zwaar, maar opeens kwam het allemaal samen.”

Na Sander zijn er nog enkele VJ's van MTV die de overstap naar 3FM hebben gemaakt, zoals Barbara Karel en Dennis Weening. “Ik weet niet hoe het komt, al zijn MTV en 3FM wel gelieerd aan elkaar. Ze hebben samen Extrema opgebouwd en ze zenden elkaars reclamespotjes uit. De doelgroep komt ook overeen, want beiden spreken mensen aan die wat verder kijken dan Bobs Party Saloon en Breezers. Het is natuurlijk ook niet zo dat een gezicht van televisie het automatisch goed doet op de radio.”

Even later kreeg hij op vrijdagavond een show met Coen Swijnenberg. “Het tijdstip kwam vrij doordat Giel Beelen naar de ochtend verhuisde. Coen mocht het eerst proberen totdat ik het tijdslot kon overnemen. Coen heeft mij toen één keer ingewerkt en het bleek een hele leuke uitzending te zijn. We hebben er toen nog wat meer gemaakt en er bleek een bepaalde band tussen ons te zijn. Na een maand hadden we het gevoel dat we echt wat hadden neergezet en wisten we wat we elkaar hadden. Toen ik definitief in de avond kwam te zitten, was het logisch dat Coen en ik samen de vrijdagavond zouden doen.”

De Marconi Award
Sander is zelfs in het bezit van een radioprijs, de Marconi Award voor beste radiotalent. “Ik had het in de verste verte niet verwacht. Ik ben er heel erg trots op, al is het jammer dat er geen geld bij zat, hahaha. Mijn uitgangspunt is altijd om op een andere manier radio te maken dan dat anderen doen. Soms sla ik de plank helemaal mis en soms niet. Ik vond de waardering van de luisteraars via de SMS al fantastisch en toen zei Coen opeens dat we allebei genomineerd waren. Uiteindelijk kwam ik op de shortlist te staan met nog twee anderen, Menno de Boer van Radio 538 (inmiddels SLAM!FM, red.) en Sophie Hilbrand van BNN. De dagen voor de uitreiking werd ik steeds gebeld door 't Spant waar de awards werden verdeeld en toen dacht ik van 'het zal toch niet'.”

Hij kreeg de award op een raar moment, want enkele weken voor de uitreiking had hij bekend gemaakt grotendeels te stoppen met radio. “Ik zat op 3FM elke avond van 8 tot 10 uur en was dus heel laat thuis. Mijn leven begon er totaal anders uit te zien. Ik vind het niet erg om een keer over te werken, maar een jaar lang structureel om elf uur thuiskomen is erg slecht voor je sociale leven. Mijn vrienden waren al naar bed toe en mijn vriendin was de tanden al aan het poetsen. Ik kwam terecht in een sociaal isolement en precies op het moment dat ik dat realiseerde kwam BNN met een aanbieding.”

Van de NPS naar BNN
Sander stapt over naar BNN en gaat voor die omroep televisie maken. “BNN is echt een club. De NPS maakt goede programma's en ik heb er met heel veel plezier gewerkt, maar je zat een verdieping hoger dan 3FM in een kantoortje van twee bij drie. Bij BNN ademt het gebouw en wekt het creativiteit op. Je bent ook geen NPS'er, maar wel een BNN'er.”

Sander creëerde een maand geleden groot nieuws toen hij streakte op Wimbledon. “In 1996 zag ik Richard Krajicek in de finale staan op Wimbledon en ik zag een meisje met een schort om het veld oprennen. Ik vond het erg grappig en indrukwekkend. Ik dacht van 'ik ben benieuwd of ik dat ooit zou durven'. Ik ben nu één van de presentatoren van Try Before You Die en één van mijn acties is dus het streaken geworden. Kijkers mochten ideeën insturen en daar zat ook streaken tussen, dus toen werd één plus één twee.”

Opeens stond hij op de voorpagina van Engelse kranten. “De stunt heeft buitensporig veel aandacht gekregen, wat ik nooit had verwacht. In mijn presentatietekst zeg ik nog 'ik hoop dat iemand in Nederland het oppikt, want dan is het niet voor niets geweest'. Uiteindelijk is het verschrikkelijk uit de hand gelopen, zeker als je bedenkt dat het maar tien seconden duurde.”

De Coen en Sander Show
Vanaf september is Sander weer elke werkdag op 3FM te horen. “Het leuke is dat ik zowel radio als televisie kan doen. Mensen vragen mij wel eens wat ik leuker vind om te maken, maar ik kan gewoon niet kiezen. Ik mag vanaf 4 september de middagshow doen en tegen dat aanbod kon ik geen 'nee' zeggen. Gelukkig kan ik ook nog enkele televisieprogramma's maken.”

Het middagprogramma zal elke maandag tot en met vrijdag worden uitgezonden. De inhoud zal afwijken van de vrijdagavondshow. “Het gevoel is heel anders, want op de vrijdagavond luidde je echt het weekend in voor de mensen. We konden lol trappen en hadden weinig items. De middagshow zal strakker zijn en met meer rubrieken. Mensen zullen dan ook veel vluchtiger luisteren.

Op de radio is Sander altijd erg uitgesproken. “Ik kom uit een Amsterdamse familie en op verjaardagen ging het er altijd om wie de grootste bek had. In mijn vriendengroep wilde ik altijd haantje de voorste zijn. In die lijn leef ik. Op de radio ben ik dus eigenlijk precies hetzelfde als in het dagelijks leven.”

Het programma op vrijdagavond zal overgenomen worden door Michiel Veenstra en Gerard Ekdom. “Een goede keuze, want de vrijdag is een speeltuin. Het tijdstip moet je echt gebruiken voor deejays die al veel te horen zijn op 3FM. Ekdom en Veenstra zijn gewoon fantastisch. Als één van de twee afwezig is, moet je iemand als Paul Rabbering daar neer zetten. Op vrijdagavond moet je het beste horen dat 3FM te bieden heeft.”

Op de vraag of hij nog meer wil doen in het leven, geeft hij een duidelijk antwoord. “Het klinkt misschien flauw, maar ik heb het gevoel dat ik alles wel bereikt heb. Ik ben begonnen bij Hart Van Nederland en ik vond het al fantastisch dat ik er stage mocht lopen en dat ik even later een baan aangeboden kreeg. Toen kwam MTV en dat was mijn laatste doel. Ik wilde daar oud en gelukkig worden. Daarna mocht ik op televisie en vanaf dat moment kwam alles me eigenlijk aanwaaien. Wat kan ik me nu nog wensen? Niks.”

Gerelateerde Artikelen