Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Ronny van Brabant [Radio 8FM]

In gesprek met?

Ronny van Brabant, geboren op 25 februari 1969 te Eindhoven, begon net als veel andere deejays in de slaapkamer op 12 jarige leeftijd met radio maken. Geïnspireerd door datgene wat er op Hilversum 3 en later op Radio 3 te horen was kocht hij na lang sparen een mengtafel, een microfoon, enkele tapedecks en draaitafels om te ‘freaken’ met jingles en muziek.

In gesprek met: Ronny van Brabant [Radio 8FM] Voor Ronny begon zijn radio carrière in 1983 als piraat. In 1985 draaide hij zijn eerste plaatjes op Radio Noord Limburg. Een jaar later kwam hij bij Radio Royaal terecht, de Belgische lokale zender voor Eindhoven. Na diverse jaren en een jaar diensttijd werd Ronny programmaleider bij dit radiostation. In 1994 ging Ronny radio maken bij de Stadsradiogroep in Den Bosch. Dit productiebedrijf maakte radioprogramma’s voor diverse radiostations. Hier werd ook het programma ‘Rijk & Van Brabant’ geboren. Later ging de Stadsradiogroep over in Radio 8FM, waar Ronny nu nog steeds werkzaam is.

Je bent begonnen bij Radio Noord Limburg. Hoe is dat verlopen? En waarom ben je daar zo snel gestopt?
Voor mij was RNL (Radio Noord Limburg) als 16 jarig ventje een enorm station met een mooie grote studio en meer dan 2 luisteraars. Ik had een programma op zondagochtend van 10 tot 12 uur en aangezien de programmaleider dan meestal sliep was er vaak sprake van vrijheid blijheid waardoor alles mogelijk was…en wie wil dat nou niet.

Helaas was ik genoodzaakt om te stoppen, omdat destijds de zendmachtiging per direct werd ingetrokken. Dat vernam ik overigens pas nadat ik in de studio aankwam voor een programma…..na 2 uur fietsen! (lekkere communicatie!)

Bij Radio Royaal was je programmaleider, programmamaker en ook nog nieuwslezer, is dit niet te veel van het goede?
Eigenlijk wel. Echter als je op volle kracht vooruit wil met een radiostation, er slechts beperkte middelen voorhanden zijn en er een hoop zaken gerealiseerd moeten worden (goede programmering, goede vormgeving, leuke acties, PR…enz), dan moet je de handen uit de mouwen steken en veel hooi op je vork nemen.

Is de ochtendshow altijd live bij Radio 8FM of nemen jullie ook wel eens iets op?
Zoals overal wordt er bij ons ook wel eens iets opgenomen, echter we proberen dat tot een minimum te beperken, omdat niets kan tippen aan het LIVE-gevoel en de LIVE-sound van een programma. Telefoongesprekken (m.u.v. spelletjes) zijn wel vaak vlak van tevoren opgenomen om bijvoorbeeld te voorkomen dat luisteraars getuige zijn van het 6x doorverbonden worden en andere niet boeiende zaken. Da’s zonde van de zendtijd en vooral erg storend voor de luisteraars!

Hoe belangrijk is de ochtendshow voor Radio 8FM?
Kort maar krachtig: erg belangrijk! Maar dat geldt niet alleen voor Radio 8FM, maar voor alle radiostations. Algemeen bekend is toch dat als je ’s ochtends een grote deel van je luisteraars weet te boeien, ze de rest van de dag blijven hangen. Een goede ochtendshow kan het verschil maken.

Je maakt samen met Richard Rijk elke werkdag tussen 6 en 10.30 uur een radioshow. Is dit geen zware opgave?
Ach ja wat is zwaar? Mijn wekker loopt net als die van vele bouwvakkers om 5 uur af, maar ik mag naar een warme radiostudio met lekkere warme koffie om mensen te vermaken en heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Dan sta ik er toch beter voor dan die bouwvakkers denk ik! Ook hebben we elke morgen een hoop lol met de crew dus er zijn maar weinig dagen dat ik ’s ochtends denk: Poeh!

Ik vind het vooral erg leuk want ik ben letterlijk erg NIEUWS-gierig, dus ik surf werkelijk alle internetsites af voor het laatste nieuws en ik vind het ook leuk om tijdens de ochtendshow dingen in de groep te gooien die mensen bezighouden. Helemaal als het over mensen uit Brabant gaat, de gewone Brabander die in 1 keer groot nieuws is omdat ie toevallig de Postcode-loterij gewonnen heeft, wereldkampioen kunstfluiten is geworden, een gastrol in GTST speelt of graancirkels op zijn land heeft aangetroffen en er heilig van overtuigd is dat ene Robert vd B. er meer van weet!

- Je maakt nu dagelijks een ochtendshow, daarnaast ben je ook programmaleider, is dit wel te combineren?
Ja hoor. Het is een kwestie van de tijd zo efficiënt mogelijk indelen. Commerciële regionale radiostations zijn naar mijn mening nou eenmaal niet in de positie dat ze voor elke post iemand kunnen aannemen, we hebben nou eenmaal niet de budgetten die een landelijk radiostation wel heeft. Multifunctioneel is dan ook het sleutelwoord!

- Heb je naast je ochtendshow ook nog andere werkzaamheden bij Radio 8FM?
Ik ben ook dagelijks bezig met het plannen / uitwerken (= afhandelen van A-Z) van radioacties / spelconcepten en prijzen. Ik ben er dan ook erg trots op als ik zie wat wij als Radio 8FM op het gebied van radio-acties de laatste jaren hebben weten te realiseren. Zie het maar als een regionaal radiostation met landelijke prijzen. Auto’s, keukens, computers, digitale camera’s en reizen zijn toch niet de minste prijzen.

Verder houd ik me samen met mijn collega Richard Rijk bezig met alle muziek die we bij Radio 8FM uitzenden en probeer ik door middel van het plannen van terugkerende items en studiobezoeken met Bekende Brabanders / BN-ers inhoudelijk vorm te geven aan de programma’s. Het onderhouden van contacten is hierbij erg belangrijk.

- Zou de ochtendshow zoals jullie die op Radio 8FM maken ook bij een landelijke zender kunnen en bij welke zender zou dit dan passen?
Kwalitatief: ja (zeker als we beschikken over een landelijk budget), inhoudelijk: nee.  Ik denk dat het luisteraars niet uitmaakt of ze nu een landelijk of regionaal station aan hebben staan. Het moet kwalitatief goed zijn, anders zijn ze weg. De toevoeging die wij als regionaal station kunnen (en moeten) geven is natuurlijk onze binding met de provincie Noord-Brabant. Dat is ook precies de reden waarom we diverse items in onze ochtendshow hebben die specifiek gericht zijn op Brabanders. Radio 8FM is hét radiostation voor Brabanders en dat willen we ook uitstralen in onze programma’s, vandaar inhoudelijk: nee.

- Hoe zie je de toekomst van Radio 8FM en wat zou je zelf nog willen bereiken op radiogebied?
Ik denk dat we bij Radio 8FM op de goede weg zijn, al moet je natuurlijk altijd wakker blijven en met nieuwe dingen blijven komen! Als ik zie dat we het in vergelijking met diverse andere regionale commerciële radiostations wat betreft marktaandeel goed voor elkaar hebben dan denk ik dat er een hoop potentie inzit en verdere groei zeker mogelijk moet zijn.
Wat mijzelf betreft; met plezier naar mijn “werk” blijven gaan, dat blijft voor mij toch echt voorwaarde nummer 1! Hopelijk nog lang in de radiowereld, want radio is en blijft een boeiend medium.

- Wat maakt radio voor jou zo leuk?
Het neerzetten van een bepaalde sfeer, het werken met leuke professionele mensen, het sinterklaas mogen spelen richting de luisteraars (weggeven van prijzen) en bovenal de muziek maken voor mij het medium radio toch wel erg leuk!

- Naar welke radiostations luister je zelf en wat vind je van de hedendaagse radio?
Zelf luister ik vooral tijdens het autorijden aandachtig naar de radio. Autorijden = voor mij veel zappen. Natuurlijk volg ik de andere commerciële regionale stations. Ik ben namelijk altijd nieuwsgierig op wat voor manier zij het bolwerken. Wat betreft landelijke stations heb ik bewondering voor de marketing-machine van 538 (die zeer zeker bijdraagt aan hun hoge marktaandeel) en kan de muziek van Q-music mij wel bekoren. Nogmaals, ik ben een zapper, dus van een half uurtje 10 Gold of Skyradio ben ik ook niet vies.

Omschrijf jouw liefde voor muziek eens?
Anastacia, George Baker, Bon Jovi, Earth Wind & Fire, Alex, Simply Red, Jan Smit….. dat zegt genoeg.

Wat zou je doen als de Radioschool had bestaan in jouw jeugd?
Dan was ik op z’n minst erg nieuwsgierig geweest naar wat daar precies gebeurt en had ik zeker geïnformeerd of er nog een plaatsje vrij was…hoe meer (vak)info hoe beter!

Gerelateerde Artikelen