Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Timo Kamst [Slam FM]

In gesprek met?

Timo Kamst wordt geboren op 9 oktober 1978. Halverwege de jaren '90 begint hij als co-host bij Omroep Eindhoven. In de periode daarna heeft hij een eigen ochtendshow bij Kempenland FM, maakt hij programma's bij Fantasy (Mega 107) FM in België en loopt hij een half jaar stage bij BNN. Nadat Timo een demo opgestuurd heeft naar Radio 538, mag hij een paar keer invallen tijdens de nacht. Hij krijgt een eigen programma op vrijdag en zondag in de nacht. Daarnaast werkt hij ook bij Radio Decibel. Eind 2003 wordt bekend dat hij overstapt naar Yorin FM.

Bij dat station is hij op vele tijdstippen te horen, onder andere in het weekend, ’s avonds en ’s nachts. Begin 2006 stapt hij over naar SLAM!FM. Elke maandag tot en met vrijdag is Timo tussen 12 en 13 uur te horen met de vijf meest aangevraagde platen van de dag in de Most Wanted Top 5. Ook op zondagmiddag presenteert hij een eigen programma. Daarnaast is hij producer van de ochtendshow D’r Uit met Dane. Dat programma wordt elke werkdag tussen 6 en 9 uur uitgezonden.

- Bij Radio 538 heb je als producer onder andere samengewerkt met Edit den Doosch. Hoe was dat?
Ontzettend leuk! Edit is echt een schat van een vrouw en een erg originele radiomaakster. Samen met Michel Coenen (nu de producer van Mark Labrand) hebben we ons ernstig vermaakt. Het was alleen vervelend dat de webcam regelmatig aanstond toen we echt onze meest idiote rotkoppen aan het trekken waren of onze middelvinger naar een collega opstaken als die net wegliep. :-)

- In 2004 begon je bij Yorin FM. Waarom vertrok je bij Radio 538?
Omdat er de eerste paar jaar geen beweging zou zitten in de programmering van 538. En dat is logisch want er zitten daar een paar helden. Ik zou dus nog minstens een paar jaar in de nacht moeten blijven werken. Ontzettend leuk, maar helaas trek je dat na een paar jaar niet meer.

Daarnaast had ik erg goed contact met de mensen van Yorin FM, deze mensen wilden net een nieuwe, frisse en jonge weg inslaan. Hitradio voor jongeren, dat trok me enorm aan! Dus toen ze me vroegen wist ik meteen dat ik het moest doen. Vooral omdat Frank Dane, Mark Labrand en Maurice Verschuuren er ook heengingen. Die kende ik alle drie al en zij maakte het plezier alleen maar groter!

- Op Yorin FM was je op een gegeven moment meer dan veertig uur per week te horen. Werd dat niet teveel?
Misschien wel, maar ik vind radio zo ontzettend leuk om te doen, dat het mij niet gauw te gek wordt. De ene keer kon ik na jeugdheld Rob Stenders een programma doen, een andere keer was ik lekker met Mark van den Akker aan het kletsen en dan stond ik weer Jensen aan te kondigen. Allemaal erg gaaf, had ik nooit willen missen. Of het nou ochtend, middag, avond of nacht is, alles heeft zijn charme en mogelijkheden. Dus als er wat te kletsen viel op Yorin FM, was ik er graag bij! En van zoveel vlieguren leer je vooral goed improviseren. Dat is erg belangrijk.

- Je hebt veel moeten voicetracken. Wat vind je daarvan?
Het heeft zijn voor en nadelen. Het is jammer dat je geen live gesprekken met je luisteraars kan houden. En het is ook minder leuk dan een live programma. Maar je kan het wel helemaal strak maken en het tot in de puntjes perfectioneren.

- Dit jaar stapten er in totaal vier jocks van Yorin FM over naar SLAM!FM, op het moment dat het oude station zou transformeren tot Caz!. Waarom ben jij samen met de andere drie overgegaan?
Dat is heel simpel. Yorin FM had een pop en rockformat. Daar kun je gave radio mee maken, maar als ik even wil ontspannen dan hoor ik toch echt veel liever Chicane, DJ Tïesto, Paul Oakenfold of the Black Eyed Peas. SLAM!FM draaide dat dus ik was al lang helemaal verkocht aan dat station. Stiekem droomde ik er toch van om mijn eigen favoriete muziek te kunnen draaien. Dus toen SLAM!FM interesse toonde, was ik bijna meteen om.

Bijna, want ik heb toch ook flink getwijfeld om bij Caz! aan de slag te gaan. Maar het format, de DJ’s en de leiding van SLAM!FM gaven uiteindelijk de doorslag om voor dat station te kiezen. Want strakke radio maken voor jongeren is toch wel het gaafste om te doen op radiogebied als je het aan mij vraagt. En ik kon natuurlijk weer lekker met Frankie werken, dat is helemaal geweldig. Frank is echt een geweldig mens en een erg getalenteerde radiomaker.

- Je bent producer van de ochtendshow van Frank Dane, maar je presenteert ook zelf. Vind je het niet veel fijner om zelf de host te zijn van een show?
Nee. Als ik moet kiezen, dan kies ik voor productie. Het is leuk om mijn talenten te combineren met die van een ander. Met Frank maak ik toch meer personalityradio, iets wat ik alleen als DJ niet ambieer (tot nu toe). Ook is het leuk om te merken wat voor idiote uitspraken Frank en ik elkaar ontlokken. Frank is namelijk echt een creator (iemand die alles zelf bedenkt) en ik meer een reactor (iemand die pas tot dingen komt als iemand anders de bal naar hem toe speelt).

En vooral met Frank heb ik op werkgebied een enorme chemistry. Als wij samen bijvoorbeeld een item schrijven dan hebben we in no time een topstuk. Alleen kunnen we het ook wel, maar samen heeft het toch iets bijzonders en is het net iets beter. Bovendien vind ik dat Frank de dingen die ik schrijf erg leuk neer kan zetten. Een combinatie is trouwens de ideale situatie: de ene keer ben je samen bezig om een show naar een hoger plan te tillen en de keer erna sta je weer lekker in je eentje strakke radio te maken.

- Hoe is het om samen te werken met Frank Dane en Kristel van Eijk?
Goed beroerd. Die twee zijn echt heel lelijk om 6 uur ’s morgens. Wel fascinerend om te zien hoe dat bijtrekt in de loop van de show. En je weet het; lelijke mensen hebben wat te compenseren. Dus ze zijn wel extreem gezellig!

- Kristel had nog geen radio-ervaring voor haar start bij SLAM!FM. Was dat heel erg te merken?
Opvallend weinig. Ze is heel fanatiek en ze is ook nog eens een snelle leerling. Dus na een hele korte tijd was ze al een behoorlijke vakvrouw. Dat kan niet iedereen. Als ik aan mijn moeder uit moet gaan leggen hoe je een voice-insert 5 DB zachter zet in een Inflight Mix Editor dan krijgt ze gelijk pukkels op haar rug. Maar Kristel wist na een paar dagen al wat ik bedoelde. Dat is toch knap!

- SLAM!FM is begin dit jaar gerestyled en moet nu voor goede luistercijfers gaan zorgen. Wat vind je van de plannen en hoe denk je dat het gaat scoren?
Ik kan met trots zeggen dat ik bij een radiostation werk dat ECHT anders is dan de anderen. SLAM!FM durft gewoon lekker jonge, stoere en positieve radio te maken voor de jonge luisteraars. Alle andere stations vissen toch een beetje in dezelfde vijver. En durven niet op een te jonge doelgroep te mikken. SLAM!FM maakt gewoon goede jongerenradio en heeft heel veel getalenteerde DJ’s in huis. Daarnaast werken er achter de schermen van SLAM!FM mensen die inmiddels zoveel ervaring hebben in het maken van een goed product en een succesvol radiostation dat het niet mis kán lopen. We moeten alleen nog wat geduld hebben, radio is slow business.

- Naar welke programma’s luisterde jij vroeger op de radio?
Dat is heel simpel: de Top 40 met Erik de Zwart! Als hummeltje op de basisschool had ik op TV gezien hoe briljant Jeroen van Inkel het altijd deed. Daarnaast ben ik altijd een enorme muziekfreak geweest dus ik toen ik hoorde dat het ook op de radio werd uitgezonden werd ik nieuwsgierig. Vanaf het eerste moment dat ik die Top 40 hoorde op Radio 3 was ik verkocht. Dat weekendgevoel, het meelezen met het gedrukte exemplaar en al die liedjes die je kon opnemen op een cassettebandje was echt magisch!

Al gauw had ik elke vrijdagmiddag ruzie met mijn beste vriendje Patrick omdat ik niet meer wilde afspreken op die dag. Dan wilde ik naar huis om de Top 40 te luisteren! Dat begon trouwens al in de klas, want ik was pas om 15.15 uit en dat programma begon om 15.00. Dus toen had ik op een bepaald moment bedacht dat ik het met een walkman op heel stil achterin de klas wel stiekem kon luisteren. Naderhand ontdekte ik dat die hele Veronica Vrijdag geweldig was, dus toen ze in 1992 Radio 538 startte, was ik helemaal niet meer weg te slepen bij de radio. Het duurde niet lang voordat ik zelf naar de Lokale Omroep ging om daar aan de slag te gaan.

- Wat wil je nog bereiken op radiogebied?
Ik wil dat Frank nog veel groter gaat worden met behulp van mijn productie. Daarnaast dat iedereen straks weet hoe goed en leuk SLAM!FM is. Maar dat is allebei een kwestie van tijd!

Gerelateerde Artikelen