Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Stefan Leur

In gesprek met?

Stefan Leur wordt geboren in de Drenthse plaats Beilen. In zijn jeugd start hij met een eigen illegale radiozender. Het station wordt een succes en op een gegeven moment hoort de eigenaar van Dance FM de stem van Stefan. Hij ziet het talent en even later is hij op de Assense radiozender te horen. Daarna volgen verschillende radiostations, allemaal in het noorden en oosten des lands.

Eerst werkt Stefan voor Rebecca Radio en even later stapt hij over naar HOT Radio. Op beide stations is hij onder andere in de ochtend te horen. Na een jaar vertrekt hij bij HOT om zijn geluk te beproeven bij het commerciële regionale radiostation Simone FM. Hij begint in het weekend, maar tegenwoordig is hij elke werkdag te horen tussen 16 en 19 uur.

- Hoe bevalt het werken voor Simone FM?
In één woord : geweldig! Het is elke dag weer een feestje. Simone FM is een radiostation waar alles kan en mag, want we hebben niet te maken met muziekredacties of programmaleiders. Heerlijk! Ik ben ooit begonnen met radiomaken als een geintje. Ik ben opgegroeid in een dorpje waar veel piratenzenders waren en op zeer jonge leefdtijd bouwde ik zelf ook zo'n zender. Ik draaide geen Hollandse hits zoals de meeste piraten doen, maar ik gooide dezelfde gekheid en vrolijkheid over de radio die ik ook in de discotheek had waar ik draaide. Ik maakte radio zoals ik dacht dat het moest, op een leuke vrolijke manier en geen afzeikradio.

Onverwacht werd mijn radiostationntje een succes. Op een avond kreeg ik tijdens mijn illegale uitzending een telefoontje van de eigenaar van een commercieel radiostation in Assen: Dance FM. Hij had me gehoord en vroeg of ik voor hem wilde werken. Sindsdien is alles in een stroomversnelling geraakt, want een hobby werd uiteindelijk mijn baan. Ik heb bij verschillende radiostations gewerkt, maar nergens kon ik mijn creativiteit kwijt. Ik wou radiomaken zoals ik dat eerder ook deed, dus  leuk en ongedwongen. Daarom past Simone FM ook zo goed bij mij. Het lijkt niet eens op een baan. Het is gewoon lekker veel lol trappen op de zender!

- In hoeverre heb jij de vrijheid bij Simone FM?
Wij maken radio zoals het ooit ook bedoeld was: u vraagt, wij draaien! Ik heb alle vrijheid,  zowel in platenkeus als in jinglegebruik en in spreektijd. Natuurlijk houden we ons we aan een bepaald format, maar we zijn helemaal vrij in ons doen en laten op de zender. Dat is vrij uniek. Daarom wordt er ook veel naar ons geluisterd, want wij doen precies wat men wil horen. En omdat Simone FM haar dj's compleet vrij laat, krijg je leuke creatieve radio. Een goed voorbeeld is Mooi Wark! Dat is een drentse rockband die al jarenlang hard aan de weg timmert. Een jaartje of vijf geleden had ik ze eens live zien spelen en was meteen verkocht. Ik belde vorig jaar één van de jongens op en ze hadden net een nieuw nummer gemaakt. Ze stuurden het me toe en ik begon het mondjes maat te draaien. We werden overspoeld daar reacties van luisteraars die het (net als ik) helemaal te gek vonden!

Het nummer "Idioot" werd een grote hit in het noorden des lands, mede door onze hulp. Mooi Wark geniet nu inmiddels van landelijke bekendheid. Samen met collega-dj Roy hebben wij van het nummer een WK-versie gemaakt. Het is een dance-versie geworden waarin we de Duitsers de gek aansteken (‘Du Bist Ein Idioot’). Het heeft zelfs in de Mega Top 100 gestaan op nummer 76. Radio is een machtig medium en nog machtiger als je de dj's vrijheid geeft. Wij hebben niks te maken met een muziek redactie dus als wij ergens een leuke plaat vinden of horen, dan spelen we daar meteen op in.

Het blijft heerlijk om te speuren naar nieuwe muziek en dat de volgende dag aan een groot luisterplubliek te mogen laten horen. Maar dat geldt ook zeker voor onbekende album tracks of oude vergeten hits. Veel radiomakers willen maar één ding: vrijheid in hun platenkeus terug. Het is toch geweldig om alle verzoekjes van de luisteraars te mogen draaien en uiteraard ook je eigen freakplaatjes?

- Over het algemeen gaat het niet goed met regionale commerciële zenders. Hoe is dat bij Simone FM?
Ik heb natuurlijk geen zicht op het banksaldo van Simone FM, maar volgens mij gaat het erg goed met ons. We zitten bomvol adverteerders en ik hoor nooit gezeik over geld. En ook niet geheel onbelangrijk: ik krijg altijd keurig mijn salaris op tijd, dus dat zit wel goed!

- En hoe verklaar je dat het bij andere stations slecht gaat met de luistercijfers en de financiën?
Eigenlijk heb ik geen idee waarom het bij anderen niet wil. Of misschien ook wel. Je moet natuurlijk als  regionale commerciële omroep iets toevoegen. Zonder eigenwijs te willen klinken, doen wij iets wat je bij de collega’s niet hoort. Dat is met de muziekkeus zo, de presentatiestijl van mij en mijn collega’s en de binding met de luisteraars. Ik vind dat wij erg interactief bezig zijn. Bovendien wordt de commercie niet vergeten. Bij sommige stations is het of het één of het ander. Goede programma’s maken zonder inkomsten gaat niet. Maar andersom ook niet. En dat heeft die baas van mij goed in de gaten.

- Hoe onderscheid Simone FM zich van andere (landelijke) radiozenders?
Muziekaal gezien een feestje der herkenning, maar ook een vleugje verrassingsradio. Geen dag is hetzelfde bij ons, dus als luisteraar zijnde weet je niet wat er komt. We houden geen playlists op de site bij en vertellen niet wat we zo gaan draaien. Zeventig procent van de muziek die we draaien tijdens onze liveprogramma's zijn de verzoekjes van onze luisteraars. Wij draaien gerust AC/DC en daarna Jan Smit. We hebben een goede balans qua dj's en muziekstijlen. Wat wij veel horen is dat op grote bedrijven Simone FM aanstaat, omdat dan iedereen tevreden is, want wij draaien alles. We hebben leuke acties en prijzen, maar we staan vooral dichtbij de mensen. We plaatsen onszelf niet op een voetstuk, we laten ons leiden door wat we zien en horen van de mensen die naar ons luisteren.

Qua muziek vind ik dat dat sommige regionale commerciële zenders wel wat steekjes laten vallen. Ze willen te professioneel overkomen en draaien precies wat de grote landelijke jongens ook draaien. Wij hebben wat meer lef en ballen. Als wij een nummer leuk vinden kijken we niet eerst naar wat de rest doet. Ook geven wij regionale artiesten veel airplay, mits het goed is. Jaarlijks trekken we ook zes zeven keer door het noorden met onze RoadShow. We hebben een grote truck inclusief podium en daarmee strijken we neer op marktpleinen en nemen een keur aan artiesten mee, zoals Jannes, Bouke en Arne Jansen. Uniek, want de entree is altijd gratis en live te volgen op de radio.

- In het verleden was je te horen op Rebecca Radio. Hoe was die periode? En waarom ben je er vertrokken?
Ik ben begonnen op de zaterdagmiddag samen met Christiaan Keur (nu Radio 538) en Martijn Muijs (nu 3FM). Het was een geweldige tijd. Ik heb er veel geleerd, maar ook veel afgeleerd. Ik was toen nog een behoorlijk groentje qua radiomaken, maar de programmaleider zag duidelijk wel wat in me. Na een half jaar mocht ik de ochtendshow voor mijn rekenning nemen. Die ochtendshow was mijn lust en leven. Alles wijkte ervoor, want het heeft me zelfs mijn relatie gekost. Na een jaar kregen we het nieuws dat Rebecca Radio in zwaar weer zat, dus ik ging eens rondkijken, want een leven zonder radio kon ik me niet meer voorstellen.

Ik solliciteerde bij HOT Radio en werd tot mijn grote verbazing uitgenodigd voor een gesprek. De programmaleider daar was Erwin Peters (nu Veronica) en hij was enthousiast over mijn demo. Een week later stopte ik op vrijdag bij Rebecca Radio en begon maandags bij HOT. Rebecca Radio heeft nog een half jaar doorgesukkeld en werd uiteindelijk overgenomen.

- Rebecca heeft inmiddels een complete metamorfose ondergaan. Wat vind je van het station nu?
Ik vind Classic Rock wel een goede keus, want het luistert lekker weg. Maar als ik een half uur heb geluisterd, wil ik weer wat anders. Rebecca verveelt op den duur. Je mist de vrolijke dancenummertjes, de top 40 enzovoort. Rebbeca is een station dat in het noorden te ontvangen is, maar de DJ's komen uit het westen. Dat hoor je ook en ik vind zoiets jammer. Ik spreek absoluut geen dialect, maar heb wel binding met het noorden. Deze DJ’s niet. Ze hebben een rare manier van praten met een rollende ‘r’. Sorry, maar ik denk dat de noordeling daar niet lekker naar luistert.

- Na Rebecca Radio ging je naar HOT Radio. Uiteindelijk ging je ook daar weg. Waarom?
Bij HOT Radio heb ik één jaar de ochtendshow gedaan. Het was een gaaf station om voor te werken. Daar heb ik veel dingen geleerd onder leiding van Erwin Peters. HOT Radio was een jongerenstation met veel dancemuziek. Het was een hele verandering vergeleken met Rebecca Radio. Het station stond als een huis, maar volgens mij iets té. Ik kon me niet vinden in hun manier van radiomaken. Het moest té perfect. De muziek stond voor je klaar, net als een complete lijst met welke jingles en fillers je moest gebruiken en op welke tijden. Je gemiddelde spreektijd mocht ook nooit langer zijn dan twee minuten.

Op zich leuk bedacht, maar in mijn geval werkte dat niet echt. Toch haalde ik alles uit de kast, omdat ik graag radio wilde blijven maken. Maar ook HOT Radio raakte in zwaar weer en de DJ's gingen allemaal stiekem op zoek naar een nieuwe werkgevers. Erwin Peters ging naar Radio Veronica, terwijl Rob Spijker, Eric van Kleef en Alex Oosterveen naar SLAM!FM gingen.

Ik had mijn oog laten vallen op een groot nieuw radiostation in noord Nederland: Simone FM. Via-via kwam ik in contact met Bert Vos, de eigenaar van het station, en hij bood me een plekje aan in hun programmering op zaterdagmiddag. Door de weeks ging ik weer aan de slag als servicemonteur. Na enige tijd kwam er een nieuwe programmering en ik werd gevraagd voor het tijdslot 16-19 uur op werkdagen. Ik moest een moeilijke keus maken, want ik had een zeer goeie baan. Maar het radiomaken vond ik leuker!

- Vind je het niet eens tijd worden om over te stappen naar een landelijk radiostation?
Ja en nee. Ik zit echt op mijn plek bij Simone FM, want als ik nu 10 minuten wil ouwehoeren of een piratenplaatje draaien, dan is daar ruimte voor. Ik maak mijn eigen fillers en jingles en promoot het talent uit het noorden. Als radiomaker doe ik weinig met het nieuws. Stel je voor: je rijdt ‘s ochtends naar je werk en je hoort het nieuws van die dag. Je bent op je werk, je leest de hele krant van voor naar achter uit en dan ben je vrij. Je stapt in je auto en wat wil je dan niet horen? Juist, weer het zelfde nieuws! Tegenwoordig hoor je op alle radiostations de grappige berichten van Fok.nl en anderen. Iedereen heeft dezelfde grappen erover, want die staan vaak al onder het persbericht. De reacties van de lezers worden schaamteloos overgenomen, let er maar eens op.

Dat is niet het type radio dat ik wil maken. Ik wil mensen vermaken met de muziek die ik draai en de wijze waarop ik presenteer. Ik maak zeer luchtig radio, begrijpbaar voor iedereen en nooit grof en beledigend. Ik denk dat als ik ooit kans zou krijgen om landelijk te mogen presenteren, ik het niet zou doen. Het klinkt leuker dan het is denk ik. Natuurlijk is het een droom van elke radio-DJ om ooit zoiets te kunnen doen, maar ik wil liever nog vijf jaar radiomaken dan een onzeker half jaartje landelijk. Ik bewonder mensen zoals Edwin Evers, een klassiek voorbeeld van een gozer uit het noorden die zich staande houdt in het westen. Als noordeling heb je altijd te maken met vooroordelen: je moet keer op keer bewijzen dat je geen accent hebt en dergelijke. Ik word daar soms wel eens moe van.

- Je werkt ook als DJ in discotheken. Wat maakt die job voor jou zo leuk?
Ik draai al sinds mij vijftiende in discotheken en dat is wie ik ben. Mensen vermaken met je stem en muziek. Je ziet meteen reactie als je wat draait of doet. Een voordeel is ook dat je weet wat er leeft onder het uitgaansplubliek en dat is handig voor je platenkeus op de radio. Ik voel me echt als een vis in het water op een podium en overal waar ik draai of kom is het altijd feest. Het is een vak apart, want iedereen kan wel een plaatje opzetten, maar de juiste platen op het juiste tijdstip draaien is iets wat niet iedereen in de vingers heeft. Ik draai vrij snel met veel grappen en grollen en voeg platen uit vele genres samen tot een kolkende feestvreugde. Ik reis het hele land door en draai twee tot drie keer in het weekend. Ook doe ik alle Simone FM drive in shows.

Het leukste vind ik nog steeds de vrolijkheid die je overbrengt naar de mensen. Ik ben zo’n DJ die de markt verpest voor een ander (niet neagtief hoor), maar ik vind het draaien echt te leuk om te doen en daarom hou ik mijn gage ook aan de lage kant. Ik draai liever veel en vaak , dan één keer voor een megabedrag. Er zijn feesten waar ik draai voor een kratje bier en een slaapplaats.

- Heb je wel eens meegemaakt dat een avond compleet in het water is gevallen?
Jazeker, hahaha. Tip 1 : Als je gratis bier weggeeft op een dienblad, zorg dat je die niet boven het mengpaneel houd. Tip 2: Als je als DJ meedanst op een podium, zorg ervoor dat je weet hoe groot het podium is. Tip 3: Draai nooit Normaal met “Godverdomme” in een kerkelijke gemeente.

- Van welke muziek hou je?
Ik ben anders dan de rest. Ik vind bijvoorbeeld U2 en de Rolling Stones verschrikkelijk. Ik hou van meezing en meefluit plaatjes. Of het nu r&b, dance, piratenmuziek of rock is, het maakt me niet uit, als ik maar kan meebrullen. Maar ook van bijvoorbeeld Rick Derringer met “Teenage Love Affair” kan ik enorm genieten. Celine Dion kan ook. Mijn muzieksmaak is gewoon heel breed. Opmerkelijk genoeg ben ik een echte remixfreak. Ik verzamel echt alles dat ook maar iets anders is gemaakt dan het origineel. Als ik in de auto zit zap ik alle muziek weg, want ik wil naar een DJ luisteren. Dat is best raar soms, alleen als ik een apart of nieuw nummer hoor gaat de radio harder.

- Wat wil je in de toekomst nog doen?
Echte toekomstplannen qua radio heb ik niet. Ik doe nu al dingen waar ik als klein jochie van droomde. Als het morgen zou stoppen, zou ik het niet erg vinden, want ik heb gedaan wat ik wilde. Dat pakt niemand me meer af!

Gerelateerde Artikelen