Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Verenigd Koninkrijk krijgt mobiele televisieservice via DAB

DAB

Na muziek luisteren en muziek downloaden kunnen inwoners van het Verenigd Koninkrijk binnenkort ook televisie kijken via Digital Audio Broadcasting (DAB). Vanaf volgende maand zullen de telecomaanbieders Virgin Mobile en BT deze dienst gaan aanbieden via de mobiele telefoon.

Verenigd Koninkrijk krijgt mobiele televisieservice via DAB Na een geslaagde test in Londen zullen vanaf 1 oktober onder de namen ‘Virgin Mobile TV’ en ‘BT Movio’ diverse televisiestations bekeken kunnen worden via de mobiele telefoon. De stations die in eerste instantie te ontvangen zijn zijn BBC One, ITV1 en E4, het entertainmentkanaal van Channel 4. Ook Channel 4 zelf zal binnenkort beschikbaar worden.

Voor de ontvangst van de televisiezenders is overigens een speciale telefoon benodigd, die inmiddels al de bijnaam ‘tellyphone’ heeft gekregen. Het eerste model hiervoor zal vanaf volgende maand verkrijgbaar zijn en kost £199 (ruim 290 euro). Om de televisiezenders zelf te ontvangen zal nog eens 7 euro per maand neergeteld moeten worden, al zullen kopers van de telefoon de stations de eerste drie maanden gratis kunnen ontvangen. Overigens zal BBC One geheel gratis te ontvangen zijn.

Naast live televisie krijgen de gebruikers ook de beschikking over een elektronische programmagids (EPG) en kan er met het toestel ook naar digitale radio (DAB) geluisterd worden.

Virgin en BT zijn overigens niet de eersten die televisie via de mobiele telefoon aanbieden. Ondermeer Vodafone en Orange doen dit al via het UMTS (3G) netwerk. Het nadeel hiervan is echter dat de beelden naar slechts een beperkt aantal gebruikers tegelijk gestuurd wordt, waardoor er bij veel vraag veel bandbreedte benodigd is.

De service van Virgin en BT zal echter gebruik gaan maken van een ander netwerk, namelijk het netwerk voor digitale radio DAB. En omdat het Verenigd Koninkrijk momenteel koploper is op het gebied van DAB, heeft dit netwerk al een landelijke dekking van 85%. Mede hierdoor is heeft men al vanaf de start een flinke dekking en is er geen apart duur netwerk nodig zoals dat bij UMTS wel is.

Om precies te zijn wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde DAB-IP technologie, dat het mogelijk maakt om, naast audio, ook data naar gebruikers te kunnen sturen. In tegenstelling tot UMTS zal bij DAB-IP informatie naar een groot aantal gebruikers tegelijkertijd gestuurd worden, waardoor minder bandbreedte benodigd is. 

Naast UMTS en DAB-IP is er nog een derde technologie om televisie via de mobiel te bekijken, namelijk DVB-H. Middels deze technologie kunnen meer stations uitgezonden worden, maar het nadeel is dat ook hiervoor een apart netwerk benodigd is. In het Verenigd Koninkrijk testen Orange en O2 deze technologie momenteel. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen