Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Megaorder Arqiva voor televisie- en radionetwerk BBC

DAB

Zenderexploitant Arqiva heeft afgelopen maandag de opdracht gekregen van de Britste staatsomroep BBC voor het ontwerpen en bouwen van het zendernetwerk voor digitale televisie (DVB-T) en het uitbreiden van het netwerk voor digital radio (DAB). Met de opdracht is een bedrag van £1,8 miljard (ruim 2,6 miljard euro) gemoeid.

Megaorder Arqiva voor televisie- en radionetwerk BBCDigitale televisie
Al enige jaren zijn de televisiezenders van de BBC in delen van het Verenigd Koninkrijk digitaal te ontvangen via DVB-T. Daarnaast is ook het analoge netwerk nog in de lucht. Net als in Nederland is ook de BBC van plan om haar analoge net uit te schakelen, om volledig over te gaan op het digitale net.

Om dit te realiseren zal Arqiva tussen 2008 en 2012 een compleet nieuw zenderpark bouwen voor het uitzenden van digitale televisie. Daarbij zal het bestaande zendernetwerk met hoofdzakelijk laagvermogen zenders vervangen gaan worden door een netwerk van hoogvermogen zenders. In totaal gaat het hierbij om 1154 zendinstallaties, die gefaseerd in gebruik genomen zullen worden. Na de afronding in 2002 zal 98.5% van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk digitale televisie kunnen ontvangen.

Naast de bouw van het nieuwe netwerk zal Arqiva tot 2031 zorg dragen voor dit netwerk.

Door het overschakelen van analoog naar digitaal krijgen inwoners van het Verenigd Koninkrijk meer televisiekanalen ter beschikking. Want terwijl de BBC analoog slechts 2 stations (BBC One en BBC Two) aanbied, zijn digitaal 8 televisiestations van de BBC te ontvangen. Daarnaast zijn digitaal ook een flink aantal commerciële stations ‘free to air’ te ontvangen. Een schril contrast dus met Nederland, waar alleen Nederland 1, 2 en 3, alsmede de regionale omroep, vrij te ontvangen zullen zijn.

Digitale radio
Het Verenigd Koninkrijk is momenteel koploper op het gebied van digitale radio (DAB). Geen enkel ander land in Europa heeft zo’n uitgebreid DAB-netwerk als het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn er hier al meer dan 3 miljoen DAB-ontvangers in omloop.

Als het aan de BBC ligt zal het aantal luisteraars via DAB nog verder gaan stijgen. En om ervoor te zorgen dat digitale radio (bijna) overal te ontvangen zal zijn, heeft de omroep 160 zendinstallaties voor DAB besteld bij Arqiva. Deze zullen de komende jaren de dekkingsgaten gaan vullen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen