Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Een 'Distraction' voor BNN? (89)

Columns

Een slordige anderhalf jaar geleden schreef ik een column over de Amerikaanse versie van het Britse programma 'Distraction'. Hier in de VS wordt het uitgezonden op Comedy Central en in Engeland op Channel 4. In het programma worden vrij simpele vragen gesteld aan kandidaten, en de lol is dat ze nogal worden afgeleid bij het beantwoorden van de vragen. Bijvoorbeeld door ze rond te laten smijten door een worstelaar, of door ze bij wijze van buzzerknop een shotglas met hete saus te geven, of door ze elastiekjes om hun hoofd te laten binden (zie plaatje). Enfin, ik hoef mijn vorige column niet te gaan herhalen. De link staat onderaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Op het einde van mijn column riep ik BNN op om een Nederlandse versie van 'Distraction' te gaan maken. Het leek me een typisch BNN programma. Brutaal, grappig, en natuurlijk 'educatief'. Ik schreef BNN zefs een meeltje, waarin ik ze op mijn column wees. En ik kreeg antwoord van ene Timo Stuij:

"Het programma 'Distraction' ken ik al geruime tijd en we hebben de tapes hier bekeken vorig jaar. Het is op het eerste gezicht een edgy BNN format. Een echte antikwis. Probleem met die soort programma's is de voorspelbaarheid van het format. Ergo: de manieren om iemand af te leiden zijn op een zeker moment wel gezien. En dan ben je gelijk je reason to watch kwijt. Show 2 gaat uiteindelijk heel erg op show 8 lijken. Er zit dus best een hele leuke serie in maar het is geen volhouder in onze optiek. Vandaar dat we deze beker hebben laten passeren. Neemt niet weg dat we wel heel erg geinteresseerd waren toen we van de show hoorden destijds."

En nu is daar ineens 'Rat van Fortuin'. Ofwel, 'Distraction' in een Nederlands jasje.

Tja… En ik vraag me nu twee dingen af:

1) Hoezo dan toch nu het 'Rat van Fortuin'? Lijkt show 2 niet op show 8 meer?

2) Who the hell is die schreeuwlelijk die het presenteert?

Mag ik even een stukje opbouwende kritiek geven? De lol van de Britse en Amerikaanse versie is dat het gepresenteerd wordt door de zwaar onderkoelde Brit Jimmy Carr (zie plaatje linksonder), die heerlijk droogjes rotopmerkingen maakt. Na het drinken van vijf shots hete saus: 'Hey meisje, je begint helemaal te zweten! Maak je geen zorgen, dat effect heb ik vaak op vrouwen'. Dat verheugt de feestvreugde alleen maar.

Waarom dan bij BNN gekozen voor de humorloze schreeuwlelijk Ruben? Waarom niet duivelse Sophie? Of stoere grapjas Eddy Zoey? Of desnoods lefgozer Sander Lantinga? Cool – ik heb alles gezien – dude Eric Corton? Zelfs stuntelaar Filemon had nog gekund.

Ik hoor het wel. De meel staat wagenwijd open.

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

Gerelateerde Artikelen