Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Paul Rabbering [3FM]

In gesprek met?

Paul Rabbering wordt geboren in januari 1979 in Etten-Leur. Al heel vroeg weet hij wat hij later wil worden: radiojock. Hij bouwt zelf een radio die bereik heeft bij de buurman. In 1992 begon hij bij de lokale omroep Radio Noordoostpolder. Op zijn 15e krijgt hij dan de beschikking over zijn eigen drive-in show. In 1997 slaagt hij voor de HAVO en vindt hij het tijd worden om zijn droom te verwezenlijken. De enige opleiding die een beetje in de richting van het radiovak komt was de opleiding Journalistiek.

Deze besluit Paul dan ook te gaan volgen. Niet geheel logisch kiest hij voor televisie. Eind 2000 komt BNN op zijn pad. Klaar met zijn opleiding is hij op dat moment nog niet. Anderhalf jaar lang is het een combinatie van studeren; werken bij BNN en in het weekend draaien. In 2002 rondt hij zijn opleiding succesvol af. Voor BNN presenteert hij Top of the Pops op 3FM. Ook is hij vaste invaller voor Wout! op 3FM en werkt hij als voice-over. In de zomer van 2004 ontstaat er een gat in de dagprogrammering van 3FM als Cobus Bosscha moet stoppen. Sindsdien is Paul elke werkdag tussen 14 en 16 uur te horen op 3FM met RabRadio.

- Een hoe grote radionerd ben je?
Een nerd? Zo zie ik mezelf niet. Maar goed, ik werk al meer dan de helft van mijn leven bij de radio en heb nooit iets anders gewild… dus tja. Hou het op enorme toewijding.

- Eind 2000 kon je kiezen tussen een plek in de dj-opleiding van Radio 538 en een baan als vormgever bij BNN. Waarom koos je voor die laatste optie?
Eind 2000 belde Wim van Putten namens 538 me op voor de DJ opleiding. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Het was dinsdagochtend, half 11. Het moment waar ik al jaren van droomde. Na het gesprek met Wim hoorde ik dat ik mocht beginnen. Die zelfde week belde Sander de Heer van BNN. Ik kende Sander via via. Stuurde hem bandjes waar hij feedback op gaf. Van hem heb ik veel geleerd. Sander vroeg ik of ik bij BNN wilde werken als vormgever voor ruuddewild.nl. Daarbij kon ik bij BNN m’n stage lopen en was er ook toekomst voor mij als DJ. Die mogelijkheden zorgden ervoor dat ik koos voor BNN.

- Je bent producer geweest van Ruud de Wild. Wat heb je precies gedaan?
Voor ruuddewild.nl maakte ik vormgeving. Super om te doen omdat Ruud erg veel waarde hecht aan vormgeving. Ik maakte promo’s, jingles en speciale ruuddewild.nl intro’s van platen. Creatief had ik alle mogelijkheden.

- In 2004 mocht je Cobus Bosscha opvolgen. Over zijn vertrek was nogal wat commotie. Was het extra moeilijk voor je om zijn tijdslot over te nemen?
Nee, dat viel wel mee. Ik heb me in het begin wel wat lullig gevoeld naar Cobus toe, maar goed, ik was niet de reden dat hij weg moest. Hij had in zijn laatste uitzendingen veel ophef gemaakt over zijn vertrek. Ik heb de eerste week wel SMS’jes ontvangen van mensen die schreeuwden om Cobus. Da’s niet raar, verandering is altijd schrikken. Maar 99% van de luisteraars vergeet je snel, hoe lullig ook. Ik heb echt niet de illusie dat als ik ooit weg ga dat mijn opvolger er enorme last van heeft.

- Je begon op een lastig moment: de zender was twee iconen (Stenders en De Wild) kwijtgeraakt en over het marktaandeel maakte men zich ernstig zorgen. Hoe was het om in zo'n omgeving te starten met een nieuw middagprogramma?
Dat was fantastisch. 3FM was een zender van eilanden. Goede programma’s, maar absoluut geen eenheid. Toen Stenders en de Wild vertrokken en het marktaandeel inzakte ontstond er een eenheid onder de DJ’s. Dat is een van de redenen waarom we nu na twee jaar weer een inhaalslag hebben gemaakt met de luistercijfers. 3FM is een geweldige club om bij te werken. Dat ervaar ik al sinds de eerste dag.

- BNN en KRO lijken op papier heel verschillende omroepen. Heb je dat zelf ook gemerkt? Wat zijn de verschillen tussen de twee?
Ik merk dat verschil niet zo erg. Dat komt omdat op mijn redactie jonge mensen werken. We hebben een eigen kantoortje waar de sfeer top is. Het grote verschil is dat BNN bestaat uit alleen maar jonge mensen en bij de KRO RabRadio eerder een uitzondering is daarin. Maar wat voor beide omroepen geldt is dat er met enorm veel passie radio gemaakt wordt. Helaas is het AKN gebouw zo ongelooflijk saai.

- Op internet is er nogal wat kritiek te vinden op jouw manier van presenteren. Wat vind je daarvan en raakt het je?
Kritiek krijgen is inherent aan in de schijnwerpers staan. Mensen hebben snel hun mening over je klaar en spuien die graag. Het is niet erg dat mensen me bekritiseren. Ik hoef niet door iedereen leuk gevonden te worden.

- Je presenteerde 3FM Live. Ga je regelmatig naar concerten?
De KRO heeft de zendtijd van 3FM Live verruild voor zendtijd op Radio 2, een wissel met BNN. Sindsdien presenteer ik het programma niet meer. En eigenlijk ben ik daar wel blij mee. Het was een gevoicetracked programma. En ik haat voicetracken. Eric Corton doet het nu. Het programma is anders van opzet en Eric zit er live. Terecht -  juiste man op de juiste plek. Ik ga met enige regelmaat naar concerten. In de zomer werk ik vaak op de festivals die 3FM uitzend. En dan graag als verslaggever.

- Je hebt een voorliefde voor racen, maar wat ging er laatst mis tijdens de Zwarte Cross?
Sinds radio mijn werk is geworden heb ik tijd gevonden voor een hobby: rally. Al toen ik acht was stond ik langs de kant van de weg in Emmeloord voorbij racende rallyauto’s aan te gapen. Drie jaar geleden heb ik rally serieus opgepakt. Licentie gehaald, eerst een jaartje genavigeerd en dit jaar maak ik mijn debuut als coureur.

De zwarte cross was een absoluut succes. Radiotechnisch dan. En daar gaat het om. Ik deed verslag vanaf een quad terwijl ik deelnam aan de race. Het publiek was geweldig, als ik los kwam van de grond met de machine juichten de mensen. Helaas voor mij hing ik niet genoeg tegen in een hele snelle linkerbocht. Met als resultaat dat ik van de quad af donderde. De microfoon schoot uit m’n helm, de koptelefoon hoorde ik niet meer. Maar ik bleef maar doorpraten, in de hoop dat Corné me in de uitzending zou houden. Dat deed hij. Een geslaagd item, hoewel ik drie dagen spierpijn heb gehad.

- Je draait ook regelmatig in discotheken. Wat maakt dat voor jou zo leuk?
Voor BNN heb ik meer dan 100 drive in shows gedaan. Nu doe ik misschien nog 1 optreden per maand. Na zoveel shows begon het me te vervelen. De muziek die vaak van me verlangd werd is niet mijn keuze. Ik word gek van Paradise by the dashboard light en al die platte verkrachte jaren ‘80 remixen. Daarom ben ik flink geminderd. Ik kan die muziek gewoon niet meer enthousiast draaien. Hoewel zulke schnabbels goed verdienen leek me dit beste keuze. Ik draai alleen nog op feesten waar ik zelf ook lol aan beleef.

- Naar welke muziek luister je zelf graag?
Muziek waar ik het meest van hou is vaak melancholisch. Dreams van Fleetwood Mac of Lullaby van The Cure kan ik niet vaak genoeg horen. Sowieso twee geweldige bands trouwens. Faithless is mijn absolute favoriet. En dan eigenlijk vooral hun debuut CD: Reverence. Dat is een album dat klinkt als een verzamelaar. Met rap, dance en balled’s. Ook met Audioslave kun je me blij maken. Michael Jackson’s muziek verveelt me ook nooit. Al was het maar omdat Bad mijn eerste cassette was.

- Wat wil je nog bereiken op radiogebied?
Ik heb de ambitie om te blijven groeien als DJ. Dat klinkt misschien flauw maar is het niet. Je bent zo goed als je laatste programma en dus ga ik er elke show voor.

Gerelateerde Artikelen