Kies je favoriete radiostation

Dossiers

1000e HD-radiozender Verenigde Staten de lucht in

DAB

In de verenigde Staten is vorige week de 1000e radiozender in High Definition (HD) van start gegaan. In Baltimore, in de staat Maryland, heeft ’98 Rock’ (WIYY) haar 19 jaar oude zender vervangen voor een nieuwe en is gelijk gestart met digitale uitzendingen in HD. Momenteel is HD-Radio bezig met een flinke opmars in de VS. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal radiostations dat uitzendt in HD bijna verdubbelt.

Terwijl in Europa nog druk gezocht wordt naar een waardige opvolger van de huidige analoge AM en FM-band en DAB in de meeste landen nauwelijks van d grond komt, schieten de HD-Radiostations in de VS momenteel als paddestoelen uit de grond. Eind van dit jaar verwacht ontwikkelaar iBiquity dat het totaal aantal HD-stations op 1200 komt.

Van analoog naar digitaal
HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande “analoge” FM en AM gedigitaliseerd worden. Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM- en AM uitgezonden en nog wel op dezelfde frequentie als het analoge signaal. De zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan. Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden. Hierdoor blijven de radiostations ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen.

Het grote verschil tussen HD en de reguliere uitzendingen zit hem in de geluidskwaliteit. FM uitzendingen krijgen een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met CD-kwaliteit, terwijl AM uitzendingen klinken als de huidige FM stereo zenders.

Een ander voordeel van HD-Radio is dat er meerdere radiostations via één frequentie kunnen worden uitgezonden, het zogenaamde ‘Multicasting’. Het aantal multicast stations bedraagt momenteel 400.

Nadelen?
Naast een hoop voordelen zitten er natuurlijk ook wel wat nadelen aan HD-Radio. Zo zou de geluidskwaliteit van HD-uitzendingen op de middengolf in de praktijk nogal tegenvallen. Tevens is het in de Verenigde Staten niet toegestaan om ’s nachts in HD op de middengolf uit te zenden vanwege eventuele storingen. Daarnaast zou HD ervoor zorgen dat het uitzendgebied van zowel de analoge als digitale uitzendingen beperkt worden. Mede aan de rand van de verzorgingsgebieden zouden de digitale HD-uitzendingen de analoge uitzendingen ernstig storen.

Europa
Inmiddels probeert iBiquity HD-Radio ook op de kaart te kunnen zetten in Europa. Momenteel wordt er al op kleine schaal getest in Zwitserland, Polen en Frankrijk.

Of HD-Radio/IBOC ooit in Nederland zal worden ingevoerd is nog maar de grote vraag. Doordat er sinds het Zerobase gebruikt wordt gemaakt van de (Near) Single Frequency Network techniek, zitten de frequenties in Nederland veelal te dicht op elkaar voor HD-Radio. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen