Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserland stelt DAB beschikbaar voor commerciële radio

DAB

In Zwitserland zullen binnenkort ook een aantal commerciële radiostations mogen gaan uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Mediaregulator BAKOM heeft voor het Duitstalige gedeelte van Zwitserland ruimte beschikbaar gesteld voor drie stations. In totaal kwamen dertien aanvragen binnen om uit te mogen zenden via DAB. Eind maart 2007 zal bekend worden gemaakt wie de winnaars zijn.

Momenteel zenden alleen de Zwitserse publieke radiostations uit via DAB. Om DAB meer op de kaart te zetten is besloten om nu ook commerciële radiostations ruimte te geven om uit te zenden via DAB. Het zal hierbij overigens gaan om radiostations die niet via AM of AM uitzenden. Zwitserland kent in de ether namelijk alleen maar regionale commerciële radio, waardoor de publieke radiostations monopolie hebben op het gebied van landelijke radio. Landelijke commerciële radio is in Zwitserland alleen mogelijk via kabel en satelliet. Met de invoering van DAB zal er dus een einde gaan komen aan dit monopolie.

In totaal kreeg BAKOM dertien inschrijvingen binnen van radiostations die willen gaan uitzenden via DAB. Diverse kabel- en satellietstations, zoals Radio Top Zwei, Radio 32 Goldies, Swiss Music Radio  en Radio Eviva, behoren dan ook tot de inschrijvers. Maar ook diverse nieuwe initiatieven, zoals Chartradio, Cash Classics, Digi-Box en Radio.ch, hebben zich aangemeld voor de frequenties.

Grote afwezige bij de inschrijving was overigens Radio 105. Deze partij heeft aangegeven vooralsnog niet geïnteresseerd te zijn in DAB. Hierop kopte DAB-digitalradio.ch, de DAB promotiesite van de publieke omroepen, dat Radio 105 hiermee de ‘DAB sneltrein’ mist, omdat DAB nu sterk in opmars zou zijn, zowel in Zwitserland als in het Buitenland. Hierop vroeg Radio 105 zich af over welke DAB sneltrein het ging en dat deze waarschijnlijk flinke vertraging had aangezien er nog nauwelijks ontvangers zijn verkocht in Zwitserland. Overigens sluit Radio 105 niet uit dat bij een eventuele volgende verdeelronde wel zal worden ingeschreven.

En dat er een volgende verdeelronde komt is zeer waarschijnlijk. Tijdens de Regionale Radio Conferentie (RRC06) in Genève, kreeg Zwitserland namelijk zeven landelijke multiplexen voor DAB toegewezen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen