Search
Close this search box.

Frankrijk kiest DMB en DRM voor digitale radio

Frankrijk heeft besloten om Digital Multimedia Broadcasting (DMB) en Digital Radio Mondiale (DRM) als standaard aan te stellen voor digitale radio. Eerder deze maand sloot Christine Albanel, minister van Cultuur, hiervoor een overeenkomst. Frankrijk is hiermee het zoveelste land waar de invoering van Digital Audio Broadcasting (DAB) verder weg is dan ooit.

Frankrijk kiest DMB en DRM voor digitale radio DMB maakt net als DAB gebruik van frequenties op band III en de L-Band. Het grote verschil tussen beide standaarden is dat bij DRM naast een audiostream ook een videostream aanwezig is. DRM zal ingezet gaan worden voor radiofrequenties onder de 30 MHz. Hierdoor zal de kortegolf, de middengolf en langegolf op termijn gedigitaliseerd gaan worden.

Al in de zomer van 2005 werd duidelijk dat de grote radiogroepen in Frankrijk niet stonden te springen om DAB. Het grote bezwaar was dat de technologie veroudert is. De oorspronkelijke technologie dan DAB maakte namelijk gebruik van MP2, waardoor een hoge bitrate en dus veel capaciteit benodigd was om een goede geluidskwaliteit te kunnen realiseren. De afgelopen jaren is er dan ook had gewerkt aan een verbeterde DAB-techniek. Dit leidde tot DAB+, dat gebruik maakt van de nieuwere MP4 technologie in combinatie met het AAC+ codec. Hierdoor is slechts een derde van de capaciteit benodigd dan bij MP2.

Het mag enigszins verassend genoemd worden dat Frankrijk voor DMB gekozen heeft in plaats van DAB+. DMB levert weliswaar een beter geluidskwaliteit en vergt minder capaciteit dan DAB, maar is toch nog een slordige 20% minder efficiënt dan DAB+. Dit komt mede doordat bij DMB altijd een videostream aanwezig is van tenminste 2 kbps. En deze stream is niet altijd benodigd voor radiostations. Tijdens een recente test in Frankrijk gebruikten sommige stations deze stream alleen om plaatjes uit te zenden. Plaatjes uitzenden kan echter ook met DAB en kost daar minder capaciteit omdat er geen constante videostream benodigd is. Daarnaast kunnen moderne DAB-ontvangers plaatjes tegenwoordig in hun geheugen opslaan.

Bij DMB kunnen er weliswaar meer radiostations uitzenden via één multiplex dan bij DAB, het zijn er altijd nog minder dan bij DAB+. Daar komt ook nog bij dat de bitrates van DMB een kleine 40% lager zijn dan bij DAB+, waardoor de geluidskwaliteit van DMB nog altijd niet beter is dan de huidige analoge FM. WorldDMB, de overkoepelende organisatie ter promotie van Digitale radio en media, adviseert daarom ook om DMB vooral niet te gaan gebruiken als standaard voor digitale radio.

Doordat Frankrijk kiest voor ondermeer DMB lijkt de komst voor een Europese standaard voor digitale radio verder dan ooit. In het Verenigd Koninkrijk is al gekozen voor DAB, terwijl in Zwitserland getest wordt met HD-Radio. Duitsland test met HD-Radio en FMeXtra en ook in Nederland werd het afgelopen half jaar getest met FMeXtra. [RS/Radio.NL]