Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Vogelgeluiden vervangen ‘Oneword’ radio via DAB in Engeland

DAB

Luisteraars via DAB in het Verenigd Koninkrijk hebben sinds kort de beschikking over een uiterst rustgevend radiostation. Op de plek waar voorheen het radiostation ‘Oneword’ te horen was, zijn nu vogelgeluiden te horen. Het gaat hierbij om een tijdelijke opvulling totdat er een nieuwe aanbieder is gevonden die de vrijgekomen ruimte op het landelijke multiplex wil gaan invullen. Desondanks blijkt ‘Birdsong Radio’ nog redelijk populair te zijn onder de inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

De ‘Birdsong’ werd oorspronkelijk gebruikt voor de testuitzendingen van het Engelse Classic FM in 1992. Drie jaar geleden werd het nog gebruikt door een station genaamd ‘D1_temp’, dat tijdelijk via DAB uitzond. Ook toen bleek het al redelijk populair te zijn, want er kwamen flink wat klachten binnen toen de zender haar uitzendingen staakte.

Nu kunnen zij opnieuw genieten van de rustgevende vogelgeluiden op de plek waar voorheen ‘Oneword’ uitzond. Het gaat hier overigens om een tijdelijke invulling, want zodra Digital One, exploitant van het landelijke DAB multiplex voor commerciële radio, een nieuwe aanbieder heeft gevonden, zullen de uitzendingen gestaakt worden. Vooralsnog is de ‘Birdsong’ elke dag tussen zes uur ’s ochtends en middernacht non-stop te beluisteren. Op de plek waar voorheen de hitzender ‘Core’ uitzond is nu BFBS Radio, dat zich richt op Britse militairen, te beluisteren. Ook dit is vooralsnog tijdelijk.

Geruchten gaan dat binnenkort mogelijk ook ‘Planet Rock’, ‘TheJazz’ en ‘Life’ hun uitzendingen via het landelijke DAB multiplex gaan staken. Als bezuinigingsmaatregel zou eigenaar GCap Media de investeringen in digitale radio fors willen beperken. Daarnaast zou het van haar meerderheidsbelang (68%) in Digital One af willen.

Luister hier naar een opname van Birdsong Radio. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen