Zoek
Sluit dit zoekvak.

Global Radio koopt Engelse GCap Media

Global Radio wordt de nieuwe eigenaar van GCap Media, het grootste radioconcern van het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen maandag werd bekend dat Global ruim 475 miljoen euro betaald voor de eigenaar van Classic FM, Capital 95.8 en Xfm. Hiermee is een einde gekomen aan vier maanden van onderhandeling.

In totaal deed Global Radio, eigenaar van Heart, Galaxy en LBC, drie keer een bod op GCap. Het eerste bod van 417,5 miljoen werd door de Raad van Bestuur van GCap afgewimpeld als ‘bespottelijk’. Ook het tweede bod van 435 miljoen werd als te laag beschouwd. Daarmee leek een overname verder dan ooit, aangezien Global een deadline opgelegd had gekregen door The Takeover Panel, dat toeziet op overnames en fusies. Het radioconcern had namelijk tot afgelopen woensdag de tijd om met een ‘vast voornemen’ te komen om GCap over te nemen, anders moest het tenminste zes maanden wachten voordat er opnieuw geboden mag worden.

Begin maart kwam Global met een derde bod. Dit keer was het bereid om 475 miljoen euro te betalen, wat neer komt op 225 pence per aandeel. Afgelopen maandag besloot de Raad van Bestuur van GCap het bod alsnog te accepteren. En dat betekent dat de portfolio van Global Radio flink groeit. Alleen al in Londen zal het eigenaar worden van de lokale radiostations Heart, LBC 97.3, Capital 95.8, Choice FM, Xfm, LBC News 1152 en Gold. Achter Global Radio gaan Ierse magnaten als JP McManus, John Magnier en Dermot Desmond schuil. Het bedrijf wordt momenteel geleidt door voormalig ITV-chef Charles Allen.

Ondanks dat de verkoop van GCap Media aan Global Radio doorgaat, hebben de digitale radiostations ‘TheJazz’ en ‘Life’ hun uitzendingen via Digital Audio Broadcasting (DAB) gestaakt. Via de satelliet en internet is TheJazz overigens nog wel te beluisteren. Wel wordt er tussen de muziek veelvuldig verwezen naar het nieuwe themakanaal ‘Classic FM Jazz’, dat via de website van Classic FM te beluisteren is. [RS/Radio.NL] 

Gerelateerde berichten