Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Engelse Global Radio en Channel 4 overwegen samenwerking DAB

DAB

Global Radio en Channel 4 overwegen om samen te gaan werken op het gebied van Digital Audio Broadcasting (DAB), zo meldt de ‘Financial Times’. Channel 4 heeft middels haar ‘4 Digital Group’ de rechten verworven om een landelijk DAB multiplex in het Verenigd Koninkrijk te mogen exploiteren, maar heeft problemen om haar zendernetwerk in de lucht te krijgen. Global Radio daarentegen verwierf door de aankoop van GCap Media ook een deel van het andere landelijke multiplex voor commerciële radio, en zoekt partners om lege ruimtes te vullen.

Engelse Global Radio en Channel 4 overwegen samenwerking DABOpstartproblemen
In juli 2007 werd bekend dat 4 Digital Group van het Engelse Channel 4 de komende twaalf jaar het tweede landelijke multiplex voor commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk mag gaan exploiteren. Het was de bedoeling dat het netwerk nog dit jaar in de lucht zou gaan en dat er tien radiostations op zouden gaan uitzenden, maar het ziet er echter niet naar uit dat deze plannen op korte termijn zullen worden gerealiseerd. Twee van de stations die zouden gaan uitzenden via het nieuwe multiplex waren Virgin Radio Viva (vrouwenzender) en Sky News Radio (non-stop nieuws), maar zowel Virgin Radio als Global Radio besloten zich terug te trekken.

Daarnaast heeft 4 Digital Group nog steeds geen contract gesloten met een zenderexploitant om het zendernetwerk ook daadwerkelijk in de lucht te brengen, waardoor het waarschijnlijk nog minimaal een jaar zal duren voordat de eerste zenders ook daadwerkelijk aan zullen gaan. Tevens heeft Channel 4 besloten om de start van haar eigen radiostations met meerdere maanden uit te stellen.

Leegloop
Global Radio daarentegen zoekt momenteel partners om de vrije ruimte op haar landelijke DAB multiplex te vullen. Door de aankoop van GCap Media is Global namelijk groot aandeelhouder geworden van ‘Digital One’ dat het andere landelijke DAB multiplex voor commerciële radio exploitant. De afgelopen maanden verdwenen er echter flink wat stations van dit multiplex. Zo staakten in januari van dit jaar de hitzender ‘Core’ en ‘Oneword’, voornamelijk programma’s uitzendt over boeken, comedy en drama, hun uitzendingen. Eind vorige maand verdwenen ook ‘The Jazz’ en ‘Life’ uit de lucht.

Opvullen
Als tijdelijke oplossing zijn nu momenteel vogelgeluiden via DAB te beluisteren. Daarnaast heeft ook BFBS Radio, dat zich richt op Britse militairen, getest via DAB, maar deze uitzendingen zijn inmiddels weer gestaakt. Global Radio is nu druk op zoek naar partners om de lege gaten op haar multiplex definitief op te vullen. Dit zou opgelost kunnen worden door samen te gaan werken met 4 Digital Group. Deze heeft immers al contracten met ondermeer Bauer, UTV en UBC over doorgifte van radiostations. Het zou dus een mogelijke oplossing zijn om een aantal van deze stations alvast te laten uitzenden via het multiplex van Global, al is hier wel goedkeuring van mediawaakhond Ofcom voor nodig.

Maar ook de BBC zou interesse hebben in ruimte op het multiplex van Global. Momenteel exploiteert de BBC haar eigen landelijke multiplex, maar met 11 radiostations zit deze propvol. Het gevolg is dat de stations met te weinig bandbreedte uitzenden, waardoor de geluidskwaliteit ronduit slecht is. Door één of meerdere stations van de ‘Beeb’ over te hevelen naar een ander multiplex, zou de omroep een einde kunnen maken aan deze problemen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen