Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ofcom verleent Channel 4 uitstel voor start DAB

DAB

De Engelse mediawaakhond Ofcom heeft ‘4 Digital Group’, de radiotak van Channel 4, uitstel verleend voor het in de lucht brengen van haar landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Oorspronkelijk zou dit multiplex nog deze zomer de lucht in gaan, maar door tegenslagen wil het Channel 4 maar niet lukken om aan de verplichtingen te voldoen. Ondertussen is UBC gestopt met haar downloadservice via DAB.

Moeizaam
Terwijl het Digital Radio Development Bureau vorige maand nog met een lovend persbericht kwam, waarin vermeld werd dat de verkoop van DAB-ontvangers een nieuw record heeft bereikt in het Verenigd Koninkrijk, hebben de radiogroepen nog altijd grote moeite met de exploitatie van hun digitale radiostations. Met ruim zeven miljoen verkochte ontvangers in tien jaar tijd lijkt het erop dat het nog steeds niet mogelijk is om een DAB-station zonder verlies te kunnen exploiteren. Dat werd eerder dit jaar nog eens pijnlijk duidelijk toen Oneword, Core, Life en TheJazz hun uitzendingen staakten. Planet Rock werd door de recente verkoop op het nippertje gered.

Maar ook het in de lucht brengen van het tweede landelijke DAB-multiplex voor commerciële radio gaat niet van een leien dakje. Channel 4 verwierf middels haar ‘4 Digital Group’ vorig jaar de rechten om dit DAB-multiplex gedurende twaalf jaar te mogen exploiteren. Deze zomer zouden daarop de eerste acht radiostations van start gaan, maar Channel 4 heeft grote problemen om haar plannen te realiseren. Zo trokken twee radiostations zich al snel terug.

Channel 4 hoopt nu op een samenwerking met Global Radio, dat middels de aankoop van GCap Media het eerste landelijke DAB-multiplex voor digitale radio grotendeels in handen kreeg. Volgens ‘Mediaweek’ heeft mediaregulator Ofcom inmiddels al goedkeuring verleend aan Channel 4 om ‘de start’ uit te stellen. Hoeveel uitstel wordt verleend moet Ofcom nog vaststellen op basis van een bijgewerkt plan en aangepaste planning. Later deze zomer zal hierover meer bekend worden gemaakt.

DAB uitgedownload
Ondertussen heeft UBC Media besloten om te stoppen met haar downloadservice via DAB. Na een test in 2006 werd besloten om in december 2007 officieel te starten met deze service, die de naam ‘Cliq’ kreeg. Luisteraars van ondermeer Heart, Galaxy, Smooth Radio en Magic 105.4 konden dan de muziek die ze op de radio horen met één druk op de knop downloaden naar de mobiele telefoon en/of computer.

Na een half jaar heeft UBC echter besloten om te stoppen met ‘Cliq’, zo meldt ‘RadioToday’. De service, waarin ruim 2,5 miljoen euro is geïnvesteerd, kwam nauwelijks van de grond doordat mobieltjes met DAB-ontvanger nog nauwelijks verkrijgbaar zijn. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen