Search
Close this search box.

“Show Russell Brand had nooit uitgezonden mogen worden”

De show van Russell Brand op BBC Radio 2 waarin een reeks treitertelefoontjes werd gepleegd aan het adres van acteur Andrew Sachs had nooit uitgezonden mogen worden, zo luidt het oordeel van BBC Trust. De toezichtraad van de omroep publiceerde afgelopen vrijdag de uitslag van het onderzoek omtrent de ‘Sachsgate’. Dat dit wel gebeurd is, is te wijten aan een aaneenschakeling van fouten gemaakt door een deel van het personeel van BBC Radio 2.

Tijdens de radioshow van Russell Brand op zaterdag 18 oktober was collega Jonathan Ross te gast om zijn nieuwe boek te promoten. Tevens was het de bedoeling dat Fawlty Towers acteur Andrew Sachs telefonisch geïnterviewd zou worden. In de vooraankondiging vertelde Brand aan Ross dat hij met Georgina Baillie, de kleindochter van Sachs, naar bed was geweest. Toen Brand vervolgens het antwoordapparaat van Sachs kreeg en een bericht insprak schreeuwde Ross opeens “He fucked your granddaughter”, waarna een hard gelach te horen was. Pogingen van Brand om opnieuw het antwoordapparaat in te spreken maakten de situatie alleen maar erger.

Door de uitzending brak er een storm van kritiek los. In totaal kreeg de BBC meer dan 42.000 klachten binnen. Russell Brand besloot naar aanleiding van alle kritiek ontslag te nemen, terwijl Jonathan Ross voor drie maanden geschorst werd. Ook namen twee bazen bij BBC Radio 2 ontslag.

Volgens BBC Trust, de toezichtraad van de omroep, heeft de BBC ernstige fouten gemaakt. Allereerst had de bewuste uitzending nooit uitgezonden mogen worden. En dat had in dit geval voorkomen kunnen worden, want de show van Russell Brand was al op woensdag 15 oktober opgenomen. BBC Trust is van mening van de producer die de opname regelde de opname gelijk had moeten stoppen nadat Ross “He fucked your granddaughter” had geroepen. Dit had voorkomen dat het antwoordapparaat van Sachs verder besmeurd zou worden met vuiligheden. De BBC zelf wordt verweten dat het een te onervaren producer had ingezet op zo’n riskant programma.

De producer besloot overigens wel om het voorval te melden bij het hoofd van de afdeling ‘Compliance’, dat goedkeuring moet geven voor uitzending. Hij vermelde daarbij dat het programma vulgaire taal bevatte, maar dat acteur Andrew Sachs toestemming zou hebben gegeven voor uitzending. Wat hij echter niet meldde was dat Sachs beloofd was dat de aflevering gekuist zou worden. Iets wat overigens nauwelijks gedaan was. De Head of Complaince stelde vervolgens voor aan Lesley Douglas, als programmaleider verantwoordelijk voor uitzending, om de show uit te zenden, maar wel te voorzien van een waarschuwing vooraf. Zonder de bewuste show zelf gehoord te hebben besloot Douglas hiermee akkoord te gaan.

BBC Trust is van mening dat de BBC hiermee zijn eigen regelgeving heeft overtreden. Om herhaling te voorkomen is de toezichtraad van mening dat er een lijst moet komen met risicovolle programma’s. Ook moeten voortaan alle risicoprogramma’s die zijn opgenomen vooraf beluisterd worden door een leidinggevende van de BBC. In geval van twijfel moet het programma ook nog door een tweede leidinggevende beluisterd worden. Ook moeten er eisen worden opgesteld voor een formulier dat moet worden ingevuld bij het keuren van een programma.

Het volledige rapport van BBC Trust is hier (PDF) na te lezen. Naast de Sachsgate wordt hierin ook een klacht over het televisieprogramma van Jonathan Ross van mei 2008 behandeld. Ross zou hierin gescholden hebben tegen tv-presentator en voormalig radiodeejay Michael Aspel en actrice Gwyneth Paltrow. Tegen laatstgenoemde vertelde Ross zelfs dat hij met haar naar bed zou willen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten