Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Australië stapt over op DAB+

DAB

Een groot deel van de Australische radiostations heeft de handen ineen geslagen voor de uitrol van Digital Audio Broadcasting (DAB). Vanaf mei 2009 kunnen inwoners van vijf grote steden bijna alle landelijke en lokale radiostations die actief zijn op FM en AM ook ontvangen via DAB. Om uitstekende geluidskwaliteit aan te kunnen bieden is gekozen om te gaan uitzenden via de nieuwe standaard DAB+. Inmiddels is een grote promotiecampagne gestart om de luisteraars op de hoogte te brengen.

Net als in Nederland en vele andere landen is DAB in Australië nog niet van de grond gekomen. Sinds eind 2003 wordt er getest in Sydney, waar momenteel drie multiplexen in de lucht zijn. Hierop zijn populaire stations als Mix FM, 2Day en Nova 96 9 te beluisteren, alsmede het landelijke station ABC Classic FM. Doordat nog steeds gebruikt wordt gemaakt van de verouderde MP2 techniek, verschilt de kwaliteit per radiostation. Een aantal radiostations zendt uit met een bandbreedte van 224 kbps, terwijl andere genoegen nemen met slechts 128 kbps, wat nog slechter klinkt dan FM.

Het grote probleem is dat goede geluidskwaliteit veel bandbreedte kost, waardoor er minder radiostations per multiplex uitzenden. Hierdoor zenden in Sydney slechts vier of vijf radiostations per multiplex uit, waardoor er onvoldoende ruimte is om alle radiostations digitaal uit te laten zenden.

Om van DAB een succes te maken hebben de Australische radiogroepen goed gekeken naar het Verenigd Koninkrijk. Daarbij is vooral gelet op wat er juist niet gedaan moet worden: geluidskwaliteit opofferen ten gunste van meer radiostations. De Australische radiogroepen hebben daarom besloten om te gaan uitzenden in DAB+. Deze nieuwe standaard maakt gebruik van de nieuwere MP4 technologie in combinatie met het AAC+ codec, waardoor slechts een derde van de capaciteit benodigd is van traditionele DAB.

Na meer dan drie jaar voorbereiding staat Australië nu aan de vooravond van de uitrol van DAB. Vanaf mei kunnen inwoners van Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide de meeste lokale en landelijke radiostations via DAB ontvangen. In Syney zullen bijvoorbeeld 21 radiostations via DAB te ontvangen zijn, waaronder ook enkele digitale themakanalen zoals Radar, Novanation en Koffee. Met welke bandbreedte de radiostations zullen gaan uitzenden is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal dit tenminste 128 kbps zijn.

Om de luisteraars te informeren over de komst van DAB zijn de commerciële radiostations in de vijf steden een grootschalige promotiecampagne begonnen. Via de website Digitalradioplus.com.au kunnen luisteraars zich laten informeren of DAB al bij hun beschikbaar is en welke stations er precies ontvangen kunnen worden. Daarnaast zijn alle radiostations ook live te beluisteren via deze website. Ook is hier te zien welke DAB+ ontvangers er allemaal te koop zijn.

Ondanks dat er gestart wordt met uitzenden via DAB, is er nog geen datum vastgesteld voor de uitschakeling van de analoge (FM en AM) frequenties. Het duurt namelijk nog wel flink wat jaren voordat DAB overal in Australië beschikbaar is. Na de vijf grote steden zal DAB+ namelijk gefaseerd uitgerold gaan worden naar andere dorpen en steden. Daarnaast moeten ook nog eens meer dan 45 miljoen analoge radio-ontvangers vervangen worden door DAB+ ontvangers. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen