Search
Close this search box.

Publieke omroep Tros claimt hoogste ledental

De Tros heeft de meeste leden van alle publieke omroepen. De omroep laat dinsdag weten met 465.455 de grootste publieke omroepvereniging van Nederland te zijn. Vijf jaar geleden stond de ledenteller nog op 430.918. Het Commissariaat voor de Media, die de ledenaantallen van de publieke omroepen verzamelt, wil niet vooruitlopen op de officiële bekendmaking, die vrijdag plaatsvindt. De Tros claimt meer leden te hebben dan de EO en de KRO, die vijf jaar geleden nog meer leden hadden dan de Tros.

In vijf jaar tijd is het aantal leden van de Tros met zo’n 35 duizend leden toegenomen, volgens de Tros ‘zonder dat er een kostbare ledenwerfcampagne is geweest’. Maandag waarschuwde minister van Media Ronald Plasterk (PvdA) nog dat de uitzendlicentie van de Tros wordt ingetrokken als de omroep de regels van de mediawet blijft negeren. In meerdere programma’s van de Tros wordt sluikreclame gemaakt of worden sponsorregels overtreden.

Peter Kuipers, algemeen directeur Tros: “Dit is voor ons dubbel feest in het jaar dat de omroep 45 jaar bestaat. Het is vooral een keiharde bevestiging van ons bestaansrecht. De Tros is een omroepvereniging die stevig en breed is geworteld in de Nederlandse samenleving. Voor miljoenen kijkers en luisteraars voorziet de Tros in een duidelijke behoefte. Deze ledengroei en de nummer één-positie zijn een geweldige beloning en stimulans. Ik wil onze trouwe achterban dan ook ontzettend bedanken.”

Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht van de Tros, uitte veel kritiek op minister Ronald Plasterk. Nijpels noemde de dreigende taal van Plasterk in een brief aan de Eerste en de Tweede Kamer ,,ongepaste flinkigheid van de minister”. “Het is ongenuanceerde taal van Plasterk. De minister mag zich in zijn handen knijpen met een omroep als de TROS, die al 45 jaar lang loyaal is aan het publieke bestel en het afgelopen jaar 8 miljoen euro aan eigen reserves in de programmering heeft gestoken. Dat is het meest van alle omroepen.”

Televisie
Radar, Vermist, Opgelicht?!, TV Show, Bananasplit, De Dik Voormekaar Show en de Muziekfeesten voeren met grote regelmaat de lijst aan van best bekeken programma’s. Daarnaast krijgen veel programma’s een hoge waardering zoals de uitzendingen met André Rieu, actualiteitenrubriek EénVandaag en de dramaserie Flikken Maastricht.

Radio
Ook de radioprogramma’s Tros Gouden Uren, Tros Nieuwsshow en Tros Kamerbreed staan maandelijks hoog in de overzichten van de luistercijfers. En internet blijft niet achter: de websites tros.nl, trosradar.nl, eenvandaag.nl en vermist.nl behoren tot de omroepsites met de meeste bezoekers, zo meldt de omroep. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten