Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radiostations VS willen meer vermogen voor digitale radio

DAB

Radiostations in de Verenigde Staten hebben bij mediaregulator FCC een verzoek ingediend om het vermogen van digitale uitzendingen te mogen verhogen. Hierdoor hopen de stations de ontvangst van HD (Hybrid Digital) Radio fors te kunnen verbeteren. Momenteel zorgt de ontvangst binnenshuis namelijk nog vrij vaak voor problemen.

HD-Radio
Sinds ongeveer zes jaar zenden een groot aantal radiostations in de Verenigde Staten via HD-Radio digitaal uit. HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande ‘analoge’ FM en AM gedigitaliseerd worden. Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM en AM uitgezonden. Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan.

Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden: de zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Hierdoor blijven de radiostations analoog ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen. Om de digitale uitzendingen te kunnen ontvangen is een speciale HD-ontvanger nodig.

Multicasting
Ook is het voor radiozenders mogelijk om extra stations uit te zenden via HD-Radio, het zogenaamde multicasten. Zo zendt de hitzender Z100 (WHTZ) in New York City bijvoorbeeld niet alleen het eigen signaal digitaal uit, maar bijvoorbeeld ook het station Z100 HD2, waarop alleen maar nieuwe muziek wordt uitgezonden. WPLJ zendt naast het eigen signaal ook de True Oldies Channel van Scott Shannon en de sportzender 66 WFAN digitaal mee. Inmiddels is het aantal radiostations dat gebruik maakt van HD-Radio al opgelopen tot meer dan 1900. Ongeveer 1000 hiervan zenden extra stations mee.

Problemen
Omdat de digitale signalen naast de analoge signalen worden uitgezonden, kan dit voor storingen zorgen bij naastliggende stations. Daarom is het uitzenden via HD-Radio aan strenge regels gebonden. Zo mag er bijvoorbeeld maar 1% (1 dB) van het vermogen van de analoge uitzendingen ingezet worden voor digitale uitzendingen. Het gevolg is dat de digitale signalen minder ver komen dan de analoge signalen. Daarnaast levert ook de ontvangst binnenhuis nogal wat problemen op.

Om de ontvangstproblemen van HD-Radio op te lossen hebben diverse Amerikaanse radiostations, waaronder de nationale publieke radio (NPR), alsmede iBiquity, de ontwikkelaar van HD-Radio, mediawaakhond FCC verzocht om het vermogen voor digitale uitzendingen te mogen vermogen.

Testen
Het afgelopen jaar testte Greater Media in Boston met meer vermogen voor digitale uitzendingen. Country 102.5 (WKLB) verhoogde in eerste instantie het vermogen van de digitale uitzendingen met 6% naar 6% (6 dB) van het vermogen van de analoge uitzendingen en later zelfs naar 10% (10 dB). Hierdoor nam de dekking van de HD-uitzendingen fors toe. Bij 10% werd zelfs dezelfde dekking gerealiseerd als de analoge uitzendingen. Een toename van ruim 30% van de dekking die nu gerealiseerd wordt. Daarnaast werd ook de ontvangst binnenshuis fors verbeterd. Dit terwijl het hogere vermogen van het digitale signaal nauwelijks voor extra storingen zorgde. Alleen aan de rand van de verzorgingsgebieden was storing waar te nemen, maar dat was bij minder vermogen ook al het geval.

De radiostations verzoeken de FCC dan ook om voortaan om digitale uitzendingen met 6% van het vermogen voor analoge uitzendingen toe te staan. Daarnaast is de NPR nu nog aanvullend onderzoek aan het doen en als deze goed uitpakken, willen de radiostations het vermogen van digitale uitzendingen zelfs opvoeren naar 10% van het analoge signaal.

Kosten
Overigens is nog sterk de vraag hoeveel stations daadwerkelijk het vermogen van de digitale uitzendingen zal gaan opvoeren. Het brengt namelijk nogal de nodige kosten met zich mee. De huidige generatie HD-zenders zijn namelijk nog behoorlijk inefficiënt. Onder de huidige regelgeving heeft een station dat uitzendt met een analoog vermogen van 20kW ongeveer 2 kW nodig om 200 W (1%) vermogen voor digitale uitzendingen te produceren. Indien toegestaan wordt om met 10% van het analoge vermogen digitaal te gaan uitzenden, dus met 2 kW, dan is daar een zender met een vermogen van 20 kW voor nodig. 90% van het vermogen dat in de zender wordt gestopt gaat dus verloren. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen