Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Absolute Radio gestart met Dabbl

DAB

De Engelse pop-rockzender Absolute radio is vorige week begonnen met haar derde digitale radiostation: Dabbl. Dit kersverse radiostation brengt uitsluitend live registraties die de afgelopen 30 jaar zijn opgenomen tijdens concerten en festivals. Vooralsnog is Dabbl uitsluitend tussen 19 en 6 uur via internet te beluisteren, alsmede via Digital Audio Broadcasting (DAB) in de regio Londen.

Met de live registratie uit 2000 van ‘Living on a prayer’ van Bon Jovi vanuit Zürich zag Dabbl afgelopen donderdag (1 oktober) om 19 uur het levenslicht. Dagelijks kunnen luisteraars (Dabblrs) 12 uur per dag afstemmen op de beste live muziek. Luisteraars kunnen aan de zender doorgeven welke live optredens ze willen horen. Als gevolg hiervan zal er komende zes weken nog flink getimmerd worden aan het station.

Vooralsnog is het station 12 uur per dag via internet te beluisteren, alsmede via DAB in Londen. Dabbl deelt namelijk het kanaal met de kinderzender Fun Kids, dat tussen 6 en 19 uur uitzendt. De kwaliteit via DAB laat echter nog te wensen over, want Dabbl zendt in mono met een bitrate van 80 kbps uit. Via internet is dit 128 kbps in stereo.

Opvallend is dat luisteren naar Dabbl via internet officieel geblokkeerd wordt voor luisteraars van buiten het Verenigd Koninkrijk, terwijl Absolute Radio zelf en de twee andere digitale kanalen, Absolute Classic Rock en Absolute Xtreme, wel gewoon te beluisteren zijn buiten het Verenigd Koninkrijk.

Absolute Radio vierde vorige week overigens ook haar eerste verjaardag. Op maandag 29 september 2008 ging het station van start als opvolger van Virgin Radio, dat na 15 jaar uit de ether verdween. De reden hiervoor was dat het station verkocht was door de Scottish Media Group aan Times Infotainment Media Limited (TIML), echter zonder de rechten voor het gebruik van de naam Virgin. Dit merk is namelijk eigendom van zakenman Richard Branson. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen