Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Bas Emons [Radio Decibel]

In gesprek met?

Met veel mediageweld werd eind oktober 2008 bekend gemaakt dat Radio Decibel van Bas Emons en Boomerang van Pierre Karsten samen City FM hadden gekocht om vanaf 1 januari 2009 Radio Decibel in de hele Randstad te laten klinken. Nu bijna een jaar later is er volgens Bas Emons een ernstig eigendomsgeschil ontstaan, omdat zowel Emons, de oud aandeelhouders en een externe investeerder nog geen euro van Karsten betaald hebben gekregen.

Bas Emons is sinds 1986 actief in radioland. Na diverse lokale omroepen werkte hij in de jaren ’90 onder andere bij Keizerstad, Delta/Kontakt, Peelstar FM en Unique FM bij Nijmegen. In 1998 begon hij als DJ en salesmanager bij Radio Decibel in Nuenen.

Sinds 2001 is Emons zelf actief als radio-ondernemer. In 2002 richtte hij samen met Perry Oerlemans een radioproductiebedrijf op om vervolgens Radio Decibel in Nuenen over te kunnen nemen. Het groeide uit tot een succesvol radiobedrijf met 12 professionele vaste radiomensen die dagelijks 6 separate Decibel regio-edities produceerde. In 2005 kwam daar een Spaanse editie bij die zich richtte op de Nederlanders aan de Costa Blanca.

Emons had altijd al de droom om Decibel in Amsterdam weer nieuw leven in te blazen en zo geschiede. Begin 2007 werd Magic FM overgenomen en op 1 maart 2007 startte de commerciële editie voor Groot Amsterdam. In de beginmaanden bestond het nog uit non-stop muziek met regionaal en landelijk nieuws.

In mei 2007 besloot Emons naar Amsterdam te verhuizen om zijn ambitie verder uit te bouwen en Decibel groot te maken. Eenmaal in de hoofdstad gesetteld proefde Emons de enorme potentie van een radiostation voor de hoofdstad en nam hij het initiatief om Rob van Someren (nu Radio Veronica) van de oorspronkelijke Amsterdamse piraat Decibel te benaderen en te onderzoeken of er raakvlakken waren. Het klikte meteen en men besliste de krachten te bundelen en na maandenlang keihard werken was er comeback van Decibel die op 1 december 2007 plaatsvond in de Escape.

Hoe heb je Karsten leren kennen?
Midden vorig jaar ben ik na het eerste succesvolle halfjaar van Decibel in Groot Amsterdam samen met Ruud Hendriks (bekend van RTL4, Het Gesprek en Slam FM) op zoek gegaan naar nieuw bedrijfskapitaal om verdere groei te kunnen verwezenlijken. We hielden bedrijfspresentaties bij kleine en grote mediapartijen en uiteindelijk ontstond er een klik met Pierre Karsten van Boomerang. Niet alleen ikzelf maar ook de oud aandeelhouders kwamen al snel tot een overnameovereenkomst van hun aandelen. Ik maakte in de tussentijd met Karsten ook afspraken over de hoogte en inbreng van nieuw bedrijfskapitaal en de bestemmingen daarvan.

De band tussen mij en Karsten werd steeds beter en al snel bespraken we verdere groeiambities en onderzochten deze op haalbaarheid.  Karsten vertelde dat hij een paar maanden daarvoor de NL-magazines van PCM had gekocht en zo ontstond bij ons het idee om de radio hieraan te koppelen en Decibel uit te rollen in de gehele Randstad.

Hoe kwam de overname van City FM tot stand?
We wilden een station dat in alle grote steden keihard te ontvangen zou zijn. De eerste overnamegesprekken waren met Raoul Wedel van Fresh FM maar al vlug bleek dat zijn kavel in Rotterdam niet optimaal genoeg was. We kwamen tot de conclusie dat ons combinatieplan alleen via het kavel van City FM mogelijk was.  Onderweg naar Arnhem met de Maserati van Karsten gaf ik hem het mobiele nummer van Gerro Vonk en er werd een afspraak gemaakt. Ongeveer een week later was de eerste vruchtbare ontmoeting en binnen enkele weken was de overname van City FM een feit.

En wat is er toen afgesproken?
Radio Decibel zou ik vanaf 1 januari 2009 via het kavel van City FM exploiteren en de voormalige Decibel Amsterdam frequentie (94.9 FM) zou Radio Unique worden en zo geschiedde het ook. We spraken af om een nieuw bedrijf op te richten voor de exploitatie van City FM. Ik bracht mijn bedrijf (Radio Decibel Amsterdam, inclusief personeel, assets, adverteerders en waardevol netwerk) in voor mijn aandeel in het huidige Decibel Radio Formats BV. Over intellectuele zaken zoals het merk, logo en internet domeinen heb ik een separate overeenkomst met Karsten gesloten. Het betrof een gedeeltelijke verkoop van het merk en vervolgens het gebruiksrecht van Radio Decibel.

Direct na de kick-off op 1 januari 2009 via de frequenties van City FM is de oude BV het exploitatiebedrijf van Radio Unique 94.9 FM geworden.

Wat is toen precies jouw aandeel in Radio Decibel geworden?
Op 19 november 2008 heb ik een volmacht getekend voor de levering van aandelen in Boomerang Studycards BV nadat Notaris Kornelis in Amsterdam deze stukken gestuurd had. De besloten vennootschap ‘Decibel Radio Formats BV’ is namelijk de nieuwe naam geworden van deze lege BV “een BV-tje die ik nog op de plank heb liggen,” volgens Karsten. Voorheen stond deze vennootschap als Boomerang Studycards BV in het handelsregister waar ik tot 9 februari netjes als bestuurder en algemeen directeur stond ingeschreven.

Wat is er dan precies misgegaan?
Een week na de opening van Decibel is er een groot meningsverschil tussen Karsten en mij ontstaan nadat ik in de bres was gesprongen voor de oud aandeelhouders en een investeerder, die ondanks Karsten’s keiharde (schriftelijke) toezeggingen nog steeds geen overname gelden hadden ontvangen. Ik stond hier continu tussenin en verloor steeds meer geloofwaardigheid bij de oud aandeelhouders, die ik juist zeer dankbaar was omdat ze me zo geholpen hadden om überhaupt ooit in Amsterdam met Decibel te kunnen beginnen. De gemoederen liepen flink op en we kwamen er ook niet uit. Om het niet verder uit de hand te laten lopen zou ik tijdelijk met verlof gaan zodat Decibel in ieder geval van start kon en ik mij in alle rust kon bezinnen.

Groot was niet alleen mijn verbazing maar ook die van alle juridische betrokkenen en de Kamer van Koophandel dat Karsten mij –tijdens mijn verlof en zonder iemand in te lichten- op eigen houtje heeft laten uitschrijven. Dit is ronduit strafbaar en daarover is nu dan ook een procedure aan de gang.

Ook Radio Unique was helaas maar voor korte duur, want Karsten heeft tijdens mijn verlof enkele weken na de opening, eveneens zonder mijn toestemming de exploitatieovereenkomst van de 94.9 FM met Stichting BKB3 volledig onrechtmatig doorverkocht aan RADIONL.

Na alle drukte, spanningen en stress rondom de verhuizing van de studio van Decibel, City FM, de opening en wat er allemaal daarna gebeurde raakte ik steeds minder gecharmeerd van Karsten’s spelletjes die steeds intimiderender werden. Ik ging hem steeds minder vertrouwen en dat was in die situatie een akelig gevoel.
Dat gevoel bleek in zijn geheel juist zoals de curator van ‘Radio Formats Nederland BV’ later schriftelijk aan Karsten bevestigde. Ik zou zelfs strafbaar zijn geweest als ik aan deze vorm van illegale bedrijfsovername mijn medewerking had verleend. Het faillissement van ‘Radio Formats Nederland BV’ is overigens zelf door de aandeelhouders aangevraagd omdat zo geprobeerd wordt om alsnog de vordering van tonnen op Karsten te verhalen.

Maar hoe zit het dan met die domeinen en waarom heb je niet eerder ingegrepen?
Zoals ik al zei, de situatie was behoorlijk uit de hand gelopen en ik was me aan het bezinnen. De afgelopen maanden heb ik uit fatsoen en in de hoop op een eerlijke vredige oplossing alle internetuitingen van Karsten op mijn domeinen ongewijzigd gelaten. De aantijgingen van Karsten dat ik de site nu zou hebben gekaapt zijn klinkklare onzin. Een ieder kan het SIDN raadplegen en bevestigd krijgen dat ik sinds 2002 ongeveer 40 Decibel gerelateerde domeinen op mijn naam geregistreerd heb staan, ook mijn provider en het SIDN staan achter mij.

Waar ik helemaal niet om kan lachen is het feit dat Karsten al 7 maanden mijn rechtmatige management fee niet heeft voldaan. Er is ook nog geen enkele euro voor de intellectuele rechten betaald en elke dag lopen de vorderingen en onze schadeclaim alleen maar verder op. Veel audio- en computerapparatuur en diverse eigendommen van mij privé en ‘Radio Formats Nederland BV’ heeft Karsten nog steeds onrechtmatig in gebruik in Boomerang Casa. Zelfs een spiksplinternieuwe scooter die ik van een dierbare cadeau had gekregen weigert hij terug te bezorgen.

Dus zoals het er nu voorstaat zal de rechter moeten gaan beslissen?
Ja. Ik heb verschillende zaken aangespannen en inmiddels is er door de curator en mij ook aangifte gedaan bij een speciale tak van de politie die bedrijfsfraude zaken onderzoekt. Wij denken dat hij niet alleen onrechtmatig, maar wellicht zelfs strafbaar gehandeld heeft. Het is zijn eigen verantwoordelijkheid dat hij niet eerder op eigen initiatief tot betalen is overgegaan, terwijl hij wel vanaf de eerste dag alle uitstaande facturen van zowel Decibel Amsterdam als City FM heeft geïnd. We hebben hem zoveel minnelijke kansen gegeven, maar hij was vastbesloten mij uit te roken.

Je bent inmiddels ook zelf als Decibel weer actief op internet?
Natuurlijk. Mijn verlof zit erop. Ik heb nagedacht, juristen ingeschakeld en mijn plan getrokken. In tegenstelling tot hetgeen Pierre Karsten beweert, ben ik op dit moment ontzettend gemotiveerd, enthousiast, positief ingesteld en zeer gepassioneerd om Decibel weer tot een groot succes te kunnen uitbouwen.

Wat vind je eigenlijk van het huidige Decibel?
Zoals het nu klinkt is in ieder geval nooit mijn bedoeling geweest, Decibel heeft een geschiedenis van voorop lopen, nu lopen ze overal achteraan, spelen een beetje Radio 538, maar ja dat is er al. Het moet weer spannend en vernieuwend; de enige manier om echt marktaandeel te veroveren, in plaats van genoegen te nemen met de leftovers van landelijke hitradiostations, want daar zit echt geen groei in.
Mijn voltallige Decibel Amsterdam team staat weer voor me in de startblokken en online zijn we inmiddels gestart met een typische Decibel Non-stop Music Stream.

Karsten moet weten dat ik niet zal rusten tot ik 100% mijn recht en mijn bedrijf heb terugverkregen. En ik de eerste ondernemer in zijn overnamecircus zal zijn waarbij zijn twijfelachtige strategie zich tegen hem zal keren.

Bas Emons

Gerelateerde Artikelen