Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eerste commerciële stations Zwitserland via DAB+

DAB

In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland zijn sinds afgelopen week de eerste commerciële radiostations via DAB+ te ontvangen. Vanaf de Uetliberg nabij Zürich is nu een tweede multiplex in de lucht op kanaal 7D, waarop acht commerciële radiostations uitzenden, alsmede vier publieke radiostations. De komende maanden zal dit tweede multiplex verder uitgerold worden in Duits-Zwitserland.

Eerste commerciële stations Zwitserland via DAB+ Sinds 1999 is de DRS, de publieke omroep voor Duits-Zwitserland, actief via Digital Audio Broadcasting. In 2005 volgde de RTSI, voor Italiaans-Zwitserland, en tenslotte in 2007 de RSR voor Romandië. Elke omroep heeft in haar eigen uitzendgebied één multiplex in de lucht waarop de eigen stations, alsmede één station van de andere publieke omroepen en de gezamenlijke stations Swiss Classic, Swiss Jazz en Swiss Pop uitzenden via de verouderde MP2 standaard.

In 2007 besloot Bakom, het Zwitserse Agentschap Telecom, om DAB capaciteit ter beschikking te stellen aan commerciële radiostations. Tevens werd besloten om over te stappen naar het efficiëntere DAB+.

Twee jaar na de verdeling zijn de eerste commerciële stations van start gegaan via DAB+. Hiervoor is een tweede multiplex in de lucht gebracht. Sinds vorige week zijn in de regio Zürich acht commerciële radiostations, waaronder de classic hits zender Top Two, de hitzenders Radio Zürisee en Energy, het Christelijke LifeChannel en de volkszender Radio Eviva, digitaal te ontvangen. Daarnaast zijn ook de publieke stations DRS4 News, RSR Option Musique, RTSI Rete Tre en Swiss Classic via dit multiplex in DAB+ te ontvangen. Volgende maand zullen hier nog een aantal commerciële stations bij gaan komen.

Vooralsnog is het tweede multiplex voor Duits-Zwitserland alleen vanaf de Uetliberg nabij Zürich in de lucht. De komende maanden zal dit multiplex verder uitgerold gaan worden. In Romandië zal het tweede multiplex op kanaal 10B, met daarop Franstalige commerciële stations, medio 2010 de lucht in gaan. Wanneer Italiaans-Zwitserland zal volgen is nog onduidelijk.

Met de ingebruikname van het tweede multiplex zijn de Zwitserse publieke omroepen gestart met de migratie van DAB naar DAB+. Naast dat via het tweede multiplex een aantal publieke stations via DAB+ uitzenden, zijn op het eerste multiplex de eerste stations omgeschakeld naar DAB+. Vooralsnog betreft het hier de publieke stations van buiten het uitzendgebied. In Duits-Zwitserland zijn dit RSR La Première en RTSI Rete Uno, alsmede het Engelstalige World Radio Swiss. Het is de bedoeling dat de publieke omroepen in 2015 volledig zijn overgestapt op DAB+. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen