Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Verdeeldheid over uitschakeldatum FM-band

DAB

In het Verenigd Koninkrijk is grote verdeeldheid ontstaan onder de commerciële radiostations over de uitschakeldatum van de analoge FM-frequenties. De gemoederen zijn inmiddels zo hoog opgelopen dat UTV en UKRD uit The RadioCentre, de Engelse vereniging van commerciële radiostations, zijn gestapt. Zowel UTV Media als UKRD vinden het absurd dat FM zeer waarschijnlijk al in 2015 wordt uitgeschakeld en hekelen de dominantie van Global Radio binnen de RadioCentre.

VK: Verdeeldheid over uitschakeldatum FM-band In juni van dit jaar publiceerde de Britse overheid het rapport ‘Digital Britain’, waarin onder meer de migratie van analoge radio naar digitale platformen staat beschreven. Zodra 90% van de Britse bevolking digitaal naar de radio kan luisteren, zal er een overgangsperiode van twee jaar gaan lopen, waarna de analoge uitzendingen van de landelijke radiostations, alsmede een groot aantal lokale radiostations, gestaakt zullen gaan worden. Verwacht wordt dat dit al eind 2015 zo ver zal zijn.

Het voorstel van de Britse overheid voor de uitschakeling van FM werd warm ontvangen door de RadioCentre. Al jaren lobbyt dit orgaan voor een vaststelling van uitschakeldatum van de analoge frequenties. Toch zijn niet alle leden van de RadioCentre het eens met dit voorstel. UTV Media, eigenaar van 15 lokale radiostations en het landelijke radiostation Talksport, en UKRD, eigenaar van vijf lokale radiostations en groot aandeelhouder in The Local Radio Company, hebben daarop besloten om hun lidmaatschap op te zeggen.

Zowel UTV als UKRD zijn van mening dat de analoge FM-uitzendingen pas moeten worden gestaakt als dit voordeel oplevert voor zowel de radiostations als de luisteraars. Het plan wat er nu ligt, waarbij de analoge uitzendingen twee jaar nadat 90% van de bevolking digitaal kan luisteren gestaakt worden, ziet er meer uit als het ‘door de strot drukken’ van digitale radio bij de luisteraars. Volgens de twee radiogroepen zal dit de doodsteek zijn voor een groot aantal lokale radiostations. De baas van UTV spreekt zelfs over ‘digitale zelfmoord’.

Daarnaast hekelen beide partijen de dominantie van grote partijen als Global Radio, eigenaar van onder meer Capital FM, Heart, Galaxy, Gold en Classic FM, binnen de RadioCentre. Hierdoor zouden de belangen van de kleinere lokale radiostations onvoldoende vertegenwoordigd worden binnen het orgaan. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen