Zoek
Sluit dit zoekvak.

TV Oranje blij met ontmanteling themakanalen

TV Oranje, BravaNL en SchlagerTV zijn blij met de suggestie van het Commissariaat voor de Media om de themakanalen van de publieke omroep (NPO) te ontmantelen en onder te brengen bij ‘Uitzending Gemist’. De eigenaren van deze televisiezenders, de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch, strijden al jaren tegen wat zij zien als de ‘tsunami van publieke themakanalen’.

Volgens de twee mediaondernemers is het grote aantal themakanalen van de publieke omroep pure wildgroei die niet alleen veel belastinggeld kost maar ook onnodig veel capaciteit op de kabelnetten opslorpt. Daardoor krijgen nieuwe private tv-initiatieven in Nederland geen kans.

Marktverstoring en oneerlijke concurrentie
“En dat betekent in de praktijk alleen maar marktverstoring en oneerlijke concurrentie”, menen Bron en Ardesch. Het duo heeft nu blijkbaar gehoor gevonden bij het Commissariaat voor de Media en de NPO zelf.

Weinig kijkers voor themakanalen
In het recentelijk gepubliceerde Advies Meerjarenbegroting NPO 2010-2014 zegt het CvdM ervan uit te gaan dat er slechts beperkt wordt gekeken naar de twaalf themakanalen van de publieke omroep. Het Commissariaat schrijft aan Minister Plasterk dat de themakanalen van de publieke omroep ontmanteld zouden moeten worden en ondergebracht bij ‘Uitzending Gemist’. Verder wil het CvdM nog dit jaar inzage in de kijkcijfers van de themakanalen en de criteria die de NPO hanteert om een themakanaal op te starten of in de lucht te houden.

Voor Jur Bron en Gerard Ardesch kan het jaar 2009 nu al niet meer stuk in hun strijd tegen de marktverstoring en oneerlijke concurrentie door de Nederlandse Publieke Omroep.

“Na een reeks van klachten trok de NPO in januari van dit jaar de stekker uit vijf van haar aanvankelijk zeventien digitale themakanalen (Dier en Natuur, 3 voor 12, Nederland E, Geloven en OmegaTV). Deze themazenders moesten verdwijnen omdat volgens de NPO ‘de distributiekosten te hoog waren per themakanaal’. De kijker hoefde niks te missen omdat de gesneuvelde themakanalen hun programma’s gewoon konden blijven uitzenden via de resterende twaalf kanalen. Het geld dat vrijkwam, werd onmiddellijk verdeeld over deze themakanalen. Eind mei van dit jaar constateerde de NPO echter dat ook de resterende twaalf themakanalen geen succes zijn. NPO-voorzitter Henk Hagoort gaf toen aan dat de NPO de publieke themakanalen niet verder wilde ontwikkelen maar zich ging richten op On Demand TV zoals ‘Uitzending Gemist’. On Demand TV zal de themakanalen geheel of gedeeltelijk gaan verdringen, zo verwachtte de NPO. Deze visie blijkt nu te zijn overgenomen door het CvdM”, zo melden Jur Bron en Gerard Ardesch. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten