Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zweedse commerciële radio zwijgt uit protest

Medianieuws

In Zweden was het donderdagochtend akelig stil op de radio. Uit protest tegen de hoge licentiekosten die jaarlijks betaald moeten worden, staakte een groot aantal commerciële radiostations een uur lang hun uitzendingen. Enkele jaren geleden beloofde de Zweedse regering dat deze kosten omlaag zouden gaan, maar tot op de dag van vandaag is er nog niets veranderd.

Zweden kent sinds 1993 commerciële radio. Tot 2001 werden de etherfrequenties voor deze stations nog per opbod verkocht tijdens een veiling. Door de veiling moesten de stations flink in de buidel tasten. Voor FM-frequenties in en om de grote steden moeten commerciële radiostations soms wel 370.000 euro per jaar betalen. Ook was het tot 2001 niet toegestaan om meerdere FM-frequenties te bezitten, waardoor stations uitsluitend lokaal mochten uitzenden. Het gevolg was dat commerciële radio nauwelijks rendabel was.

Om de commerciële radiowereld tegemoet te komen werden de regels in 2001 versoepeld. Allereerst mochten partijen meerdere FM-frequenties bezitten. Daarnaast hoeven de radiostations nog maar drie uur per dag lokale programma’s uit te zenden. Hierdoor ontstonden grote netwerken waarvan Rix FM en Mix Megapol de populairste zijn.

Sinds 1993 hebben de commerciële radiostations met elkaar al 193 miljoen euro aan licentiekosten betaald aan de Zweedse overheid. Per jaar hoesten de stations gezamenlijk 13 miljoen euro op. Nog steeds blijkt het een lastige opgave te zijn om in Zweden commerciële radio te exploiteren. Dit bleek eerder dit jaar al toen de twee grootste aanbieders van commerciële radio in Zweden, MTG Radio en SBS Radio, de nodige bezuinigen doorvoerden.

Al enkele jaren belooft de Zweedse regering dat de licentiekosten voor commerciële radiostations fors verlaagd zouden worden. Tot op de dag van vandaag is er echter nog niets terecht gekomen van deze beloftes. En als er op korte termijn niets verandert, dan zullen volgend jaar al de eerste commerciële stations noodgedwongen stoppen. Daarom luidden de commerciële radiostations de noodklok. Donderdagochtend tussen 7 en 8 uur was het daarom grotendeels stil op de FM-band. Grote radionetwerken als Mix Megapol, Rix FM, Bandit Rock, Rockklassiker en Lugna Favoriter, alsmede de radiostations The Voice, Vynil 107, Star FM, Radio 107.5 en NRJ in Stockholm, staakten vanochtend een uur lang hun uitzendingen. Daarnaast werden luisteraars opgeroepen om een protestmail naar de Zweedse minister te sturen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen