Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Paul Brugel

In gesprek met?

Paul Brugel is een Nederlandse DJ, producer en mixer woonachtig in België. Paul is de man achter de Decibel Jaarmix 2009. Begonnen als mix DJ bij Radio Stad FM, vervolgens overgestapt naar Radio Saffier in België en belandde in 2000 bij de nationale Belgische zender C-Dance waar hij onder meer zijn eigen mixprogramma kreeg. Ook draaide Paul veel in clubs. Eigen producties konden dan ook niet uitblijven. Een platenmaatschappij was dus al snel geïnteresseerd in het werk van Paul en bood hem een platencontract aan.

Wanneer begon je met het draaien en mixen en hoe ging dat in zijn werk?
Op een jonge leeftijd werd ik al besmet met het virus dat muziek heet. Muziek heeft altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Ik ben begonnen als mix DJ bij de lokale radiozender van Roosendaal, en al snel ging ik muziek draaien in plaatselijke uitgaansgelegenheden. Via een bekend dancestation in België, genaamd C Dance kwam ik erachter dat je ook op de computer kon mixen. Vanaf toen is het flink gaan kriebelen en gingen er veel uurtjes op in het maken van megamixen en hitmixen.

In welk opzicht zijn bepaalde mixers voor jou een voorbeeld?
Natuurlijk is mastermixer Ben Liebrand  een groot voorbeeld van mij. Van wie niet? Ik was verknocht aan zijn jaarmixen die helaas tot 1992 zijn gemaakt. Het gevoel wat hij in zijn mixen stopte was ongekend. Alles klopte. Ook was ik helemaal weg van de Unity mixers, 2 Belgische producers die in België in de jarten 90 veel mixcompilaties maakte.

Op je website zien we dat je zelf ook al veel mixcompilaties gemaakt heb die ook in de winkel zijn verschenen. Hebben die een verschillende aanpak als de jaarmix?
Jazeker. Je hebt te maken met deadlines die je moet respecteren van platenmaatschappijen. En je moet je ook houden aan vaste playlisten. Je krijgt dan soms ongelukkige radio-edits van platen en je moet ze dan toch aan elkaar mixen. Dit soort projecten zijn voor mij een uitdaging. De Decibel Jaarmix had geen vaste playlist en dat mixed toch wat lekkerder.

Waar maak je deze mixen mee? Gaat alles op de computer of mix je nog op CD spelers?
Alles gaat op de PC. Oh, wat is de computer een uitkomst. Je kan alles opjouw manier aan elkaar mixen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn cd-spelers en mijn draaitafel nog gebruik voor mixen.

Reflecteert de muziekstijl van de Mixen jouw persoonlijke muzieksmaak voor de volle 100%? Of zou je eigenlijk ook een andere stijl willen uitproberen?
Ik hou van veel soorten muziek en dat is mooi meegenomen met het maken van een jaarmix. Het is bijna onmogelijk een mix te maken waarvan ik alle plaatjes mooi vind. Net als ik ergens ga draaien. Ik hou altijd rekening met degene die mijn muziek beluisterd. Daarom zitten er in mijn jaarmix ook platen in die ik niet echt super vind maar het gaat om de luisteraar van mijn jaarmix.

Ik heb er wel bewust voor gekozen om bepaalde genres  in mijn jaarmix te steken die je bijna nooit in een jaarmix hoort zoals Nederpop en Ballads. Ook de keuze voor de Michael Jackson ballet in de mix is bewust. Weer eens wat anders dan “Billie Jean”.

Draai je ook in clubs en discotheken? Waar kunnen organisaties je boeken?
Jazeker. Ik heb een residentie in Oosterhout (Ongewoonuitgaan.nl) waar ik bijna ieder week draai. En hiernaast kunnen mensen mij boeken. En dat boeken gaat via BIP Records. Bij deze platenmaatschappij zijn trouwens de meeste mix CD’s uitgekomen.

Wat vind je van de ontwikkeling dat dj’s steeds meer een soort popster worden?
Leuk. Want dan ben ik zelf ook een popster. Nee, zonder gekheid dat is nu eenmaal de tendens. Een DJ werd vroeger flink onderschat. Maar wat mensen vaak niet weten is de DJ wel de sfeerbepaler. Hij is de “verwarming”van een discotheek of club.

Luister je naast dancemuziek ook naar ander muziek? En naar welke dancemuziek luister je zelf voornamelijk?
Jazeker, ik heb een zeer brede smaak. Ook nederpop, 80ties Urbain  en oldiesplaatjes  kunnen mij bekoren. Ik ben een liefhebber van commerciële club. Trance vind ik ook mooi, maar als ik dit teveel hoor gaat het me vervelen. Favoriete DJ’s zijn meestal commerciële DJ’s zoals DJ Jean en Chuckie en de DJ’s die het durven lekkere commerciële nummers door hun eigen set heen te gooien.

Wat zijn je laatst gekochte album(s) en waarom?
Slam FM Winterbeats. Zijn altijd leuke compilaties. Leuk voor de CD map. En oja, de nieuwe van Guus Meeuwis. Lekker rustgevend.

Naast mixen maak je platen. En op je website kan men lezen dat je nieuwe single volgend jaar eraan komt. Kan je daar toch nog iets meer over vertellen?
Klopt inderdaad. Samen met 2 vaste producers maak ik tracks. Mijn recentste single is reeds uitgekomen in België op single met een videoclip, Illegal Dance grenaamd. Is een co productie met DJ John Keys. Mijn allernieuwste single komt begin volgend jaar uit bij Cloud 9, no deeper meaning. Een leuke remake van een 90ties plaat.

Gerelateerde Artikelen