Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Goede start voor DAB+ in Australië

DAB

De Australische radiowereld kijkt terug op een goede start van digitale etherradio DAB+. Amper een jaar na de start in vijf grote steden zijn er al ruim 72.000 DAB+ ontvangers over de toonbank gegaan. Uit het luisteronderzoek blijkt dat bijna 450.000 luisteraars per week via DAB+ naar de radio luisteren. Daarnaast blijkt dat luisteraars die een DAB+ ontvanger hebben gekocht ruimschoots tevreden zijn over de aangeboden diensten.

Goede start voor DAB+ in Australië In mei 2009 zijn de commerciële radiostations in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide officieel gestart met uitzenden via DAB+. In juli volgden ook de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS met hun stations. Het aantal beschikbare stations verschilt per radiomarkt. Zo zijn er in Sydney 40 stations digitaal te ontvangen, terwijl dit er in Adelaide ‘slechts’ 31 zijn.

Naast de reguliere stations die al via FM en AM te ontvangen zijn, zijn er in elke stad ongeveer 16 digitale themakanalen te ontvagen. Dit zijn onder meer Choose the Hits, Radar Radio, Classic Hits Plus, Koffee, Novanation, Sky Sports Radio 2 en Hot Country.

In augustus 2009 gingen meer dan 40 radiostations in de vijf grote steden de straat op om DAB+ te promoten. Naast dat de radio-uitzendingen live vanaf de straat kwamen, demonstreerden fabrikanten verschillende DAB+ ontvangers.

Amper een jaar na de officiële start kijkt de Australische radiowereld tevreden terug. Inmiddels zijn er al meer dan 72.000 DAB+ ontvangers verkocht, terwijl er gerekend was op 50.000. Daarnaast blijkt uit het officiële luisteronderzoek van Nielsen dat wekelijks meer dan 450.000 luisteraars via DAB+ naar de radio luisteren.

Uit consumentenonderzoek van CRA blijkt dat 63% van de inwoners van de vijf grote steden op de hoogte is van de start van DAB+. 38% zegt binnen een jaar van plan te zijn om een ontvanger te gaan aanschaffen. Van degene die al een DAB+ ontvanger heeft aangeschaft zegt 71% dit gedaan te hebben voor de betere geluidskwaliteit. 69% zegt dat DAB+ voldoet aan de verwachtingen en 80% zou DAB+ zelfs adviseren aan vrienden of kennissen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen