Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: eerste afhakers landelijke DAB-frequentie

DAB

In Duitsland zijn de eerste twee kandidaten voor een landelijke frequentie voor Digital Audio Broadcasting (DAB) al afgehaakt. Süddeutsche Zeitung Radio en United Christian Broadcasters besloten hun aanvraag in te trekken, waardoor er nu nog zeven kandidaten overblijven.

Duitsland: eerste afhakers landelijke DAB-frequentie In maart 2009 werd bekend dat de Duitse overheden DAB nieuw leven in wilden blazen. Net als in Nederland is deze vorm van digitale radio nog altijd niet van de grond gekomen. Momenteel is de ALM, waarin de 14 regionale mediaraden in vertegenwoordigd zijn, druk bezig met de verdeelprocedure voor landelijke DAB-capaciteit.

Negen partijen meldden zich in eerste instantie voor een plekje op het landelijke multiplex, maar inmiddels hebben zich al twee partijen teruggetrokken. SV Teleradio Produktions- und Beteiligungsgesellschaft für elektronische Medien heeft de plannen voor ‘Süddeutsche Zeitung Radio’ in de ijskast geparkeerd en ook United Christian Broadcasters ziet af van digitale etherradio.

Nu zijn er nog zeven kandidaten over met in totaal 11 radiostations en diensten. Dit zijn: Entspannungsradio voor het programma Lounge FM, ERF Medien voor het christelijke programma ERF Radio, Media Broadcast voor telemediadiensten, Neue Welle Rundfunk-Verwaltungsgesellschaft voor het programma met de werktitel Radio Rauschgold, Radio (Energy) 97,1 MHz Hamburg voor het programma Energy, Regiocast Digital voor de stations 90elf - Dein Fußball-Radio, RemiX Radio, Litera en EPG en TPEG-diensten, en The Walt Disney Company voor het programma Radio Disney.

Al deze partijen krijgen nu tot 22 juli de tijd om een overeenkomst met Media Broadcast, die het zendernetwerk gaat exploiteren, te sluiten. Daarnaast moeten zij onderling tot een verdeling van de beschikbare capaciteit komen. Mocht dit alles lukken, dan zal de toelatingscommissie (ZAK) op 3 augustus een besluit nemen. Indien de partijen er niet uitkomen dan zal het besluit opgeschoven worden naar september. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen