Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Italiaanse radiostations slaan handen ineen voor DAB

DAB

In Italië hebben een groot aantal commerciële radiostations en de publieke omroep RAI de handen ineen geslagen voor de landelijke uitrol van Digital Audio Broadcasting (DAB). Het is de bedoeling dat binnen een aantal jaren in heel Italië ongeveer 20 radiostations digitaal via de ether te ontvangen zijn, zo meldt ‘Digitalmagazin’.

Italiaanse radiostations slaan handen ineen voor DAB In Italië wordt sinds 2004 getest met DAB. In eerste instantie via de oude MP2-standaard, maar sinds vorig 2008 zenden ook veel stations uit in DAB+, dat gebruik maakt van de nieuwere MP4 techniek.

Officieel telt Italië drie landelijke multiplexen die gebruikt worden door EuroDAB (o.a. RTL 102.5), ClubDAB (o.a. Capital, Deejay en Virgin) en de publieke omroep RAI. Echter, vanwege het ontbreken van een duidelijke wetgeving hebben de landelijke multiplexen nog altijd geen landelijke dekking.

Eind 2009 heeft de Italiaanse mediawaakhond eindelijk duidelijke regelgeving opgesteld, waardoor commerciële radiostations nu officieel mogen uitzenden in DAB+. Hierdoor kunnen de testuitzendingen omgezet worden in reguliere uitzendingen. Daarnaast werd vorig jaar zomer door de Italiaanse overheid besloten dat block 13A, B, en C (230.748, 232.496 en 234.208 MHz) voortaan ingezet gaan worden voor digitale radio, waardoor het netwerk verder uitgebouwd kan worden.

Om van DAB een succes te maken hebben een groot aantal commerciële radiostations en de publieke omroep RAI de handen ineen geslagen voor de landelijke uitrol van het DAB-netwerk. Deze zomer zullen de eerste zenders officieel in gebruik genomen worden en het is de bedoeling dat DAB eind 2012 door ongeveer 50% van de bevolking ontvangen kan worden. Dan zullen vijf landelijke publieke radiostations, alsmede 15 commerciële radiostations digitaal via de ether te beluisteren zijn.

Het is de bedoeling dat RAIWay, de zenderexploitant van de publieke omroep, de multiplexen gaat uitrollen. Door de exploitatie bij één exploitant weg te zetten, hopen de Italiaanse commerciële stations in de toekomst fors geld te besparen. Momenteel is het namelijk nog zo dat elk radiostation zijn eigen FM-zendernetwerk exploiteert. Zodra deze uitgeschakeld kunnen worden, zal dit de kosten voor veel radiostations flink drukken. Wanneer de FM-band uitgeschakeld zal worden is echter nog onduidelijk. Vooralsnog zullen de stations dubbele dekking hanteren. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen