Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Absolute 80s landelijk via DAB

DAB

Het digitale radiostation Absolute 80s is nu landelijk via Digital Audio Broadcasting (DAB) in het Verenigd Koninkrijk te ontvangen. Afgelopen vrijdag (14 mei) nam het broertje van de pop-rockzender Absolute Radio de plek op het landelijke multiplex van Digital One in gebruik. Daarnaast zal Absolute volgende maand met een nieuw digitaal radiostation in Londen beginnen: Absolute 90s.

Elke werkdag om 12 uur draait Russ Williams de beste hits uit de jaren ’80 in ‘The ‘80s hour’ op Absolute Radio. Vanwege de populariteit van dit uur besloot de pop-rockzender met een nieuw themakanaal te beginnen. Sinds december 2009 is Absolute 80s via internet, satelliet en in Londen via DAB te ontvangen. Het station zal 24 uur de beste hits uit de jaren ’80 draaien zoals Human League, Frankie Goes to Hollywood, Duran Duran, Prince, ABC, Depeche Mode, Blondie en Bon Jovi.

In eerste instantie was Absolute 80s geheel non-stop, maar sinds kort heeft het station een volwaardige programmering. Na de ochtendshow van Christian O’connell, die van Absolute Radio wordt overgenomen, zijn respectievelijk Nick Jackson, Ben Jones en Leona Graham te horen. In het weekend nemen ook Lucio Buffone en Richie Firth plaats achter de microfoon.

Afgelopen donderdag kreeg Absolute 80’s zijn allereerste luistercijfers onder ogen. Het station trok de eerste drie maanden van 2010 gemiddeld 264.000 luisteraars per week. Daarom heeft Absolute Radio besloten om het bereik van Absolute 80s uit te breiden. Sinds afgelopen vrijdag (14 mei) is het station in heel Engeland, Schotland en Wales te ontvangen via het multiplex van Digital One.

Absolute 80s is alweer het 11e radiostation dat via het multiplex uitzendt, waardoor het nu echt propvol zit. Sterker nog: om plaats te maken voor Absolute 80s hebben andere stations capaciteit moeten inleveren, waardoor de geluidskwaliteit achteruit is gegaan. Absolute 80s zelf zendt met 128 kbps uit. Absolute Radio heeft de bitrate verlaagd van 160 kbps naar 128 kbps. Amazing Radio is verlaagd van 128 kbps Joint Stereo naar 64 kbps mono, wat eigenlijk onaanvaardbaar is voor een muziekstation.

Op het lokale multiplex van Londen, waar Absolute 80s sinds eind vorig jaar op te ontvangen is, zal Absolute Radio in juni met een nieuw radiostation starten: Absolute 90s. Zoals de naam al doet vermoeden zal deze zender uitsluitend hits uit de jaren ’90 draaien, waarbij het accent op Britpop komt te liggen. Op de playlist komen onder meer Blur, Oasis, Texas, Lenny Kravitz, Manic Street Preachers en de KLF te staan. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen