Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Ook Gold netwerk schrapt lokale programma’s

DAB

In navolging op het popnetwerk Heart zet Global Radio ook mes in het oldiesnetwerk Gold. Sinds afgelopen maandag (28 juni) zijn alle de lokale programma’s geschrapt en wordt 24 uur per dag het raamprogramma uit Londen overgenomen. Door het schrappen van de lokale programma’s is een quasi landelijk station ontstaan op de middengolf en via Digital Audio Broadcasting (DAB).

VK: Ook Gold netwerk schrapt lokale programma’s Sinds de start van Gold, dat in augustus 2007 ontstond door de fusie tussen Capital Gold en Classic Gold, waren er elke werkdag tussen 12 en 16 uur lokale programma’s te horen op het 26-stations tellende netwerk. Het minimum vereiste volgens de regelgeving van mediawaakhond Ofcom.

Eerder dit jaar kondigde mediawaakhond Ofcom aan de regelgeving voor lokale radiostations te versoepelen. Lokale radiostations op de middengolf krijgen de mogelijkheid om alle lokale programma’s te laten vervallen en quasi landelijke stations te vormen. De versoepeling van de regels maakt deel uit van een nieuwe wet, de zogenaamde ‘Digital Economy Bill’, die in april het Lagerhuis passeerde. Met deze nieuwe wet hoopt de Britse overheid de migratie van analoge naar digitale radio te bespoedigen. Vanwege de huidige regelgeving en het slechte economische klimaat zijn veel radiostations momenteel niet bereid of in staat te investeren in digitale radio. Door de regels te versoepelen hoopt de overheid de stations toch te prikkelen om ook digitaal te gaan uitzenden.

Als gevolg van de nieuwe regelgeving heeft Gold sinds afgelopen maandag alle lokale programma’s geschrapt. Voortaan wordt 24 uur per dag het raamprogramma uit Londen overgenomen. Hierdoor is David ‘kid’ Jensen nu overal tot 13 uur te horen in plaats van tot 12 uur, terwijl David Andrews de uren tot 16 uur vult. Tot voor kort was hij alleen in Londen te horen. Alleen in Wales is tussen 13 en 16 uur Tony Wright te horen. Dit omdat de zender daar verplicht is om een aantal uren per dag in het Welsh uit te zenden. In de regio Birmingham blijven ook enkele lokale programma’s bestaan doordat deze edities geen eigendom zijn van Global Radio, maar van Orion Media.

Naast het schrappen van de lokale programma’s is ook het lokale nieuws geschrapt. Gold zendt nu de hele dag nationaal en internationaal nieuws uit. De reclameblokken blijven daarentegen wel lokaal, evenals weer en verkeer tijdens de spits. Deze onderdelen worden namelijk ook lokaal gesponsord.

Door de wijzigingen is nu een quasi landelijk radiostation ontstaan via lokale middengolffrequenties en lokale DAB-frequenties.

Heart
Vorige week werd bekend dat het lokale popnetwerk Heart, de grote broer van Gold, gaat regionaliseren. Nog voor het eind van het jaar zullen de 33 lokale radiostations fuseren tot 15 regionale stations. Als gevolg hiervan verdwijnen alle lokale ochtend- en middagshows en worden ze vervangen door regionale programma’s. Alle overige uren zal het raamprogramma uit Londen worden overgenomen.

Inmiddels zijn ook bij Heart de eerste tekenen van de veranderingen al zichtbaar. Vooruitlopend op de regionalisering zijn het aantal lokale programma’s sinds maandag teruggebracht van 10 naar 7 uur per dag. Voortaan zal tussen 13 en 16 uur het programma van Nick Snaith vanuit Londen via het hele netwerk te horen zijn. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen