Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Millenni-niks

Columns

Tot ieders opluchting hebben we de jaarwisseling achter de rug. Want u zult net zoals ik ook gek zijn geworden. De afgelopen weken bent u bestookt met millennium overzichten, beste (vul maar in) van de eeuw, hitlijstjes, eeuwoverzichten (en dat terwijl de eeuw- & millenniumwisseling pas volgend jaar plaats vindt) en ga zo maar door.

Mocht u dit ontgaan zijn, dan heeft u de afgelopen maanden waarschijnlijk in een container in Almere gezeten, beter bekent als het Big Brother huis. Die container heeft Veronica geen windeieren gelegd. Nederland keek massaal naar een paar mensen die zonder contact met de buitenwereld het 106 dagen met elkaar uit moesten houden. Er is er maar één echt beter van geworden, een kwart miljoen wel te verstaan. De rest werd afgescheept met of niets, of tien mille. En dan voorlopig nog de inkomsten uit Playboy sessies, columns voor het Veronica blad en allerlei optredens. Maar als de populariteit weg is dan.... Ja, wat dan?

Veronica daarentegen heeft er tot nu toe alleen al een miljoentje of tien uitgehaald, zonder de inkomsten van verkoop van de formule aan het buitenland. Dat bedrag gaat dus nog aardig oplopen, aangezien vele stations interesse hebben getoond in dit programma. Kassa voor Veronica dus, dat daarmee de cijfertjes van de HMG een beetje op kan poetsen.
Maar goed, u heeft waarschijnlijk niet in Almere gezeten, hooguit heeft u gekeken. Of uw telefoonrekening tot ongekende hoogten opgestuwd met bellen naar de 0909 nummers om een van de deelnemers weg te stemmen. Veronica heeft inmiddels bekend gemaakt dat men dit jaar een nieuwe serie gaat starten. En ook SBS6 heeft inmiddels in de gaten dat zo’n programma tonnen tot miljoenen in het laatje kan brengen, en begint dus met een variant op wielen, die nu al wordt gepromoot.

Het zal mij niets verbazen als ook de omroep van Aad Nuis' lievelingetje Bart de Graaff (BNN dus) met zo'n programma gaat beginnen. Ditmaal om leden te trekken, zodat de ‘publieke' omroep ook na 1 september uit mag gaan zenden.
Diezelfde omroep loopt te klagen dat ze niet weten hoeveel leden ze moeten hebben, laat staan dat er duidelijkheid is over de peildatum. En daar hebben ze gelijk in. Rick van der Ploeg, de staatsdromer die over de media gaat, heeft nog steeds geen duidelijkheid weten te scheppen over de nieuwe concessies voor de publieke omroepen. Wist hij een tijd geleden wel zo ongeveer alle commerciële radiozenders en half Nederland tegen zich in het harnas te jagen met zijn plannen voor een nieuwe etherverdeling, nu weet duidelijk niet wat hij wil.

Terwijl dit voor de afwisseling wel een onderwerp is waarover hij wel iets heeft te zeggen. Voor een omroep als BNN is dit uiteraard uitermate lastig, want als je niet weet of en hoe je door mag gaan, kun je ook geen programma's aankopen, laat staan ze maken.
En nu we het dan toch over het volgende jaar hebben (dit jaar dus, u leest dit in 2000): de etherfrequenties. Dit zal ongetwijfeld een onderwerp worden waar u veel over gaat lezen op de Radiowereld. Want: wat gaat er gebeuren? Worden de kleine stations vakkundig het faillisement in gejaagd door onze politici? Worden de frequenties geveild of toch niet? En: wie gaat de frequenties krijgen? Wordt ongetwijfeld vervolgd, en mocht Rick van der Ploeg nog met een ideetje komen, dan leest u daar meer over. In de column.

Rest mij nog om u een heel gelukkig en gezond 2000 toe te wensen.
MvD.

Voor reactie's kunt u mailen naar michel@radio.nl

Gerelateerde Artikelen