Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Laat

Columns

Wie wel eens laat naar de TV kijkt (na elven dus) komt tijdens het zappen meestal wel uit op een programma met een aantal zeer arme dames. Tenminste, ik neem aan dat ze arm zijn, want ze zijn nogal schaars gekleed. En soms hebben ze helemaal geen kleren aan, of ze hebben het warm, want ze zijn bezig om ze uit te trekken.

Na elven kom je op zenders als SBS6 en FOX veel van dit soort programma’s tegen. En - als brave burger - zapt u natuurlijk door. U kijkt niet naar dit soort programma’s. Dat doen alleen pubers en alleenstaande mannen. Vrouwen die kijken hier helemaal niet naar.

Stop maar met liegen, want de kijkcijfers bewijzen anders. Nederland kijkt massaal naar de seksueel getinte programma’s op TV. Een ‘documentaire’ van RTL over de Amerikaanse seksindustrie trekt ruim 600 duizend kijkers. En op 3 januari keken er in totaal 250 duizend boodschappers (dus mensen tussen de 20 en 49 jaar) naar erotiek, goed voor een marktaandeel van 19,6 procent in deze categorie. For the record: de programma’s (twee in getal) werden tegelijkertijd uitgezonden. En dan heb ik het niet over de kijkcijfers als het op drie of meer zenders tegelijk is. Ook de buitenlandse zenders zijn niet meegerekend.

Nu zijn er twee mogelijkheden: of de kijkcijfers kloppen niet, of heel Nederland belazerd de boel. Ik hou het op dat laatste. Nederland is zo schijnheilig als wat op dit gebied. Want, geef het maar toe, ook u kijkt hier af en toe eens naar. En zo niet, dan gaat er een videobandje in de videorecorder. Want ook die heeft niemand in huis, maar de industrie eromheen draait op volle toeren.

Zo is er ook eens een betaalzender geweest die heeft besloten om de erotiek van het scherm te halen. En wat gebeurde er? Het aantal abonnementen liep fors terug. Wat ook scoort is een actiefilm. Oftewel geweld.
Nou zijn er wel regels (ook met seks overigens). Zo mag een 12-plus film niet voor acht uur s’avonds worden uitgezonden. Het opvallende is dat deze regels voor films gelden, en niet voor series. Tenminste, zo lijkt het. Want een serie als South Park, een uitermate grove tekenfilmserie, wordt op zaterdag gewoon vóór acht uur vertoond op NET5. Terwijl deze serie niet geschikt is voor kinderen. In de USA heeft deze serie zelfs het label 18-plus. Maar South Park valt nog wel mee. Het enige wat daar van te leren valt is een stapel zwarte humor. Maar wat men overdag op FOX ziet zijn series als Ninja Turtles en Spiderman. En dat is geweld waar niet ieder kind mee kan omgaan. Op scholen zijn er kinderen die de karatetrap van persoon X uit serie Y wel even na gaan doen.

Nu is het feit dat deze programma’s worden uitgezonden niet zo’n ramp. Persoonlijk kijk ik bijvoorbeeld erg graag naar South Park. Het probleem is dat pa en ma de TV als een goedkope en makkelijke babysitter zien, die hun kinderen bezighoudt terwijl zij weet-ik-veel-wat aan het doen zijn (misschien videobandjes kijken?). De ouders weten dus niet waar hun kinderen naar kijken. Opvallend genoeg zijn dat ook vaak de mensen die lopen te klagen over geweld en seks op TV.

Op de ergernissen pagina op NOS-teletekst (pagina 316) kom je vaak van dit soort ergernissen tegen. Die zijn dan van ouders die per ongeluk een keer hebben gezien wat hun kinderen allemaal kijken. Normaal gesproken hebben ze daar geen tijd voor, ze zijn te druk met carrière maken. Dat is veel belangrijker dan de eigen kinderen.

Het lijkt er af en toe op alsof we richting een Amerikaanse situatie gaan. Dus: op de ethernetwerken wordt ieder onvertogen woordje nog weg gecensureerd (dat willen de fatsoensrakkers), terwijl op de kabelzenders alles te zien is wat door ook echt ieder geloof verboden wordt. Willen wij deze hypocriete toestanden in Nederland? En of ik zelf wel eens naar erotische programma’s kijk? Kent u iemand die het niet doet .....
MvD

Voor reactie's kunt u mailen naar michel@radio.nl

Gerelateerde Artikelen