Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Beste meneer Van der Ploeg,

Columns

Mijn complimenten: u weet altijd mensen heel erg veel mensen tegen u in het harnas te jagen als staatssecretaris die verantwoordelijk is voor het media’beleid’ in dit land. U wilt namelijk dat onze 3 publieke televisienetten en de 5 radiozenders niet meer worden gevuld door programma’s van verschillende omroepen, nee het moet volgens het BBC voorbeeld. Tenminste, dat wilt u op de langere termijn. Blijkbaar vindt u dat de BBC meer kwaliteit levert dat onze omroepen. Dat de BBC ook lang niet altijd kwalitatief goede programma’s uit zendt laten wij maar even buiten beschouwing.

Laten we eerst even terug gaan naar de eigenlijke kerntaak van de publieke omroep. Wat is dat denkt u, kwalitatieve programma’s die af en toe verassend uit de bus kunnen komen of gewoon zo hoog mogelijke kijkcijfers halen? Volgens mij vindt u het laatste. Want u bent het immers eens met het feit dat de drie publieke Tv-netten 40 procent marktaandeel moeten halen! (daar zitten ze nu onder) Wat vindt u, binnenkort ook programma onderbrekende reclame in alle programma’s? Ja, dan krijgen we een door de overheid gesubsidieerde commerciële omroep. Of kan dat alleen maar op pretnet TV2? Waarom moet er een heel net worden gevuld met amusement als de commerciële dat veel beter doen?

Het is toch ronduit belachelijk dat een omroep als de VPRO de opdracht krijgt om een serie in te kopen die minimaal 5 procent marktaandeel scoort? Zoiets hoort thuis bij de commerciële omroep, laat die maar op de kijkcijfers letten, die kunnen dat veel beter dan de publieken. Nederland 1 en 3 dan wel gereserveerd houden voor de zogenaamde kwaliteitstelevisie? Dat is leuk, gaan we de beroemde sandwichformule van de VARA ontmantelen. Dan gaan programma’s als Lingo en misschien Kassa naar TV2, alle amusementselementen worden uit het Lagerhuis verwijderd en dan blijft dat programma op Nederland 3.

Leuk bedacht, maar dan is het dus onmogelijk voor Nederland 3 om 10 procent marktaandeel te behalen (want dat wilt u). En wat dan? Dan hebben we wat later twee pretnetten, want die tien procent moet gehaald worden. Nog even en de STER krijgt sales targets die tegen elke prijs gehaald moeten worden.

Nee meneer Van der Ploeg, het gaat nog leuk worden in Hilversum. Als de VARA het publieke bestel verlaat en de programmagegevens mogen vrij worden verkocht, wat dan? De ledenaantallen van de omroepen zullen in elkaar storten, want als de mensen toch al een gratis bijlage bij een krant krijgen met TV-gegevens, waarom dat een apart omroepblad erbij?

Hoeveel mensen in Nederland hebben nog doelbewust gekozen om lid te worden van een omroep? De meeste mensen nemen gewoon en abonnement op een omroepblad, en krijgen het lidmaatschap erbij
cadeau.

Nu vergeet ik bijna dat u rechtstreeks afstevent op de ontmanteling van ons huidige omroepbestel, want u vindt de BBC heilig. Weg leden, weg kijkers bij Nederland 3, weg inkomsten, (misschien) weg VARA. En dat allemaal onder uw verantwoordelijkheid. Want u wilt zo graag een staatsomroep.

De Tweede Kamer laat dit allemaal maar over zich heen komen. U zult ook wel genoten hebben van het debat in de Tweede Kamer. De PvdA had de moeite genomen om eens in de wet te duiken, en kwam met een paar aanpassingen. De SP was hier niet blij mee, want dit waren ideeën waar ze zelf niet de moeite voor hadden genomen om ze te bedenken. Dus besloten ze maar om de PvdA op een laffe en lage manier aan te vallen.

Beste heren en dames van de SP, waarom zijn jullie dan zelf niet met plannen gekomen als jullie zo goed en intelligent zijn? Ja, zo’n zenderprofilering is op zich wel een goed idee, maar is een VARA-sandwich niet ook een briljant idee? Amusement afgewisseld met informatie en dramaseries. De mensen blijven er wel naar kijken. Anders wordt Nederland 3 een loodzwaar net waar geen hond naar kijkt. Ja, misschien u wel, want u staat bekend als zo’n bobo die eens in de twee maanden een keertje zelf de TV inschakelt en het dan wel uit zijn hoofd haalt om ZELF eens te bekijken wat die sandwichformule inhoudt.

Misschien vergeet u wel dat er een wezenlijk verschil zit tussen radio en TV. Als mensen naar de radio luisteren, doen ze dat vaak de hele dag naar dezelfde zender. Maar op TV wordt er nog wel eens gezapt. Begrijpt u dat? Daarom is profilering per zender op de radio wel een goed idee, maar op TV wat minder.

Ja meneer Van der Ploeg, als u wilt dat we in Nederland een staatsomroep gaan krijgen moet u vooral zo doorgaan. Maar de vraag is: wil het Nederlandse volk dat ook? Want de praktijk leert dat u die 15 miljoen
mensen nog wel eens over het hoofd wil zien.
Met vriendelijke groet, MvD

Voor reactie's kunt u mailen naar michel@radio.nl

Gerelateerde Artikelen