Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Monopocriet

Columns

UPC is op oorlogspad, zoals dat heet. Dat wil zeggen dat ze als een gek kabelnetten aan het opkopen zijn, om maar zo veel mogelijk marktaandeel te veroveren. Een aantal politieke partijen, waaronder het CDA en GroenLinks, is het hier niet mee eens. Zij zijn bang dat UPC een monopolie gaat verkrijgen met de bijbehorende macht. isschien mis ik iets, maar een kabelmaatschappij heeft toch van nature al een monopolie?

U kunt in plaats A niet kiezen tussen een kabelmaatschappij, dat heeft de gemeente al voor u gedaan. Het enige wat u kunt doen is betalen aan die maatschappij, om een aantal tv en radio kanalen te kunnen ontvangen. U heeft niet de vrijheid om te zeggen dat u kabelmaatschappij A te duur vindt en daarom overstapt op maatschappij B.

Echte alternatieven zijn er ook niet. De ether is leuk voor wie naar de publieke zenders wil kijken, maar daar heb je het dan ook mee gehad. Dan blijft de satelliet over. Voor een luttele 1500 piek heeft u een ontvanger (digitaal) waarmee u de publieke en commerciële zenders in Nederland kunt ontvangen, ook afhankelijk van de satelliet waar u de schotel op richt. En als bonus krijgt u nog een enorme berg Duitse zenders, en niet te vergeten (voorlopig gratis?) de MTV zenders en al die andere stations.

Voor Radio is de satelliet nog geen alternatief, althans als u naar de Nederlandse zenders wilt luisteren.
Dan denkt u: da’s toch een alternatief? Nee, voor veel mensen niet. Ten eerste zijn er aardig wat gemeenten en woningbouwverenigingen die moeilijk doen over een schotel aan de buitenmuur. Het zou het gezicht ontsieren. En ten tweede bent u afhankelijk van de grillen van de commerciële zenders, met als voorbeeld het plotselinge overstappen van analoge naar digitale uitzendingen, waardoor schotelbezitters gedwongen werden om een digitale ontvanger te kopen, die toen zo’n twee mille kostte.

Toegegeven, met de kabel heeft u hetzelfde verhaal. Ook daar kan een maatschappij plotseling besluiten om bepaalde zenders in een andere band te knikkeren. En dan heeft u hetzelfde probleem (alhoewel die oplossing iets goedkoper is). Of zomaar een aantal zenders achter een decoder gooien, onder het motto van keuzevrijheid. aar een feit blijft dat voor veel mensen de kabelmaatschappij al monopolist is. En dat ze nu toevallig in handen zijn van verschillende bedrijven, who whould notice the difference?

Als er geen contracten waren tussen gemeentes en kabelmaatschappijen, dan had de maatschappij zelf zijn prijzen kunnen bepalen, en u had dat kunnen betalen. Tenzij u er natuurlijk voor kiest om geen tv en radio te ontvangen. De enige die last kunnen hebben van een monopolie zijn de radio en tv stations. Maar als die een monsterverbond opzetten is dat probleem ook opgelost.

Het hele gedoe rond UPC is dus in principe een storm in een glas water, met maakt zich druk om een probleem dat er niet is. Kan Den Haag het nog leuker maken? Ja zeker wel! Men is namelijk van plan om de NOS te verplichten om met een rubriek te komen over de politieke ontwikkelingen in Brussel. Van der Ploeg denkt aan een soort Brussel Vandaag naast Den Haag Vandaag. Leuk! Kunnen we met z’n allen gaan bekijken hoe die corrupte ratten daar in Brussel hun eigen zakken aan het vullen zijn. Van onze belastingcenten declareren ze vals, drukken ze geld achterover en gooien ze geld weg aan allerlei nutteloze regeltjes zoals hoe lang een banaan moet zijn. Kunnen we volgen welke Europese partijen het eens zijn met de stelling dat citroenen toch echt rond moeten zijn. Kunt u het al voorstellen? ‘Dit is Brussel Vandaag, met vandaag als items de valse declaraties van Dhr. X, Mevr. Y, die een paar ton achterover heeft gedrukt en weigert op te stappen, en niet te vergeten een samenvatting van het spannende debat over de tellingen van het aantal hoofdluizen in Europa! Sommige partijen vinden namelijk dat de telling niet klopt’.

Er is toch al niet zo veel vertrouwen in Europa. Volgens politici omdat mensen niet weten wat voor belangrijke dingen daar gebeuren. Ik weet het wel. Er worden miljarden over de balk gegooid aan allerlei nutteloze subsidies en mislukte en nutteloze regeltjes, en er blijft ook aardig wat aan de strijkstok kleven. Met zo’n programma als Brussel Vandaag, waar denk ik bijna geen mensen naar kijken, valt het overgebleven vertrouwen in Europa als een kaartenhuis in elkaar. Plus dat het maken van dit programma verspilling van belastingcenten is. Laat ze maar meebetalen aan “Over de balk” van Veronica, en alle ambtenaren verplichten om er naar te kijken. Dat creëert op den duur vertrouwen in de politiek, als de ambtenaren tenminste er van leren. Want dat programma weet de blunders wel te vinden, en is een beter idee dan Brussel Vandaag.

Tot de volgende keer,

Met vriendelijke groet, MvD

Voor reactie's kunt u mailen naar michel@radio.nl

Gerelateerde Artikelen